OZADJE

Nemca pognale v smrt nore gobe?

Objavljeno 14. julij 2014 11.29 | Posodobljeno 13. julij 2014 21.39 | Piše: Aleksandar Lukić

V telesu Johannesa Strassmanna so bile sledi prepovedanih drog.

Utopljenca so potegnili iz ljubljanice pri Šuštarskem mostu. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Komaj 29-letni nemški milijonar, ki so ga 27. junija letos mrtvega potegnili iz Ljubljanice, je umrl zaradi nezgodne utopitve, so nam že pred časom povedali na inštitutu za sodno medicino, katerega predstojnik je Jože Balažic. Zdaj so znane še toksikološke preiskave telesnih tekočin, ki so potrdile govorice. Analiza je namreč pokazala, da so bile v telesu Johannesa Strassmanna »snovi, ki jih vsebujejo prepovedane droge«. To nam je potrdil predstavnik za stike z mediji Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana.

Spomnimo, v tujini so po medijih in spletnih forumih že kmalu po izginotju pokeraša pisali, da naj bi družba ob zadnjem snidenju na Gornjem trgu v Ljubljani, kjer je bil Nemec nazadnje viden 21. junija zvečer (o pogrešanju so policijo obvestili komaj 17 ur po tem!), tudi uživala droge. Katere, nam na PU Ljubljana niti na Inštitutu za sodno medicino niso mogli oziroma smeli povedati, se je pa po spletu ugibalo, da naj bi preizkušali tako imenovane nore gobe. Te, namesto pozitivnih učinkov, lahko povzročajo tudi halucinacije, anksioznost, zmedenost, strah, dezorientacijo, celo izguba stika z realnostjo je možna. Kaj se je zgodilo tisto nesrečno soboto, javnost verjetno ne bo nikoli izvedela. Poznamo le posledico: smrt mladega Nemca.

Kot smo že poročali, je Strassman izginil 21. junija zvečer. Nemčevi prijatelji so policijo o pogrešanju obvestili naslednji dan, šele 27. junija pa so iz Ljubljanice potegnili golo truplo. Analiza DNK je potrdila, česar se je balo veliko ljudi – pokojni je bil Johannes Strassmann. Kraj, kjer je padel ali skočil v vodo, ni znan. Na telesu ni bilo najdenih sledi nasilja, zato je bila tuja krivda za smrt izključena. Na začetku so se sicer pojavljale govorice, da so ga ugrabili ali umorili zaradi njegovega bogastva, a je policija zavrnila te navedbe, češ da ni znakov, ki bi to nakazovali.

Pred očmi javnosti je še vedno skrito, kdo so osebe, ki so bile tisti nesrečni večer z zdaj pokojnim Nemcem. Sami se namreč niso želeli izpostavljati v javnosti, čeprav se je pisalo, da prijatelji ponujajo 10.000 evrov nagrade za informacije, ki bi lahko pripeljale do takrat še pogrešanega Strassmanna. Po analizi, ki je razkrila, da je imel Nemec v telesu snovi, ki jih vsebujejo prepovedane droge, je zdaj očitno jasno, zakaj so se tako odločili.

Dve smrti po norih gobah

Na lanski delavnici DrogArta, zasebne neprofitne prostovoljske organizacije, ki je bila ustanovljena leta 1999 z glavnim namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi, so imeli predavanje, na katerem so prisotne seznanili z dvema smrtnima primeroma, ki sta se zgodila po uživanju tako imenovanih norih gob. Neki Irec je pred leti zaradi prevelike količine zaužitih drog, bil pa je tudi pijan, skočil oziroma padel v smrt s stavbe. Na Nizozemskem je 16-letna Francozinja, zaradi katere so v deželi tulipanov prepovedali uživanje norih gob, padla oziroma skočila v kanal in se utopila. Krivec: visok odmerek norih gob in neznano okolje. Predvsem iz zadnjega primera so razvidne vzporednice s Strassmannovo smrtjo.

Kdo je bil Johannes Strassmann

Johannes Strassmann se je rodil 3. januarja 1985 v nemškem Bonnu. Bil je zagrizen pokeraš, ki si je v karieri po uradnih podatkih priigral najmanj 1,2 milijona evrov. Kot je povedal v več intervjujih, je poker raje igral prek spleta, v zadnjem času pa se je lotil celo meditacije. 

Deli s prijatelji