RAZVELJAVLJENO

O napeljevanju k umoru še enkrat od začetka

Objavljeno 17. januar 2015 15.24 | Posodobljeno 17. januar 2015 15.24 | Piše: Aleš Andlovič

Mitja Bohak in Josip Juhas naj bi družno načrtovala umor, a so sodbo razveljavili le slednjemu.

Josip Juhas in Mitja Bohak. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Za Josipa Juhasa se je sodni proces zaradi dogovarjanja o načrtu umora sodelavke Eveline Starčič začel z ničle. Vrhovno sodišče je namreč mladeniču, ki je bil skupaj s prijateljem Mitjo Bohakom pravnomočno obsojen na leto dni zapora, sodbo razveljavilo. A samo zanj, medtem ko je sodba za Mitjo Bohaka obveljala. Zaradi zapleta, da je vrhovno sodišče ugodilo samo enemu obtoženemu, drugemu pa ne, se je zagovornik Mitje Bohaka, odvetnik Viktor Osim, odločil, da se bo pritožil na ustavno sodišče. Zato je Josip Juhas na zatožno klop tokrat sedel sam, brez svojega družabnika in menda idejnega vodje načrtovanega zločina Mitje Bohaka.

Tožilstvo je pred začetkom vnovičnega sojenja proti Josipu Juhasu obtožnico spremenilo, saj so vrhovni sodniki delo svojih »nižjih« kolegov grajali le iz razloga, da ti ne bi smeli enega kaznivega dejanja spremeniti v drugo.

Prvostopenjski sodniki so napeljevanje k umoru prelevili v dogovor o umoru. Nova obtožnica pa ni imela le novega kaznivega dejanja, ampak tudi povsem nov opis, kako naj bi se Josip Juhas in Mitja Bohak lotila peklenskega načrta umora.

Nevsakdanja zgodba se je odvijala poleti 2010. Direktorja družbe Eveb Mitja Bohak in Josip Juhas sta takrat objavila oglas, da iščeta študentko za administrativno pomoč, a vse zgolj pod pretvezo. Vse skupaj je bila vaba za žrtev krutega zločina. Okrožna državna tožilka Ivanka Slana Juhasu v obtožnici očita, da je skupaj z Bohakom napeljeval prijatelja Roka Kološo, naj sodelavko umori v gozdu v Poljčanah. Dekle bi tja pripeljal Juhas, Kološa bi skočil izza drevesa in jo napadel z razbito steklenico, pri čemer bi jo moral zabosti v vrat, da bi hitro izkrvavela.

Po prepričanju tožilstva je obtoženega h grozljivemu načrtu vodil motiv iz koristoljubja, navsezadnje je trojica prek družbe Eveb mladenko hotela visoko življenjsko zavarovati. V primeru njene nezgodne smrti naj bi si obetala milijonsko zavarovalnino, vendar iz vsega skupaj na srečo ni bilo nič, saj načrtovanega umora niso izpeljali.

Kološa je imel v postopku status priče, medtem ko sta bila Juhas in Bohak najprej obsojena na deset let zapora, v ponovljenem sojenju pa na leto dni. Dosojeno kazen sta skoraj v celoti odslužila že v priporu. »Vztrajam pri že povedanem,« je bilo vse, kar je v zagovor povedal Juhas. Zagovornik Tomaž Bromše v ponovljenem postopku ne bo vztrajal pri neposrednem zaslišanju sleherne priče, želi pa se iz oči v oči sestati z izvedencem računalniške stroke Borutom Golobom in Rokom Kološo.

Josip Juhas pa je sodnici Danili Dobčnik Šošterič dejal, da je še nekaznovan. Se je le pretvarjal ali zares (še) ni vedel, da ga je višje sodišče v Mariboru obsodilo na tri leta in tri mesece zapora. Enaka kazen je doletela tudi njegovega prijatelja Mitjo Bohaka, v zapor pa bo moral tudi Rok Kološa, in sicer še za tri mesece dlje. Trojico so obsodili zaradi izsiljevanja žensk, ki so jih snemali med spolnimi odnosi z Rokom Kološo. Posneli so jih tako, da jim je Kološa nastavil skrito kamero. 

Deli s prijatelji