DVOJNI UMOR?

Metka naročila umor zeta in njegovega očeta?

Objavljeno 28. december 2017 20.32 | Posodobljeno 28. december 2017 20.43 | Piše: Oste Bakal

Andrej Kozel prijavil, da je dobil srhljivo naročilo.

Metka Peklar zanika, da bi naročila dvojni umor. Foto: Oste Bakal

PTUJ  – Policisti so 17. decembra okoli 19. ure prejeli prijavo 54-letnika s Ptuja, povezano s kaznivim dejanjem napeljevanja k umoru. Andrej Kozel je policistom naznanil, da ga je od 15. novembra do 15. decembra 53-letna znanka Metka Peklar iz Placerovcev pri Gorišnici vsaj dvakrat poskušala napeljati k temu, da bi iz maščevanja pospravil dva moška, ki z njo nista v sorodu. Kozel naj bi takšno napeljevanje zavrnil in dejanje naznanil policiji. »Kriminalistična preiskava še vedno poteka,« pa nam je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Za Slovenske novice je ekskluzivno spregovorila osumljenka domnevnega napeljevanja. Kot nam je povedala, so ji kriminalisti PU Maribor omogočili zaslišanje na PP Gorišnica. Metka je odločno zanikala kakršno koli vpletenost v očitano kaznivo dejanje in zatrdila, da se ji Andrej Kozel, šlo naj bi za prijatelja oziroma soseda njene znanke in prijateljice, želi maščevati. »Že pred leti mi je naslonil nož na vrat in me nameraval zaklati. Ker sem to prijavila policiji, se mi zdaj na takšen način želi maščevati. Tako sem povedala tudi kriminalistom, saj je to edina resnica,« nam je povedala Peklarjeva, ni pa zanikala, da pozna očeta in sina, Mitjo in Vladimirja Filipiča, iz Prlekije, natančneje Borecev pri Križevcih, in da z njima še zdaleč ni v dobrih odnosih, a kot trdi, to ne pomeni, da bi ju dala kar umoriti. Mitja je oče njenih dveh vnukov, prvo- in drugošolca. »Mitja že desetletje pretepa mojo hčerko, zato mu je odrejen ukrep prepovedi približevanja in se je moral odseliti k očetu, s katerim se nisem pogovarjala vsaj deset let. Tudi mene je Mitja vsaj dvakrat napadel. Za vse bo odgovarjal na sodišču, le zakaj bi jaz iskala kakšnega morilca,« nam je še zatrdila Metka Peklar, ki v Placerovcih živi sama, poleg hčerke pa ima tudi nekaj let mlajšega sina. Zatrdila nam je, da Andreja nikoli ni klicala ali mu pošiljala sporočil, kar naj bi kriminalisti lahko preverili.

2 moška naj bi spravil s tega sveta.

Trditve naše sogovornice smo preverili tudi pri prijavitelju kaznivega dejanja, čeprav nam ga sprva ni uspelo priklicati, ker so mu mobilni telefon zaradi preiskave začasno zasegli. Ko smo ga obiskali, je povedal povsem drugače kot Metka Peklar. »Kakšen nož neki, nikakor ne drži, da bi ji ga držal na vratu. Ona je meni ponujala nož, da bi ga uporabil zoper njena znanca,« je dejal Andrej in razložil, kako je Metko spoznal v nekem gostinskem lokalu, ko ga je prosila za vžigalnik. »Takrat sem jo vprašal, ali bi kaj popila, in tako se je začelo. Beseda je dala besedo in ona je vmes izvedela, da opravljam zidarska in pleskarska dela. Najela me je, da sem ji prepleskal del stanovanja. V tem času je očitno pridobila zaupanje, tako da mi je že nekoč razlagala, da naj ubijem njenega zeta, ker da pretepa hčerko, ter tudi njegovega očeta. Sprva tega nisem jemal resno, a ko me je ponovno klicala in mi pisala sporočila na to temo, sem spremenil mnenje. Ker ne vem, kje živita Mitja in Vladimir, mi je natančno napisala, kako se pride do njunega doma. Zato sem sprva napisal pismo, ki sem ga mislil poslati Mitji in ga opozoriti na nevarnost, ki mu grozi. A tisti dan, ko sem ga nameraval oddati na pošti, sem raje zadevo prijavil policiji. Zame nobena ljubezen ali prijateljstvo ne more biti zadosten razlog, da bi me kdo lahko prepričal, da bi storil kakšno kaznivo dejanje,« nam je še dejal Kozel.

Policisti so obiskali Mitja Filipiča in mu povedali, da naj bi bila njegova varnost ogrožena.

Uspelo nam je priklicati tudi odvetnika Mitje Filipiča, odvetnika Igorja Weindorferja. Povedal nam je, da mu je klient povedal, da so ga obiskali policisti in ga opozorili, da naj bi bila njegova osebna varnost ogrožena. On osebno pa, da se ne čuti ogroženega. »Trenutno sicer živi pri očetu, ker ima prepoved približevanja partnerici,« nam je še povedal odvetnik. 

 


Navodilo, kako priti do hiše

Ko smo Metko Peklar pobarali, od kod ima Kozel list z njeno pisavo, na katerem je navodilo, kako se pride do hiše Filipičevih, je povedala, da navodilo dejansko obstaja. »Toda to ni bilo zaradi umora, temveč je napisano, ker je Kozel za nekega prijatelja iz Celja pri moji hčerki v Prlekiji nameraval kupiti prašiča in sem mu napisala, kako se do tja pride.«
 

Deli s prijatelji