LOČITVENA DRAMA

Očeta Helene Blagne pred sodnico zagrabilo srce

Objavljeno 12. december 2017 18.52 | Posodobljeno 12. december 2017 18.53 | Piše: Aleksander Brudar

Diva trdi, da Mitja Zaman manipulira z njenim očetom. Josefa Blagneta med pričanjem nenadoma obšla slabost.

Helena Blagne in njena odvetnica Neža Dular FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – »Moj oče je pred prazniki prišel k meni in svojemu vnuku na obisk, skupaj smo bili v petek na mojem koncertu in se skratka lepo imeli. Izmisliti si, da sem ga ugrabila, je skrajno sprevrženo in nedostojno od gospoda Zamana, da si dovoli takšne laži širiti prek medijev. Očitno je v svojem življenju zašel v slepo ulico, iz katere ne zna ven,« je diva slovenske glasbe Helena Blagne včeraj zgroženo komentirala navedbe svojega nekdanjega moža Mitje Zamana. O tem, da bi ga hčerka, kot se je na sodišču jezila, kot parkelj ugrabila, njen oče Josef Blagne pred ljubljansko okrožno sodnico Vero Gams Premerl ni rekel niti besede. Povedal je, da nima nobenega vzroka, da bi bil jezen na hčerko.
Petinsedemdesetleni gospod, ki mu zdravje ne služi več tako dobro, je nadaljeval, da mu je znano, kako je hčerka leta 1995 kupila hišo v Žabnici pri Brezovici, pri čemer se je sam čudil, od kod ji toliko denarja. Pojasnila mu je, da je vzela kredit in da je prodajalec spustil ceno. Na vprašanje, ali se s Heleno veliko obiskujejo, je odgovoril, da nekaj časa niso imeli veliko stikov, nato pa so jih spet vzpostavili.

»Dobil sem telefon od Kristijana (Helenin in Zamanov sin, op. p.), v četrtek me je peljal z Jesenic do Ljubljane in med vožnjo sva se vse zmenila,« je povedal Josef. »Kaj pa vam je takrat Kristijan govoril?« je takoj zatem zanimalo Zamanovega pooblaščenca Zorana Korenčana. »Povedal je od atija in mame, kaj vse se je dogajalo. Bil sem presenečen, ker nisem pričakoval, ker je bilo vse lepo kot postlano z rožicami,« se je spominjal in nadaljeval, da so se v Žabnici konec prejšnjega tedna pogovarjali o težavah med sprtima nekdanjima zakoncema in da bo treba iti na sodišče. Dodal je, da je bila takrat Helena doma in da je bila vesela, da so bili po dolgem času spet skupaj.

Poplačala tudi natakarice

Helena Blagne, ki trdi, da z Mitjo Zamanom ni bilo lahko živeti ter da je predolgo trpela psihično in fizično nasilje, je v 90. letih prejšnjega stoletja zelo dobro zaslužila. Da so bila takrat zlata leta, sta na sodišču kot priči potrdila direktor Dallas Records Goran Lisica – Fox in nekdanja komercialistka pri Založbi kaset in plošč pri RTV Slovenija Branka Steindl Keček. Slišali smo tudi lahko, kako je Blagnetova bila konec leta 2012 »frapirana«, kot se je izrazila, ko je izvedela, da Zaman ni plačeval najemnin za lokala v Tuševih centrih v Sežani in na Jesenicah. Okoli 12.000 evrov dolga je nato sama poravnala, poskrbela pa je tudi, kot trdi, za neplačane prispevke zaposlenih v lokalih.

Ni ga izsiljevala

Na sodišču je nato je iz sekunde v sekundo naraščala temperatura, saj je Korenčan skupaj z Zamanom želel od Josefa slišati odgovor, ali mu je Helena kaj rekla glede sodišča. Kot smo poročali, Helenin brat Hajni prejšnjo sredo ni vedel, kam je izginil Josef. Aktiviral je celo policijo, na koncu pa so Josefa našli pri Heleni doma. Hajni je za Slovenske novice povedal, da na to niti pomislili niso, saj toliko let ni imel stikov s Heleno. »Očitno se boji, kaj bo oče povedal, in želi to preprečiti,« pa je Josefovo izginotje za Novice komentiral Zaman.

»Ne odgovarjajte na vprašanje. Ste privilegirana priča,« je takoj vskočila pevkina pooblaščenka Neža Dular. Blagnetova je Zamanu očitala, da je manipuliral z očetom, Zaman pa ji je odgovoril, da se več let sploh ni zmenila zanj oziroma da ga v zadnjih letih niti enkrat ni šla pogledat.


12.000 evrov je za neplačane najemnine plačala Helena Blagne.

Napetost v dvorani je popustila, ko je sodnica Josefa vprašala, ali mu je Blagnetova naročila, kaj mora povedati na sodišču. »Kar imam v svoji glavi in svojo zgodovino, to sem povedal. Resnica je samo ena, čeprav žalostna,« je odgovoril.

Zaman je nato zastavil novo vprašanje: »Ali vas je Helena Blagne kdaj v življenju izsiljevala?« Blagnetova je s svojo pooblaščenko takšnemu vprašanju ostro nasprotovala. »Dajte to ustaviti. Ali ste normalni...« je prosila, ob tem pa je tudi Zaman postajal vse bolj živčen.

»Gospod Zaman, tožena trdi, da se ne znate obvladati, da se vam strga. Ali zdaj želite to dokazati?« se je Gams Premrlova obrnila proti Heleninemu bivšemu možu in do besede je končno prišel spet Josef. Ta je zatrdil, da ga Helena nikoli ni izsiljevala in da zato ni bilo vzroka, potem pa mu je očitno od vsega hudega nenadoma postalo slabo in Blagnetova ga je pospremila iz dvorane. Razložila je, da je oče slabega zdravja in da ga je »zagrabilo srce«.
Včerajšnje sojenje ni bilo pestro samo v dvorani, ampak tudi pred njo. Pred sodnico je pričal sin Kristijan, a je bil ta del sojenja zaprt za javnost. Ko smo čakali pred dvorano, je kmalu po začetku njegovega pričanja iz nje stopil Zaman in dejal, da tega, kako mučijo sina, ne more gledati. Sledil je še prihod Blagnetove, ki je očeta potegnila stran od Zamana, s katerim se je ta pogovarjal. »Zmanipulirati ga je hotel,« se je jezila Blagnetova, ki se je vrnila v dvorano in čez nekaj sekund spet izstopila iz nje s plaščem v roki ter vse do konca sinovega zaslišanja sedela ob očetu.

Kot je znano, Zaman s 175.000 evrov težko tožbo proti Blagnetovi zahteva ničnost sporazuma o delitvi premoženja ter med drugim to, da se hiša v Žabnici pri Brezovici šteje kot skupno premoženje, in ne samo njeno.  


 

 

Deli s prijatelji