STRAŠNA NESREČA

Na tirih je umrla 16-letna Petra

Objavljeno 20. april 2017 09.16 | Posodobljeno 20. april 2017 09.16 | Piše: Mojca Marot

Na nezavarovanem železniškem prehodu je vlak trčil v avto s tremi mladimi.

Žalska občina je že opozarjala Slovenske železnice, da bi bilo treba na določenih podobnih prehodih namestiti zapornice. Foto Mojca Marot

PETROVČE – »Srček, prehitro si se poslovila. Hvala ti za vse lepe spomine in trenutke. Hvala, ker si mi stala ob strani, ko sem te potrebovala, in hvala, da si me nasmejala tudi, ko mi ni bilo do smeha. Hvala, da si mi brisala solze. Hvala za vse. Vedno boš v mojem srčku, nikoli te ne bom pozabila. Počivaj v miru!« To je le eno od sporočil, ki ga je včeraj, ko se je razvedelo, da je v hudi prometni nesreči pri Dobriši vasi v torek zvečer ugasnilo življenje komaj 16-letne Petre Petrič, doma iz okolice Prebolda, napisala ena od njenih prijateljic. Tisti, ki so jo poznali, so drug za drugim izrekali sožalja. Povsem v šoku je bila tudi druščina štirih mladih, ki je včeraj okoli poldneva prišla do nezavarovanega železniškega prehoda v bližini Dobriše vasi, kjer je umrla dijakinja srednje zdravstvene šole v Celju. Prižgali so svečko in tiho postali, potem pa odšli.

Strahovito je počilo

Avto je vozil 19-letnik, Petra je bila na sovoznikovem sedežu, zadaj je sedel še 20-letni sopotnik. Pripeljali so se iz smeri Novega Celja, 19-letni voznik pa je na železniško progo, ki je zavarovana le z andrejevim križem, zapeljal v trenutku, ko je od Celja proti Žalcu vozil potniški vlak.

Domačini vedo povedali, da je strahovito počilo in da so bili gasilci celjske poklicne enote ter reševalci nujne medicinske pomoči tako iz Žalca kot Celja v nekaj minutah na prizorišču. A nesrečnemu dekletu ni bilo več pomoči. Gasilci so dolgo v noč odstranjevali razbitine avtomobila, ki jih je razmetalo nekaj deset metrov naprej ob progi v smeri Žalca. Zelo verjetno je voznik bližajoči se vlak spregledal. 
Na tem železniškem prehodu, o tem smo se prepričali tudi sami, je izrazito slaba preglednost ravno iz smeri Novo Celje proti glavni cesti med Levcem in Žalcem, na katero pa je dovoljeno zaviti le desno, proti Celju.

Kot je Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje, zapisala v policijsko poročilo, so bili policisti o nesreči obveščeni v torek zvečer okoli 20. ure. »V trčenju vlaka in osebnega vozila, ki se je zgodilo na železniškem prehodu v bližini Dobriše vasi, je umrlo 16-letno dekle, 19-letni voznik in 20-letni sopotnik pa sta se zelo hudo poškodovala. Potniški vlak, ki je vozil od Celja proti Žalcu, je na prehodu čez železniško progo, označenim z andrejevim križem, trčil v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Novega Celja pripeljal 19-letni voznik osebnega vozila in izsilil prednost pred vlakom. Vsi trije so doma z območja, ki spada pod okrilje Policijske postaje Žalec,« je zapisala Trbulinova. Nesrečno dekle je letošnja šesta smrtna žrtev prometnih nesreč na Celjskem.

Brez zapornic

Domačini so nam povedali, da je nezavarovani železniški prehod črna točka, kjer se je zgodilo že veliko nesreč. »Zanimivo je, da so v njih vselej vpleteni domačini. Verjetno tudi zato, ker so manj previdni, ker jim je teren kar preveč domač,« so na glas razmišljali, ko smo si ogledovali kraj tragedije. Pa nismo bili osamljeni. Starejši gospod se je samo zato, ker je za nesrečo slišal po radiu in se je želel prepričati, kje se je zgodila, pripeljal iz Vojnika. Ogledoval si je prehod iz vseh smeri in šel celo nekaj metrov ob tirih, kjer so še ležali manjši ostanki, ki so pričali o tem, da se je zgodilo nekaj hudega.

»Nazadnje se je tu nesreča premerila pred štirimi leti, a se je končala brez hujših posledic. Tudi takrat je avto zapeljal na progo v trenutku, ko je po njej pripeljal potniški vlak. Po silovitem trčenju je vozilo odbilo na travnik in je obstalo na kolesih. V avtu so bile kar tri osebe, a na srečo nobena ni bila resno poškodovana, medtem ko jo je slabše odnesel avto, pa tudi na vlaku je bil poškodovan prednji levi del,« se dokaj natančno spominja bližnji sosed. Obenem je poudaril, da so domačini že večkrat moledovali, da bi pred prehod postavili ovire, če že ni zapornic.

Kot pravi žalski župan Janko Kos, so Slovenske železnice že opozarjali, da bi bilo dobro na določenih podobnih prehodih namestiti zapornice. »A takih prehodov, ki so zavarovani le z andrejevim križem, je v naši občini veliko in bojim se, da vseh nikoli ne bo mogoče opremiti z zapornicami ali jih zapreti. Smo pa med prvimi v Sloveniji pred leti podprli Petra Koruna, ki je razvil svetlobni opozorilni sistem, in ta je postavljen v križišču, okoli dvajset metrov pred tem železniškim prehodom, z namenom, da voznike opozori, da se bližajo železniškim tirom,« je povedal Kos. A žal je lahko cesta še tako idealna, ko se lahko zgodi nesreča, če tisti, ki je za volanom, ni previden.

Deli s prijatelji