NERAZISKANO

Morilec je Petrovo truplo zavil v odejo

Objavljeno 22. julij 2014 11.22 | Posodobljeno 22. julij 2014 11.22 | Piše: Vojko Zakrajšek

Preiskava 17 let po zločinu v Sotelskem pri Brestanici še ni končana.

SOTLESKO PRI BRESTANICI –  V torek, 1. julija 1997, so v hiši v Sotelskem pri Brestanici našli truplo 60-letnega nemškega državljana Petra Ludwiga Odenkirchna. Na tem naslovu je imel Nemec začasno bivališče, s pomočjo prijateljskih sosedov je ravno prenavljal hišo.

Čeprav je bilo truplo že v razpadajočem stanju – posmrtne spremembe so kazale na to, da je v hiši ležalo že nekaj dni –, sprva ni kazalo, da se je zgodil zločin. Nihče namreč ni opazil krvnih madežev niti sledov krogle v zidu, nikomur se ni zdelo sumljivo, zakaj je bil pokojnik zavit v odejo. Peter Odenkirchen je bil namreč srčni bolnik in to je bilo dovolj za sklepanje o naravnem vzroku njegove smrti.

Tako je menil tudi sosed Rudi Boh, Petrov prijatelj, ki je Nemca našel. Rudi je namreč Petru pomagal pri obnovi stare hiše in tistega dne je vstopil, ker je nameraval nekaj postoriti. Ko je uzrl mrtvega prijatelja, je takoj obvestil policijo, čeprav ni posumil na zločin. Po zdravnikovem ogledu so poklicali mrliško službo, ki se je precej namučila, da so zajetnega pokojnika odnesli iz hiše. Ne vedoč, da se je v prostoru, v katerem je na tleh obležal Odenkirchen, zgodil zločin, so napravili pravi nered. Premaknili so pohištvo, zaradi grozljivega zadaha so odprli okna, pred tem pa so s polic odstranili vse lončke z rožami. Na podu so pustili kopico sledov, kar je pozneje kriminalistom, ki so preiskovali umor, povzročilo nemalo težav.

Pred tem je zdravnica, ki je Odenkirchnerja poznala in vedela, da je srčni bolnik, menila, da mu je najverjetneje odpovedalo srce. Policist je za vsak primer fotografiral truplo in zdravnici predlagal odreditev sanitarne obdukcije.

Šele specialist za sodno medicino je na prsnem košu pokojnika odkril strelno rano, zatem so v truplu našli zrno in sledila je odredba preiskovalne sodnice za sodno obdukcijo.

Na srečo je preudarni policist, ki je prvi prispel na kraj smrti, nekoliko olajšal delo preiskovalcev, ki so bili o tem, da se je pravzaprav zgodil umor, obveščeni z zamudo.

Priselil se je iz Nemčije

Peter Odenkirchen, rojen 1937. leta, je bil ločen, v Nemčiji pa je spoznal Lilijano Šarenac iz Sotelskega in z njo je v zunajzakonski skupnosti preživel dvaindvajset let; najprej sta živela v Nemčiji, leta 1993 pa sta v Sotelskem kupila staro hišo. Partnerica je leta 1996 umrla, od tedaj je Nemec v hiši živel sam, s sosedi pa je stkal prijateljske odnose.

Po njegovi nasilni smrti so se pojavile različne govorice in natolcevanja o umoru, kriminalisti pa so skrbno zbirali obvestila in sestavljali zgodbo. Pogovori s sosedi so dali dokaj otipljivo sled, za katero se je zdelo, da bi lahko pripeljala do morilca.

Sumljivo tuje vozilo

Nekaj dni pred odkritjem trupla, v sredo, 25. junija, je več ljudi pred Petrovo hišo videlo črn avto z nemško registracijo, kar tedaj ni vzbujalo sumov, saj so Odenkirchna včasih obiskali tudi znanci iz Nemčije. Vozilo z začetnimi registrskimi črkami Aa (Aachen) je stalo pred hišo tudi aprila tistega leta, ko je Petra obiskal znanec Bodo Janssen iz Aachna, brat Uda Janssna, Petrovega odvetnika, ki je za pokojnika urejal tudi neke denarne posle.

Naši kriminalisti so se preko Interpola povezali z nemškimi kolegi, ki so se resno lotili preiskave. Šlo je vendar za umor nemškega državljana, toda po dolgih letih se zdi, da se je preiskava nekje zataknila.

Je storilec Nemec?

Preiskovalci so ugotovili, da je storilec uporabil pištolo večjega kalibra tujega izvora, ki je v Sloveniji redkost. Je bil umor načrtovan? Po najdenih sledeh so kriminalisti sestavili možen potek dogajanja: obiskovalec, ki ga je Peter nedvomno poznal, saj ga je povabil v hišo in mu postregel s pijačo, je morda prišel le na pogovor, ki pa se je sprevrgel v spor in končno v umor.

Sumljivo vozilo je namreč usodnega dne pred hišo stalo kar nekaj ur, do večera. Opazila ga je soseda, ki je tistega dne dvakrat prišla do hiše, toda misleč, da ima Peter obiske, ni vstopila. V tem času je neznanec svoje vozilo premaknil bliže hiši in odprl prtljažnik (tudi to so opazili sosedje), po čemer so preiskovalci sklepali, da je nameraval truplo naložiti in ga odpeljati. Temu so pritrjevali sledovi brisanja, našli so tudi krpo, s katero je storilec poskušal zabrisati zločin. Poleg tega je bilo truplo zavito v odejo, kar je kazalo na poskus prenosa trupla, toda zaradi velike teže je storilcu to spodletelo. Nazadnje je obupal in se odpeljal s kraja zločina.

Preiskava se je ustavila pri bratih Janssen iz Aachna. Sodelovanje nemških in slovenskih kriminalistov je pripeljalo do zanimivih podatkov. Nemški varnostni organi so pri Petrovem odvetniku Udu Janssnu in njegovem bratu Bodu opravili hišno preiskavo in preverili njun alibi za čas umora.

Pri odvetniku Udu so našli potrdilo, iz katerega je razvidno, da mu je umorjeni Odenkirchen leta 1996 izročil (posodil ali zaupal za plemenitenje) 280.000 mark. Udo Janssen je privlekel na dan potrdilo, ki naj bi dokazovalo, da je 30. aprila 1997 ta denar, z obrestmi vred, Petru vrnil. Toda močno sporen je bil podpis na potrdilu – grafološka preiskava ni dala zanesljivega odgovora, ali je na papirju pokojnikov podpis ali ponaredek!

Je torej odvetnik Udo Janssen Odenkirchna prevaral? Morda oziroma zelo verjetno. Kajti nemškim preiskovalcem ni hotel odkriti imena človeka, ki je pokojnikov denar oplemenitil. Izgovoril se je, da sta s tem človekom pogodbo sicer vrgla na papir, toda dokument je, žal, uničil.

Nadalje so preiskovalci s tem denarjem povezali obisk Udovega brata Boda pri Petru Odenkirchnu aprila 1997, nekaj mesecev pred umorom. Bodo Janssen je bil namreč le občasno zaposlen in bil je v finančnih težavah. V rokah so imeli še en zanimiv podatek, Bodo Janssen za čas umora ni imel trdnega alibija.

Nemški kriminalisti so po več pogovorih s Petrovim odvetnikom Udom njegovega brata Boda razglasili za možnega osumljenca, zato se je ta odločil za molk in prekinil sodelovanje v preiskavi.

Odenkirchnov prijatelj Rudi, ki je našel truplo, je pozneje povedal: »Šele potem, ko so ugotovili, da je bil umorjen, sem se spomnil srečanja z Bodom Janssenom marca ali aprila tistega leta; takrat sem z obiskovalcem spregovoril nekaj besed, Peter pa mi je dejal, da se mu zdi čudno, zakaj ga je sploh obiskal.«

Kriminalisti seveda upajo, da bodo umor Petra Odenkirchna nekoč raziskali. Navsezadnje je osumljenec znan že dlje časa, le utemeljitev še manjka. Preveč podrobnosti se ujema, tudi tiste glede plemenitenja denarja. Odvetnik Udo in njegov brat Bodo Janssen zagotovo vesta več, kot sta povedala do zdaj. 

Deli s prijatelji