UJET

Na redni liniji odkrili slepega potnika

Objavljeno 20. april 2017 11.00 | Posodobljeno 20. april 2017 11.06 | Piše: P. Pa.

Imel je dokumente, a so policisti ugotovili, da so ponarejeni.

Fotografija je simbolična.

MARIBOR – V soboto okoli 16. ure so policisti na avtocesti zunaj naselja Šentilj v Slovenskih Goricah ustavili in preverili avtobus slovaškega prevoznika, ki vozi na redni avtobusni liniji Benetke–Dunaj. Pri tem so odkrili slepega potnika.

Potnik na avtobusu je bil tudi tujec, ki se je izkazal s potnim listom Pakistana, v katerem je imel nalepljeno bivalno dovoljenje Grčije, in z vozniškim dovoljenjem Grčije. Oba dokumenta sta se glasila na njegovo ime. Kot so sporočili iz PU Maribor, so pri natančnem pregledu listin ugotovili, da sta potni list in vozniško dovoljenje ponarejena, medtem ko je bilo bivalno dovoljenje Grčije, ki je bilo nalepljeno v potnem listu, pristno. Pri preverjanju številke bivalnega dovoljenja po evidencah v schengenskem informacijskem sistemu so v nadaljevanju ugotovili, da je obrazec s to številko zaveden kot »bianco« ukraden leta 2013 v Grčiji in s tem neupravičeno izpolnjen.

Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj ponarejanja listin po tretjem odstavku 251. člena kazenskega zakonika (KZ-1) je bila neznanemu tujcu, ki se je v postopku izdajal za državljana Pakistana, odvzeta prostost. Odredili so mu pridržanje, ponarejeni javni listini pa zasegli. Policisti so njegovo identiteto poskušali ugotoviti tudi s preverjanjem v tujini, a neuspešno.

Kot so še sporočili iz PU Maribor, so neznanca s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je odredil sodno pridržanje.

Varnostnim organom Republike Italije je bila v soboto posredovana tudi neformalna najava za vračanje osumljenega neznanega tujca, ki bo realizirana po meritorni odločitvi, tj. po zaključku kazenskega postopka oziroma po morebitni prestani zaporni kazni. Takrat bo s tujcem (ko bo znana njegova prava identiteta) izveden tudi ustrezen prekrškovni postopek skladno z določili zakona o prekrških, zaradi kršitve 1. točke I. odstavka 143. člena zakona o tujcih, saj je tujec v Slovenijo vstopil na notranji meji brez veljavne potne listine.
 

Deli s prijatelji