PREISKAVA

Obnašal se je kot prijatelj, v resnici naj bi snoval umor

Objavljeno 09. junij 2014 21.53 | Posodobljeno 09. junij 2014 21.53 | Piše: T. L.

Umor 22-letnika je bil dobro načrtovan, pravi policija, osumljenec pa naj bi bil ves čas z žrtvijo gojil prijateljske odnose.

LJUBLJANA – Generalna policijska uprava (GPU) je danes predstavila rezultate zaključenih in ločenih kriminalističnih preiskav dveh primerov pogrešanih oseb, za katere je obstajal sum, da bi lahko bili žrtvi kaznivega dejanja. Žal je tudi kriminalistična preiskava pokazala, da sta bila pogrešana 22-letnik in 62-letnik umorjena.

O primeru mlajše žrtve, za katero se domneva, da je pogrešani Jure Erjavec, smo danes že poročali.image Umora 22-letnega moškega iz Dolenjske naj bi bil tako osumljen 24-letni moški, doma iz okolice Metlike. Osumljenec je bil aretiran minulo sredo v poznih večernih urah v Novem mestu, zoper njega pa je bil po zaslišanju odrejen pripor. 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik, so v drugi polovici maja letos dobili več informacij, na podlagi katerih so minuli torek našli truplo pogrešanega 22-letnika. Obdukcija je pokazala, da je bil umorjen s štirimi streli v hrbet.

Osumljeni se je dobro pripravil ...

Kot je še povedal Božičnik, naj bi bil 24-letnik 25. februarja 2012 v zgodnjih jutranjih urah v gozdu med naseljema Birčna vas in Veliki Podljuben z neugotovljenim strelnim orožjem manjšega kalibra ustrelil 22-letnika. Policija pravi, da je bila žrtev na mestu mrtva. Po dejanju naj bi bil truplo zavil v PVC-folijo in z avtom odpeljal v Dolenji Suhor v občini Metlika ter ga skril v vodnjak ob zidanici. Kot smo poročali, naj bi bil motiv za umor dolžniško razmerje, pogrešani naj bi bil namreč osumljencu posodil nekaj tisoč evrov.

... pred umorom se je izdajal za prijatelja 

Božičnik je še dejal, da je bilo dejanje dobro načrtovano. Osumljeni naj bi na srečanje s pogrešanim prinesel orožje, poleg tega naj bi imel v avtu tudi že folijo, v katero je nato zavil truplo. Tudi to, kako dejanje prikriti in truplo skriti v zapuščen vodnjak, naj bi dobro premislil. »Na zahrbtnost storitve kaže tudi to, da je osumljeni s pogrešanim ves čas pred umorom gojil prijateljske odnose. S tem pridobljeno zaupanje je nato izkoristil, da je pogrešanega lažje namamil v gozd in ustrelil v hrbet,« pravi Božičnik. 

Truplo 62-letnika zavil v folijo 

V primeru pogrešanega 62-letnika pa naj bi bil umora osumljen 27-letni moški iz Šentjurja, sicer državljan BiH. Osumljeni je bil 5. junija 2014 priveden k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Celju, ki je zoper njega odredil pripor.

Izginotje 62-letnika (kot smo poročali, bi lahko šlo za 62-letnega Alojza Podlogarja, ki je pogrešan od aprila letos), so prijavili sosedi, policisti pa so na podlagi informacij preverjali tudi možnost, da je z vlakom odpotoval v tujino, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damjan Turk. Vse do torka, 3. junija, ko so policisti prejeli prijavo o smradu iz kleti. Prijavo o smradu v kletnih prostorih so podali stanovalci bloka, kjer je bival pogrešani. In sicer naj bi se smrad širil iz konkretne kleti.

Sporu sledili udarci

Pri pregledu so policisti v kleti, ki naj bi pripadala 27-letniku, našli v folijo zavito truplo pogrešanega. Policisti so ugotovili, da sta se osumljeni 27-letnik in 62-letnik sprla v kleti stanovanjskega bloka, mlajši moški pa naj bi bil starejšega z gasilnim aparatom večkrat udaril po glavi, truplo pa skril v svoji kleti.

Sicer pa je 62-letnik marca letos na policijski postaji Šentjur ovadil 27-letnega soseda, ki da mu je iz stanovanja ukradel 8300 evrov. Ovadeni je tatvino denarja zanikal.

V obeh preiskavah so bile izvedene številne preiskovalne aktivnosti z angažiranjem velikega števila kriminalistov in policistov, ki so sodelovali v več iskalnih akcijah v naravnem okolju. Preiskavi sta bili še posebej oteženi, saj vse do prijetja osumljencev ni bil znan kraj storitve kaznivih dejanj, zaradi česar ni bilo mogoče opraviti ogleda in najti sledov, so še povedali danes pristojni. V obeh primerih sta bili trupli skriti, druge okoliščine, na podlagi katerih bi bilo mogoče najti trupli oz. izslediti storilce, pa prikrite. Kot so še povedali pristojni, so bile v preiskavi omejene tudi preiskovalne dejavnosti, saj vse do najdbe trupel ni bilo mogoče potrditi nasilne smrti in s tem obeh pogrešanj obravnavati kot umorov.

Obema osumljencema za kaznivo dejanje umora grozi po najmanj 15 let zapora. 

Deli s prijatelji