MAJHEN PREOBRAT

Ni več prepričan, da je bil obtoženi na prizorišču

Objavljeno 11. december 2017 12.00 | Posodobljeno 11. december 2017 12.00 | Piše: Tomica Šuljić

Na sojenju ustanovitelju Viol za napad na španske navijače izvedenec znižal oceno. Druge viole Križnjaka niso videle, na sodišču zdaj čakajo še pričanje policista.

Razdejanje po spopadu je bilo očitno tudi na bencinski črpalki. FOTO: PU Celje

ŠMARJE PRI JELŠAH – »Bila je tema, bilo je zvečer, bili smo polni adrenalina. Nastal je konflikt,« je okoliščine napada na španske navijače pred tremi leti in pol na bencinski črpalki na Tepanjah opisoval eden od viol, ki je ob koncu minulega meseca pričal na nadaljevanju glavne obravnave zoper ustanovitelja navijaške skupine Viole Romanu Križnjaku. Temu na ponovljenem sojenju poskušajo dokazati sodelovanje pri napadu, na zadnji obravnavi pa se je zgodil na videz majhen preobrat, ki lahko ima veliko težo pri končni sodbi.

Križnjakova obramba z zagovornikom Blažem Kovačičem Mlinarjem na čelu je namreč uspešno secirala oceno strokovnega izvedenca za primerjavo oseb na fotografijah in videoposnetkih Gregorja Kovača, ki je prej oziroma doslej z oceno +4 (oziroma opisno, da posnetki »zelo nazorno kažejo« Križnjaka) ocenjeval verjetnost, da je na posnetkih varnostnih kamer prav Križnjak garbal združene navijače Seville (torej Špance in Italijane) na bencinski črpalki v Tepanjah.

Razlika v višini obtoženčevega telesa med svežimi in Kovačevimi podatki je pet centimetrov, širina ramen pa odstopa za 12 centimetrov.

Pri ocenah se je obramba naslonila na nove strokovne meritve obtoženega Križnjaka, ki se od prejšnjih razhajajo. Tako je razlika v višini obtoženčevega telesa med svežimi in Kovačevimi podatki pet centimetrov, širina ramen pa odstopa za 12 centimetrov. Izvedenec je dopustil možnost, da gre pri njegovih meritvah za »pomoto«, malo pozneje je Kovač dodal še, da analize v tem sojenju presegajo njegovo strokovno področje ter da sam znanja za tovrstne analize nima.

Nato se je izkazalo še, da izvedenec Kovač pri oceni ni uporabil pravilnih dimenzij avtomobilske tablice: celjska policijska uprava je namreč na zaprosilo sodnice Leonide Jager navedla, da je tablica dolga 24 centimetrov, torej štiri več, kot je ocenil izvedenec. Sodnica je Kovača vprašala, ali vztraja pri svoji oceni – Kovač je oceno verjetnosti znižal na +3, zdaj posnetki več niso »zelo nazorni«, ampak samo »nazorni«.

Križnjakov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar opozarja, da je obramba morala kazati na napake izvedenca: »Ocena +4, ki jo je dal, je subjektivna, ni pa objektivno izmerljiva. Skozi primere je priznal relativnost lastnih meritev. Ker je on edini izvedenec, ki to dela v Sloveniji, je to mogoče še bolj problematično kot le v našem primeru.«

V nadaljevanju so pričali še trije člani (za pretep že prej obsojeni) skupine Viole, ki Križnjaka niso videli: niti na zbirališču borbeno razpoloženih viol v mariborskem Melju niti pozneje na tepanjskem bojišču. Manjkal pa je policist, ki je sodeloval v intervenciji na Tepanjah in je navajal, da so zaslišali Španca – a se je izkazalo, da je šlo za Italijane! Podrobnosti bo lahko policist predstavil te dni, ko ga pričakujejo na nadaljevanju sojenja še zadnji preostali violi, ki napada od začetka ne prizna. 


 

Deli s prijatelji