PRIREJALI IZIDE

Nova stavniška afera: aretirali devet Slovencev

Objavljeno 20. december 2017 22.12 | Posodobljeno 20. december 2017 22.12 | Piše: B. C.

Nogometne rezultate prirejali v Srbiji, Makedoniji in na Češkem. Vpleten naj bi bil tudi nekdanji slovenski vratar Dino Lalić.

Europol je objavil fotografijo sklepnega dela operacije v Sloveniji. Foto: Europol

LJUBLJANA – Tudi v najnovejšo stavniško afero oziroma v nezakonite spletne stavnice naj bi bil po neuradnih informacijah vpleten nekdanji slovenski nogometni vratar, 43-letni Dino Lalić, ki je zaradi podobnih grehov že gulil zaporniške žimnice v Italiji in na Hrvaškem.

Začeli marca, končali v ponedeljek

Slovenska policija se je pohvalila, da je v ponedeljek v sodelovanju s hrvaško policijo in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, vpleteno v korupcijo v športu in nelegalne stavnice. Operacijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad, potekala pa je proti nepridipravom, ki so vzpostavili nelegalno spletno platformo z namenom vplačevanja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije.

11 članov kriminalne združbe so aretirali vsega skupaj.

Preiskava je bila uvedena marca, ko so policisti zaznali, da je združba vzpostavila različne spletne strani, namenjene plasiranju več milijonov evrov na manipulirane športne dogodke. Člani kriminalne združbe so osumljeni, da so tekme prirejali v nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in Češki republiki. Na podlagi vnaprej dogovorjenih rezultatov so vplačevali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi rezultatov pa so si zagotovili vrtoglave dobitke.

Denar končal v davčnih oazah

Spletna platforma je bila organizirana tako, da je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe so poskrbeli za transfer denarnih sredstev z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot sta skrill in paysafe. Premoženjsko korist iz nelegalne stavnice so nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev, od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah, s čimer so bankam v davčnih oazah prikrili izvor denarja.

V Sloveniji je bilo na območjih Policijskih uprav Ljubljana in Kranj opravljenih 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil. Zaseženih je bilo 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov, za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev ter dve vozili. Prostost so odvzeli 11 članom kriminalne združbe; devet jih je bilo aretiranih v Sloveniji, dva pa na Hrvaškem, in sicer v Zagrebu. Za zdaj je približno 145.000 evrov protipravne premoženjske koristi, vendar pa postopek še ni končan.
In kaj so počeli zlikovci z denarjem, ki so ga zaslužili s stavami? Po sumih policije so se povezovali z drugimi kriminalnimi združbami in ga vlagali tudi v trgovino s prepovedanimi drogami.  

 

Deli s prijatelji