MAŠČEVANJE

Obtožen, da je policista umoril

Objavljeno 05. december 2015 18.54 | Posodobljeno 05. december 2015 18.54 | Piše: Boštjan Celec

Samu Tadinu po tragediji na ižanki grozi dolgih trideset let za rešetkami.

Prizorišče umora in poskusa umora na ižanki. Foto: Gasilska Brigada Ljubljana

LJUBLJANA – Včeraj je minilo pet mesecev od tragedije na ižanki, v kateri je umrl policist PP Vič, 33-letni Ljubljančan Igor Mauser. Njegovega domnevnega krvnika je zdaj doletela obtožba, ki ga lahko za dolga tri desetletja pošlje za zapahe. Organi pregona 44-letnemu Samu Tadinu očitajo, da je zaradi brezobzirnega maščevanja umoril Mauserja in poskušal umoriti še enega viškega policista, Kristjana Čoža.

Le kratek čas po dogodku je obstajal sum, da se je zgodila prometna nesreča. Ko so preiskovalci ugotovili, da je Tadin njihov stari znanec, saj so morali proti njemu že ukrepati zaradi nasilja v družini, le dva dni prej pa mu izrekli ukrep prepovedi približevanja nekdanji ženi na Brezovici, je postalo jasno, da imajo opraviti z maščevalcem policistom. Najel je astro in kupil daljnogled, 4. julija okrog pol enajstih dopoldne pa poklical na 113 ter lažno prijavil masaker, ki da se bo zgodil pri ženinih starših, ki živijo na Igu. Odpeljal se je do ižanske črpalke, od tam pa z daljnogledom oprezal proti Ljubljani, saj je vedel, da se bodo policisti odzvali na prijavo. Ni mu bilo treba dolgo čakati, ko je z ljubljanske smeri zagledal bližajočo se policijsko octavio, pa je skočil za volan in ji zapeljal naproti.

Mauser in Čož sta bila res namenjena na Ig zaradi domnevnega družinskega nasilja, bila sta na nujni vožnji, hitrost octavie naj bi bila okrog 150 kilometrov na uro, tudi bližajoča se astra je močno pospeševala. Tik preden sta se vozili srečali, pa je Tadin nalašč sunkovito zavil v levo. Škodo je po silovitem trčenju s ceste odbilo na travnik, kjer je pristala na strehi, opel pa je močno poškodovan obstal na cestišču. Tadin je silovito trčenje preživel, po čudežu je bil le lažje ranjen tudi sopotnik v policijski škodi, Čož, vozniku Mauserju pa ni bilo pomoči. Podatek, da Mauser in Čož v policijskih uniformah nista nikoli obravnavala Brezovičana, dokazuje, da je bilo temu popolnoma vseeno, komu se bo maščeval. Le policist je moral biti.

 

Deli s prijatelji