LAŽNI ALARM

Mariborčanoma grozi zapor zaradi lažnih bombnih preplahov

Objavljeno 06. julij 2014 22.38 | Posodobljeno 06. julij 2014 22.38 | Piše: S. U.

Osumljencema grozi do tri leta zapora za vsako od treh dejanj.

MARIBOR – Mariborski policisti so ovadili dva Mariborčana, stara 21 in 30 let, ki sta osumljena sodelovanja pri lažnih obvestilih policiji o nastavljenih bombah v enem od mariborskih podjetij. Policisti so ugotovili, da je mlajši osumljenec dobival navodila za klicanje od starejšega osumljenca, ki je v času klicev delo opravljal v oškodovanem podjetju.

Policisti so 21-letnika okrožnemu državnemu tožilstvu ovadili zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, 30-letnika pa zaradi utemeljenega suma napeljevanja k omenjenim kaznivim dejanjem, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Mlajši osumljenec je po podatkih policije 15. februarja popoldne, 16. marca zvečer in 13. aprila okoli 5. ure zjutraj iz javnih govorilnic na območju Maribora poklical na interventno številko 113 ter povedal, da je v enem od mariborskih podjetij nastavljena bomba. Policisti so v vseh treh primerih pregledali prostore podjetja in ugotovili, da gre za lažno naznanitev, saj eksplozivnega sredstva niso našli.

Storilca so policisti nato odkrili z ogledom krajev kaznivih dejanj, s forenzičnim delom ter z zbiranjem obvestil. Ugotovili so, da je mlajši osumljenec dobival navodila za klicanje od starejšega osumljenca, ki je v času kaznivih dejanj delo opravljal v oškodovanem podjetju. Delovno razmerje z delodajalcem pa je prekinil, še preden so policisti odkrili, da je povezan z lažnimi naznanitvami, so pojasnili na mariborski policijski upravi.

Osumljencema grozi do tri leta zapora za vsako od treh dejanj. Pri tem so na policiji zapisali, da odkrijejo večino storilcev tovrstnih kaznivih dejanj. Pojasnili so še, da je zagrožena kazen za dve leti višja, če je bilo s kaznivim dejanem preprečeno ali ovirano delo pravosodnih ali drugih državnih organov in je bila s tem preprečena storitev uradnega dejanja ali povzročena večja premoženjska škoda.

Deli s prijatelji