PRODAJAL NAMIŠLJENO

Oddajal apartmaje in nategnil 45 ljudi

Objavljeno 05. december 2017 12.20 | Posodobljeno 05. december 2017 12.20 | Piše: G. S.

Policija aretirala 28-letnega Ljubljančana, ki je pobasal 11.500 evrov. Oškodovanci so vplačali za najem neobstoječih apartmajev na Krku.

V Slovenskih novicah smo poleti 2016 pisali o iznajdljivem goljufu. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Ljubljanski policisti so aretirali 28-letnega Ljubljančana, ki je v lanski sezoni z lažnimi oglasi preslepil 45 prebivalcev po vsej Sloveniji, ki so na enem od spletnih portalov nasedli oglasu za najem apartmaja na Hrvaškem. Oglaševana cena dnevnega najema apartmaja, največkrat v Malinski oziroma v Punatu na otoku Krk, je znašala med 50 in 60 evri, na goljufiv način pa naj bi si prislužil 11.500 evrov. Da bi si pridobil zaupanje oškodovancev, navaja policijsko poročilo, je objavil tudi lažne fotografije apartmajev, ki jih je našel na spletu.
 

45 oškodovancev je nasedlo lažnivemu oglasu.

Z večino oškodovancev se je dogovoril za sestanek, se predstavil z lažnim imenom in jim v podpis ponudil lažno pogodbo o najemu apartmaja za letovanje ter jih tako preslepil, da so mu izročili ali na tekoči račun nakazali avans. Ta se je gibal med 200 in 500 evri. Preiskava je bila po besedah policije dolgotrajna in zahtevna predvsem z vidika zbiranja in obdelave podatkov in številnih prijav. Do sojenja bo 28-letnik počakal v priporu, ki mu ga je odredil preiskovalni sodnik.

O goljufu na facebooku

Na goljufa je lani poleti opozorila Barbara Vidovič na družabnem omrežju facebook. Tudi njena družina je nasedla Ljubljančanu in mu za neobstoječi apartma plačala 300 evrov. Kot je zapisala na facebooku, bi morali 28. julija lani na dopust, a moški, ki so mu plačali avans za apartma, je izginil kot kafra, telefonska števila ni več obstajala. Njena mama je oglas za apartma našla na Bolhi. 

Preiskava je bila po trditvah policije dolgotrajna in zahtevna predvsem z vidika zbiranja in obdelave podatkov in številnih prijav.

Ko so preverjali, kaj se dogaja, so poklicali tudi sosede, ki naj bi živeli v bližini, ti pa so jim povedali, da so že četrti v tem tednu, ki jih je Ljubljančan ogoljufal. Odziv na facebooku je bil presenetljiv, saj se ji je oglasilo 16 oškodovancev. Kot je medijem zaupala Vidovičeva, je bil v oglasnem kontaktu naveden email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Pogovarjali so se po elektronski pošti, fotografij pa ni poslal z izgovorom, da apartma prenavljajo. Tudi pogodbo je poslal po emailu, akontacijo pa je v njegovem imenu v Celju prevzel njegov svak. No, svak je bil v bistvu goljuf sam, so ugotovili pozneje, ko se po plačanem avansu ni več oglašal na telefon. Ostali so brez dopusta in denarja. 

Deli s prijatelji