SOJENJE

Obvarovala je sina, zabodla milijonarja

Objavljeno 06. marec 2013 13.16 | Posodobljeno 06. marec 2013 13.18 | Piše: Aleš Andlovič

Mariborčanki Isabelli Hicl na sodišču pogojna kazen dveh let zapora.

Isabello Hicl so včeraj na mariborskem sodišču obsodili na pogojno kazen. Foto: Jani Dolinšek

MARIBOR – Pred razpravno dvorano okrožnega sodišča v Mariboru je na klopi sedela 41-letna Isabella Hicl, krhka majhna ženska, in čakala na začetek sojenja. Vsem vpletenim se je pred očmi odvil film, kako neenakopraven boj se je moral na predlansko pustno soboto biti za vrati stanovanjske hiše v Svenškovi ulici v Dogošah pri Mariboru. Zdaj pokojni Vinko Gros je bil robusten moški, znan po svoji krvoločnosti. Veliko gorja je storil za časa svojega življenja, veliko njegovih žrtev si je po tragediji v domači hiši oddahnilo. Čeprav je Isabella Hicl zunajzakonskega partnerja umorila, da bi obvarovala svojega sina, se je za svoje dejanje morala zagovarjati z zatožne klopi mariborske hiše pravice.

»Žal mi je, da se je to zgodilo. Veliko sva se prepirala, veliko sem bila tepena. Udarce so čutili tudi moji otroci. Vse, kar je počel, je delal iz ihte. Velikokrat sem hotela oditi, ga zapustiti, a mi je grozil, da nikoli več ne bom videla mlajše hčerke. Tudi na sina je hotel vplivati, a ker je veliko gorja storil tudi njemu, ga ni poslušal,« je včeraj v joku razlagala Isabella Hicl. Solze so ji v potokih tekle po licih, videti je bilo, da zares obžaluje dogodke s pustne sobote leta 2011. Okrožni državni tožilec Niko Pušnik je pojasnil, da je za tovrstne primere zagrožena kazen do 15 let zapora, a da se bo glede na vse okoliščine močno spustil pod to mejo. Isabelli Hicl je v primeru priznanja ponudil pogojno kazen dveh let zapora s tremi leti preizkusne dobe. »Ja, priznam,« je bila kratka, a jedrnata Isabella Hicl.

Pod pragom revščine

O tem, kaj se je tragičnega popoldneva dogajalo v stanovanjski hiši v Dogošah, Hiclova ni povedala niti besede. Toda preiskovalcem je bilo jasno, da se je Vinko Gros obravnavanega popoldneva domov vrnil v močno opitem stanju. Kot že neštetokrat pred tem se je tudi tokrat sprl s svojo partnerico Isabello. Večkrat jo je udaril, jo vrgel na tla. Zatem se je v obračun vmešal Isabellin sin iz prvega zakona David. Toda Vinko Gros se je nasilno lotil tudi njega. Prijel ga je za vrat in ga začel daviti. Mama je, da bi obvarovala svojega sina, pograbila nož in z njim zabodla nasilnega orjaka. Ta je obležal v mlaki krvi, tudi hitra zdravniška pomoč je zanj prišla prepozno.

»Obtožena je bila v smrtnem strahu. Iz svoje preteklosti, ko se je zaradi udarcev svojega partnerja dvakrat morala zdraviti v bolnišnici, je vedela, da je bilo tudi življenje njenega sina Davida v nevarnosti. Pokojni je bil skoraj vsak dan nasilen do svoje partnerice. Ne samo fizično, ampak tudi psihično. Razčlovečil jo je. Ženska še danes trpi veliko duševno stisko. Pomoč si je poiskala tudi z zdravljenjem pri psihiatru. Posebno poglavje pa je njeno socialno stanje. Živi pod pragom revščine. Tudi za zdravila, ki jih jemlje, plačuje, saj si plačevanja obveznega zdravstvenega zavarovanja ne more privoščiti. Zato se nam predlog okrožnega državnega tožilca zdi korekten in primeren glede na vse okoliščine,« je sklenil zagovornik obtožene, odvetnik Bojan Grubar.

Milijoni hitro kopneli

Sodnica Tanja Rot je bila enakega mnenja kot tožilec in je sledila prošnji odvetnika, da naj obtoženi izreče milo kazen. »Dve leti zapora, ki se izreče pogojno, če v naslednjih treh letih ne boste storili enakega ali podobnega kaznivega dejanja,« je dejala Rotova. Ker sta se tako tožilstvo kot tudi obramba odpovedala pravici do pritožbe, je sodba že včeraj postala pravnomočna. »Tako bo že jutri začela teči preizkusna doba,« je Isabelli Hicl v slovo dejala sodnica Rotova. Da je bil Vinko Gros do svoje partnerice zares nasilen, je bilo razbrati tudi iz medicinske dokumentacije, po kateri se je Isabella Hicl dvakrat zdravila zaradi njegovih udarcev. Prvič je imela pretres možganov, drugič polomljena rebra. Enkrat so ga zaradi družinskega nasilja nad partnerico tudi obsodili mariborski sodniki.

Vinko Gros je bil obubožan loto milijonar. Ko se mu je nasmehnila sreča, je s sedmico v žep pospravil 77 milijonov tolarjev (danes dobrih 300.000 evrov). Od loterijskega dobitka je živel na veliki nogi. Najprej je kupil hišo v Dogošah, nato uredil okolico in poskrbel za prenovo strehe. Sosedje so nam že takoj po tragediji dejali, da je velikokrat vozil drage avtomobile. Toda zajeten kupček denarja je iz leta v leto kopnel in Vinko je presedlal na dotrajanega nemškega avtomobilskega malčka. Njegovi prihodki upravljavca zapornic na enem izmed železniških prehodov niso zadoščali za razkošno življenje. Poleg vsega je izjemno rad potoval, nazadnje je bil menda v Mehiki. Niti denarja mu ni ostalo prav veliko. Mirno družinsko življenje je iz dneva v dan kazilo njegovo nasilje. Začeli so se prepiri zaradi alkohola, ki so se končali tragično.

Deli s prijatelji