UMIK

Na sojenju Kanglerju znova zapleti

Objavljeno 13. december 2015 10.00 | Posodobljeno 13. december 2015 10.00 | Piše: S. N.
Ključne besede: Fran Kangler

Sodišče mora pred vnovičnim začetkom sojenja iz spisa umakniti vse prisluhe.

Franc Kangler je bil včeraj razočaran. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Čeprav je bilo videti, da bo ponovljeno sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita končano še letos, se je spet zapletlo.

Okrajna sodnica Sonja Krajnc, ki je primer prevzela po izločitvi Boštjana Polegeka, sodnika, ki je Kanglerja že obsodil na sedem mesecev zapora, a je vrhovno sodišče sodbo lani razveljavilo, je prejšnji teden odločila, da upošteva mnenje vrhovnega sodnika in ne dovoli vnovičnega predvajanja prisluhov. Včeraj je nameravala še enkrat izpeljati zaslišanje direktorice medobčinskega stanovanjskega sklada Tanje Vindiš Furman in še treh drugih prič, a so prišle zaman. Ker je sodišče iz dokaznega postopka izločilo enega od najpomembnejših dokazov tožilstva, je bila tožilka Saša Lutarič primorana spremeniti obtožnico in očitano kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje prekvalificirati v kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar pa prisluhov ni dovoljeno uporabljati. »Upoštevaje izpovedbe prič in celotnega poteka dokaznega postopka nam ni preostalo drugega, kot da obtožni predlog modificiramo v blažjo obliko kaznivega dejanja,« je dejala.

Sodnica mora zdaj po uradni dolžnosti predsednici okrajnega sodišča predlagati svojo izločitev. Prav tako bo moralo sodišče pred vnovičnim začetkom sojenja pred novim, že tretjim sodnikom iz sodnega spisa umakniti vse prisluhe, kot je zahteval Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak, pa tudi vse druge listine, ki se kakor koli nanašajo na prikrite preiskovalne ukrepe ali pa so pridobljene na njihovi podlagi. Kangler in njegov zagovornik, ki že nestrpno pričakujeta razplet sojenja, sta bila včeraj nad potekom dogodkov vidno razočarana, sta pa pozdravila spoznanje tožilstva, da ne bo šlo mimo odločitve vrhovnega sodišča. 

Deli s prijatelji