SREDI OBRAVNAVE

Obtoženi morilec odslovil odvetnika

Objavljeno 05. april 2017 12.00 | Posodobljeno 14. april 2017 11.37 | Piše: Aleš Andlovič

Tomi Kolar je kar sredi obravnave odpustil odvetnika Sašo Jenčiča.

Tomi Kolar je obtožen umora Ludvika Pukšiča. Foto: S. N.

MARIBOR – Tokrat je 38-letni Tomi Kolar na mariborsko sodišče prišel veliko bolj urejenega videza kot zadnjikrat, ko je pred skoraj natančno enim mesecem sredi predobravnavnega naroka odpustil svojega odvetnika. Kar se je primerilo odvetniku Darjanu Lampiču, je včeraj na lastni koži spoznal še njegov stanovski kolega Saša Jenčič. Sredi njegovih predlogov, kaj vse naj sodišče upošteva kot dokazni predlog, je obtoženi Tomi Kolar vstal z zatožne klopi in začel glasno protestirati: »To ne bo šlo skozi. Tako se nisva dogovorila. O tem nikoli ni bilo govora.« Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je obravnavo prekinila, odvetnika in njegovega vzkipljivega klienta pa za pet minut napotila na hodnik, ki neposredno vodi v mariborske zapore.

A je odvetnik Saša Jenčič tam zdržal vsega dobro minuto. Nato se je čakajočim pridružil v avli pred sodno dvorano in le odkimaval z glavo. Saša Jenčič je tako postal že drugi odvetnik, ki ga je Tomi Kolar odpustil med obravnavo. Po odpovedi pooblastila prvemu odvetniku Darjanu Lampiču sta bila obtoženemu umora po uradni dolžnosti postavljena še dva odvetnika, a sta oba vrgla puško v koruzo (menda zaradi preobremenjenosti z drugim delom), še preden se je začel predobravnavni narok.

Ne bo priznal krivde

Tožilka Mateja Artenjak sploh ni izustila ponudbe za morebitno priznanje krivde, ko je Tomi Kolar že poudarjal: »Ne bom priznal krivde.« Znova je nameraval začeti debato o tem, da on sploh ni Tomi Kolar in da je policija prijela napačnega človeka, a sodnica sploh ni dovolila, da bi se razvila neplodna debata, ki je prejšnjikrat vodila v anarhijo. »Ker obstaja nezaupanje v moje delo, predlagam postavitev novega zagovornika,« je sodišču dejal odvetnik Jenčič. Zatem pa pred sodiščem pojasnil zaplet: »Z obtoženim sva se dogovorila, da bova zahtevala novo oceno izvedenca o tem, ali je popolnoma duševno zdrav. Želi si namreč, da se ugotovi, da je popolnoma duševno zdrav. Zato sem predlagal, da se postavi izvedenec, ki bi to ugotovil ali ovrgel. Verjetno mu ni bilo všeč, kako sem to povedal. Trdi, da je z njim vse v redu.«

Da se je ločil od svojega drugega zagovornika, pomeni nov zaplet v sojenju za umor 41-letnega brezdomca Ludvika Pukšiča novembra lani v nekdanjih mariborskih zaporih. »To je velik problem. Če je duševno zdrav, kar se domneva, ima možnost izražati svojo voljo. In če se ne strinja z načinom obrambe, bi sodišče lahko ugodilo moji razrešitvi,« je še pojasnil odvetnik Saša Jenčič. Nadaljevanje sojenja je načrtovano za drugo polovico aprila, ko bo Tomi Kolar predstavil svojega tretjega zagovornika v tem sojenju.

Policisti so obtoženega prijeli novembra lani nedaleč od meje s Hrvaško. Kaj je nameraval storiti in ali je želel pobegniti čez mejo, bo znano šele v teku sojenja. Takrat bo znano, kaj se je dogajalo v zapuščenih zaporih nedaleč od nakupovalnega središča Europark v Mariboru.

Je Tomi Kolar tisti, ki je umoril svojega sostanovalca Ludvika Pukšiča?

Njegovo okrvavljeno truplo je tragičnega dopoldneva našel sostanovalec, 27-letni Denis Oman. Policisti so pokojnega našli ležati na jogiju sredi razdejane sobice, na truplu pa našli kar dvanajst vbodnih ran. Do osumljenca so se dokopali s pomočjo fotografij vseh brezdomcev, ki so jih pokazali Denisu Omanu, in je ta na sliki prepoznal Jureta, kot se je Tomi Kolar predstavil sostanovalcema v zgradbi zapora, ko sta se mu pridružila v propadajočih nekdanjih Titovih zaporih. 

Deli s prijatelji