POZOR

Ne nasedajte: računalniški virus, ki zahteva plačilo globe

Objavljeno 06. februar 2013 22.30 | Posodobljeno 06. februar 2013 22.30 | Piše: S. U.

Pri tem so v obvestilu uporabljeni znaki, ki uporabnika zavajajo, da je obvestilo dobil od slovenske policije.

Tudi vaš računalnik prikazuje podobno obvestilo? Nikar ne nasedajte.

LJUBLJANA – Slovenska policija je ponovno zaznala pojav širjenja škodljive kode, ki uporabnikom pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in o obveznem plačilu globe oziroma kazni za ponovno odblokiranje računalnika. Pri tem so v obvestilu uporabljeni znaki, ki uporabnika zavajajo, da je obvestilo dobil od slovenske policije.

»Tovrstnih  obvestil policija nikakor ne pošilja, temveč  gre za v svetu že znano in dokaj  razširjeno virusno okužbo. Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani,  predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. z ogledovanjem fotografij in video posnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato   uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika (v prilogi), tako da je dejansko onemogočeno nadaljnje delo z računalnikom,« sporoča Drago Menegalija, predstavnik policije za stike z javnostjo za področje kriminalitete.

Na kaj bodite pozorni?

Če se je tudi vam zgodilo kaj podobnega, potem ste dobili t. i. virus UKASH, zato takih obvestil ne pošiljajte naprej. Policija pa medtem uporabnikom še svetuje, naj takim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov, uporabo licenčne programske opreme in protivirusnih programov, redno posodabljanje nameščene programske opreme, zamenjavo in varovanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih internetnih storitev (npr. e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.) ter pozornost pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode ob pomoči aplikacij za samodejno prevajanje.

Deli s prijatelji