GROZA

Miha umoril očeta, kot je napovedal

Objavljeno 13. maj 2017 10.30 | Posodobljeno 13. maj 2017 10.30 | Piše: Moni Černe

Storilec se je v hiši Staničevih v Izoli močno upiral aretaciji.

IZOLA – Grozljivka na Obali. V četrtek se je za vrati družinske hiše v Ulici Sergeja Mašere 4 v Izoli odvila družinska tragedija. Tridesetletni Miha Stanič je očeta, nekdanjega veslača in upokojenega poklicnega voznika pri podjetju Delamaris, 59-letnega Aleksandra Staniča, najprej brutalno pretepel, po neuradnih informacijah s kladivom, nato pa ga obglavil, domnevno s sekiro. O tragediji je ob 16.58 policijo po telefonu obvestila Staničeva žena Janja, ki je po vrnitvi iz službe v prvem nadstropju našla truplo. Po klicu je zapustila hišo in jo zaklenila.

Policisti so morali ob prihodu vlomiti. Truplo Aleksandra Staniča je ležalo v mlaki krvi, osumljeni pa se je prijetju upiral, tako da so morali uporabiti silo. Storilec je v pridržanju in ga bodo v 48 urah privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Dean Jurič, predstavnik PU Koper.

Klical, da bo moril

Kaj je Miho, nekdanjega rokometaša, pognalo čez rob, da je tako kruto in grozovito umoril lastnega očeta, še ni znano. Sandro, kot so ga klicali, naj bi bil z njim dober, za sina in hčerko Nežo, osumljenčevo mlajšo sestro, ki naj bi se zaradi študijskih obveznosti preselila, je lepo skrbel. Za Sandra sosedje ne najdejo nobene žal besede.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah se je osumljeni pred približno 20 dnevi vrnil z zdravljenja v idrijski psihiatrični bolnišnici. V lepo urejeni hiši v Ulici Sergeja Mašera je živel z očetom in mamo.

V Idrijo menda ni odšel prostovoljno, temveč prisilno, a zdravniki so očitno ocenili, da se po hospitalizaciji lahko vrne med ljudi. Osmega maja ob enih zjutraj je policija prejela klic moškega, ki je povedal, da je še dve uri do umora. Izsledili so klic in obvestili Mihovega očeta Sandra, ta jim je zagotovil, da bo sina spet peljal na pregled.

Sosedov ni pozdravljal

Sosedje, kakšnih deset se jih je zbralo na ulici, so bili pretreseni: »Kako strašno, da je moral tako končati krasen možakar, tega si ni zaslužil,« zmajujejo z glavo. Nekdanji Sandrov sodelavec, upokojeni voznik, pripoveduje: »Bil je odličen voznik in dober človek, upokojen je bil približno deset let.«

Vprašamo, ali je kadar koli potarnal zaradi prvorojenca: »Nikoli nam ni nič pravil. Mi pa ga nismo spraševali, fant je bil že na pogled čudaški. Miha sosedov ni nikoli pozdravljal.«

Soseda je pristavila: »Tudi mene ni nikoli pozdravil, bil je nekako prizadet, ampak miren, večkrat sem ga videla, vedno je pil kokakolo,« je pristavila soseda. Sandrova žena, osumljenčeva mati Janja, z dekliškim priimkom Makovec, je bila nekdaj uslužbenka Banke Koper. Gre za ugledno družino, Mihov dedek je bil nekoč glavni direktor Banke Koper, smo izvedeli.

Veslaška legenda

Sandro je bil član najstarejšega izolskega veslaškega kluba Argo Izola. Veslati je začel zgodaj, že kot mladinec je bil v najperspektivnejši posadki mladinskega četverca, skupaj z Marijanom Baruco, Igorjem Križmančičem, Željkom Jurcolo, krmar je bil Marijan Rener. Dosegali so velike uspehe, zmagovali so na mednarodnih regatah, Sandro Stanič je našo nekdanjo državo Jugoslavijo štirikrat zastopal na veslaških svetovnih prvenstvih. Vse do žalostne smrti je bil aktiven član kluba. Prijatelji, veslači iz Arga, ne morejo dojeti, da ne bo več prišel, ne bo svetoval mladim, ki jih je tako zelo podpiral na njihovi športni poti.

»Aleksander Stanič je bil eden od najbolj perspektivnih vrhunskih veslačev svojega časa. Bil je tudi izjemen družinski človek in spoštljiv sosed,« so ob tragediji med drugim izjavili v Veslaškem klubu Argo Izola. Zaradi prijateljeve smrti veteranski četverec ne bo nastopil na veteranski regati na Bledu.

Deli s prijatelji