PO PRETEPU

Na sodišču 10.000 evrov menjalo lastnika

Objavljeno 28. julij 2011 22.32 | Posodobljeno 29. julij 2011 08.15 | Piše: Jure Predanič

Velibor Lipovac je odškodnino, ker je pretepel Sinišo J., izročil kar na sodišču

Ker ni vrnil sposojenih 5000 evrov, sta jih hotela štirikrat več (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je včeraj hitro začel in končal obravnavo zoper Ljubljančana Veliborja Lipovca (starega znanca sodišč, ki so mu z bratom Daliborjem sodili tudi zaradi več kaznivih dejanj nasilništva, izsiljevanja in poskusa izsiljevanja, ker naj bi terorizirala ljubljanski Vič, a sta bila oproščena, potem ko je priče na sodišču zapustil spomin), ki je 17. aprila letos v ljubljanskem Klubu 12 tako močno obdelal Sinišo J., da je ta omedlel. Ko se je ovedel, je začutil močne bolečine, saj je imel dvojni zlom čeljusti, zlom nosne kosti in krone prvega zgornjega desnega sekalca, zatrganino ob levi veki in udarnine po glavi. Posledica obračuna: pogojna zaporna kazen in 10.000 evrov odškodnine, v kar je privolila obramba.

Povedala povsem drugačni zgodbi

V preiskavi je Siniša J. povedal, da je bil 24. decembra lani v klubu Remezzo v Ljubljani, kjer se je odvijal neki pretep. Odšel je iz lokala, za njim pa je prišel Lipovac in se drl nanj. Iz strahu je zadnjega udaril, da je padel po tleh, nato pa jo ucvrl. A je nato slišal, da ga Lipovac išče, sprašuje njegove prijatelje, kje živi, in celo ponuja denar tistemu, ki bi mu »naštimal« Sinišo J., da bi mu vrnili. Zaradi tega ga je bilo strah, zadrževal se je doma, na poti iz službe pa ga je spremljal oče. Enkrat se je opogumil in šel za deset minut v diskoteko Top, nato pa se je tistega aprilskega večera le odločil in odšel v Klub 12. Tam je pristopil do Lipovca in mu rekel, da bi se mu rad opravičil. Ta je od njega sprva zahteval osebno izkaznico, nato pa je Siniša J. odšel na stranišče. Ko je opravil, se je obrnil in Lipovac ga je udaril, nato pa se ne spomni ničesar več.

Lipovac, ki je bil od aprila v hišnem priporu, je preiskovalnemu sodniku sicer povedal povsem drugačno zgodbo, in sicer da ga je Siniša J. tistega božičnega večera brcal v glavo, potem ko se je spotaknil, zaradi česar je omedlel. Ni res, da bi ga iskal ali mu grozil, v Klubu 12 pa je bil Siniša J. tisti, ki je prišel za njim na stranišče in ga napadel s steklenico piva. Sam se je le branil. Spomni se, da je med udarjanjem nekajkrat zadel tudi ob zid.

Sklenila dogovor

A obtoženec in oškodovanec sta v dogovoru s tožilcem Jožetom Jarcem le sklenila dogovor. Vztrajala sta sicer vsak pri svojem, Siniša J. pa je priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini 10.000 evrov, s čimer se je strinjal tudi Lipovac. Tožilec je predlagal, naj mu sodišče za povzročitev hude telesne poškodbe določi kazen leto in mesec dni zapora, za nasilništvo pa tri mesece, prekliče pogojno zaradi tatvine in določi enotno kazen ter mu naloži, naj plača odškodnino.

To se je tudi zgodilo. Lipovac je dobil leto in pol zaporne kazni, a mu ne bo treba za zapahe, če v štirih letih ne stori novega kaznivega dejanja, sodba pa je že pravnomočna. In deset tisočakov? Lastnika so zamenjali kar na sodišču.

Deli s prijatelji