POGREŠAN

Naročil je še kebab, od takrat je pogrešan

Objavljeno 17. januar 2013 08.05 | Posodobljeno 16. januar 2013 21.04 | Piše: Vladimir Jerman

Kmalu bo že leto dni od izginotja Jureta Erjavca.

Jure Erjavec.

NOVO MESTO – Dolenjsko mede sneg kot za stavo, na toplem pa ljudje – čeprav so prazniki že mimo – še premlevajo dogodke, ki so zaznamovali minulo leto. Tako je v Novem mestu, Straži in Dolenjskih Toplicah še vedno popolnoma nerazjasnjeno izginotje 21-letnega Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah. Še dober mesec, pa bo leto okrog, kar ga ni. Kako strahotno so se Juretov oče in mama, mlajši brat, dedek in babica počutili 15. septembra, na Juretov 22. rojstni dan, pa si niti predstavljati ne moremo.

Odgovoren, urejen, pošten

Domačini, s katerimi smo govorili v Dolenjskih Toplicah, so obupani. Če bi Jure odšel v neznano po svoji volji, bi se zagotovo že zdavnaj oglasil domačim. Bil je preveč urejen in pošten fant, da tega ne bi storil. Če je še živ, ga nekdo zadržuje. Če pa ga ni več med živimi, je za to poskrbel nekdo drug. Motiva sicer ni videti, vendar ...

Jure se je v dneh, preden je izginil, tako doma kot tudi med sodelavci in kolegi, obnašal povsem običajno. Z ničimer ni dajal slutiti, da bi nad njim visele kakršne koli skrbi. Tisti, ki so ga najbolje poznali, so prepričani, da zagotovo ni slutil bližajočega se posega usode.

Doma je pomagal pri vseh opravilih, bil je fant, kakršnega si starši lahko le želijo. Tudi v srednji tehniški šoli je bil marljiv – nekaj pa se je menda zalomilo, saj naj bi mu pri enem izpitu spodletelo, da je ni končal.

Zaposlen je bil v Revozu. Tudi sam je vozil clia. Ta je pravzaprav edina konkretna, žal nema priča o izginulem. Parkiranega so našli ob trgovskem središču na Bršljinu, policisti so ga po pregledu predali staršem. Še vedno ga hranijo. V avtu naj bi bila Juretovo prometno dovoljenje in bančna kartica. Z njo naj bi bil v usodni noči na lanski 25. februar z bankomata dvignil 20 evrov. Tudi ta podatek pritrjuje splošno znanemu dejstvu, da je bil Jure sila skromen fant.

Okoli enih ponoči sta ga kot zadnja videla prijatelja. Prodajalec v takem času daleč naokoli edinega odprtega lokala v Novem mestu mu je postregel s kebabom.

Jure ni kadil, Selani ga nikoli niso videli pijanega. Zapravljiv tudi ni bil, na splošno naj bi vselej ravnal odgovorno.

Skrivnost poganja čenče

Izginil je v noči na soboto. Ker se ves dan ni oglasil in prav zato, ker tega po svoji volji ne bi naredil, so zaskrbljeni starši že v nedeljo policiji prijavili pogrešanje sina. Akcija je stekla hitro in temeljito, policistom so pomagali domačini in mladeničevi prijatelji. Mnoge predele so podrobno prečesali. Žal brez uspeha, kot da bi se Jure razblinil. Na Selih smo izvedeli, da se je tisti torek po izginotju k Erjavčevim v službenem avtomobilu pripeljal uniformirani policist, ki je vprašal, ali je Jure že prišel domov. Po odgovoru, da ne, je odpeljal. Kot da tudi sam pri sebi preprosto ni mogel verjeti, da Jureta kratko malo ni.

Popolna skrivnost, kako je izginil, buri domišljijo okrog tega, kdo le bi tako solidnega mladeniča hotel spraviti s poti. Razpihujejo jo govorice, da naj bi usodne noči pri sebi imel 3000 evrov. Ne svojih, ampak tujih. Bogve, ali je kaj na tem. Še bolj razpihuje čenče to, da naj bi bil malo prej in krajše obdobje hodil z dekletom iz Straže, po izvoru iz ene od bivših jugoslovanskih republik, ki naj bi zahajala k Romom v Žabjak in se tudi zadrževala pri njih. Iz te iskre so se razplamtela ugibanja, od tega, da naj bi se Jure zameril kakemu Romu in bi ga ta pospravil, do napletanj o udeležbi pri trgovanju z mamili in denarjem do najbolj nore in krute povezave s človeškimi organi. O tem smo se poskušali pogovoriti z Romi, pa tega ne želijo.

Da je pri govoricah potrebna opreznost, meni tudi Juretov kolega iz Rumanje vasi. Pred dvema, tremi meseci je ujel, da naj bi Jureta našli mrtvega ob avtocesti okoli italijanske Gorice. Če bi bilo kaj na tem, bi ga lahko vsaj pokopali. A očitno je bila to le še ena v vrsti izmišljotin.

Več kot 200 pogovorov

Alenka Drenik, predstavnica PU Novo mesto za odnose z javnostmi, je povedala: »Ne glede na časovno oddaljenost izginotja Jureta Erjavca novomeški kriminalisti nadaljujejo preiskavo okoliščin izginotja in iskanje pogrešane osebe. Po prijavi o pogrešani osebi so policisti in kriminalisti izvedli vse potrebne ukrepe v okviru zakonskih pooblastil, ki jih je glede na okoliščine posameznega primera pogrešane osebe treba izvesti. To so predvsem zbiranje obvestil, opravljanje razgovorov, preverjanje po evidencah, izvedbo iskalnih akcij, razpisovanje iskanj, sodelovanje s tujimi varnostnimi organi ipd. Kriminalisti in policisti so do zdaj opravili že več kot 200 razgovorov z osebami, ki bi lahko dale kakršno koli informacijo o pogrešani osebi. Glede na oceno in prve zbrane ugotovitve so bile na določenih območjih opravljene iskalne akcije oziroma pregledi terena, v katere so bili vključeni kriminalisti, policisti, vodniki službenih psov, potapljači ... Kriminalisti ves čas preiskave sodelujejo s svojci pogrešanega. Še vedno pa velja poziv vsem, ki imajo kakršno koli informacijo o okoliščinah izginotja Jureta Erjavca, da to sporočijo policistom na številko 113 ali na telefonsko številko 080 1200, ki zagotavlja anonimnost klicatelja.«

Trinajst pogrešanih

Na območju PU Novo mesto od leta 1985 pa do konca leta 2012 pogrešajo 13 oseb (gre za dalj časa pogrešane osebe). Predzadnje pogrešanje sega v leto 2004. V letu 2012 so našli osebo, ki je bila pogrešana od leta 1992, in sicer s pomočjo tujih varnostnih organov. Policisti so lani izvajali štiri iskalne akcije pogrešanih oseb.

Deli s prijatelji