ŽALOSTNA USODA

Oče treh otrok zdrsnil v prepad

Objavljeno 31. oktober 2015 21.10 | Posodobljeno 31. oktober 2015 21.12 | Piše: Špela Ankele

Vzpon na Montaž usoden za 38-letnega Tomaža Štuparja iz Tunjic pri Kamniku.

Na Montažu se je Tomaž Štupar pripravljal za Himalajo.

LJUBLJANA – Italijanski elektronski mediji so v torek popoldne na splet poslali prva poročila o gorski nesreči, v kateri je umrl slovenski alpinist. Po poročanju različnih italijanskih virov se je 38-letni Tomaž Štupar usodno ponesrečil na drugem najvišjem vrhu v Julijcih, na Montažu (2753 nadmorskih metrov), ki ga nekateri viri imenujejo tudi Špik nad Policami oziroma Poliški Špik. Italijanski gorski reševalci so alpinista iz Tunjic pri Kamniku iskali že od ponedeljka.

Kot so še poročali italijanski mediji, je bil 38-letnik neprofesionalni, a zelo izkušen planinec. Pred nedavnim naj bi se vrnil z argentinske Aconcague (6962 nadmorskih metrov), v teh dneh pa naj bi se pripravljal za Himalajo, kamor naj bi se odpravil aprila. Ravno v sklopu treningov pred himalajskimi izzivi naj bi se namenil osvojiti Montaž. Tam naj bi ga pot vodila po severni strani, in sicer po smeri, ki jo poznavalci te gore imenujejo Amalia.

Iz poročanja italijanskih medijev je razbrati, da gorski reševalci niso imeli lahkega dela. Iskanje, pri katerem sta sodelovala tudi dva helikopterja, sta oteževala slabo vreme in megla. Iskalno akcijo so začeli v ponedeljek. Takrat naj bi gorske reševalce o pogrešanem obvestila njegov oče in zaročenka – zaman sta ga namreč poskušala priklicati po telefonu. Pri iskanju so sodelovali gorski reševalci iz italijanskega Predela, ki pa Slovencu, ki je obstal na težavnem terenu, žal niso mogli več pomagati.

»Alpinist je bil dobro opremljen. Kot kaže, mu je spodrsnilo na poledenelem delu. Drsel je kakih 200 metrov, nato je padel sto metrov globoko v prepad. Poškodbe so bile usodne,« so med drugim navedli italijanski spletni mediji, ki so dodali še, da je slovenski alpinist zapustil zaročenko in tri otroke, stare 12, osem in tri leta.

Ob tem so v Gorski reševalni zvezi Slovenije znova opozorili, da sta tudi v naših gorah, predvsem na severnih straneh, že zima in sneg. Tako ni odveč podčrtati, da je v teh razmerah uporaba derez in cepina nujna, saj se na pomrznjeni zemlji hitro zgodi zdrs.

Deli s prijatelji