AVTOCESTO ZAPRLI, BEŽALI PEŠ

Maratonski lov na avtocesti: po hudo poškodovanega helikopter

Objavljeno 22. december 2017 14.22 | Posodobljeno 22. december 2017 14.23 | Piše: K. K.

Zaradi pristanka je bila avtocesta nekaj časa popolnoma zaprta.

Fotografija je simbolična

MARIBOR – V ponedeljek, 18. decembra, okoli 8. ure je 25-letni državljan Srbije vozil osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak po avtocesti A5 iz smeri Lendave proti Mariboru. Zunaj naselja Lormanje je pred njegovo vozilo s civilnim policijskim vozilom zapeljala patrulja policistov Policijske postaje za izravnalne ukrepe (PPIU) Maribor. Policisti so ga s prižganimi modrimi lučmi na zadnji strani vozila in s svetlobno tablo z napisom »Vozite za menoj, policija« v slovenskem in angleškem jeziku začeli ustavljati.

Prehitel policiste

Voznik izpisane odredbe na svetlobni tabli policijskega vozila ni upošteval, ampak je zapeljal na levi prometni pas, prehitel policijsko vozilo in vožnjo nadaljeval v smeri Maribora. Vozilu sta s službenim vozilom sledila tudi policista PPIU Maribor in ga začela ustavljati z modrimi lučmi in z zvočnimi znaki. Zunaj naselja Zamarkova je omenjeni voznik dohitel voznika osebnega avtomobila z registrskimi oznakami MS. Z vozilom je zapeljal z desnega prometnega pasu na levega, pri tem pa hitrosti vožnje ni prilagodil stanju vozišča, ki je bilo v tem času mokro, in ni vozil s tako hitrostjo, da bi vozilo lahko obvladal, zaradi česar je zapeljal levo in z vozišča ter s sprednjim levim delom vozila trčil v zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči avtoceste.

Po trčenju je vozilo zavrtelo v desno in je še z zadnjim desnim delom oplazilo zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči. Zatem ga je odbilo proti desnemu robu vozišča, čez celotno smerno vozišče in ga pri tem na kolesih še enkrat zavrtelo v desno, tako da je z zadnjim delom trčilo v zaščitno ograjo ob desnem robu smernega vozišča avtoceste. Od tam je vozilo odbilo v levo, da je drselo čez celotno smerno vozišče, nakar je s prednjim delom trčilo v zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči in obstalo na levem prometnem pasu desnega smernega vozišča.

Odpadli deli

Deli, ki so pri trčenjih vozila v zaščitno ograjo odpadli z osebnega avtomobila, so prileteli v osebni avtomobil registrskih oznak MS in ga poškodovali ter še v drugo vozilo, registrskih oznak MB, ki sta vozila v isti smeri.

Po trčenju je voznik izstopil iz vozila, preskočil varovalno ograjo, stekel čez nasprotnosmerno vozišče, preplezal žično varovalno ograjo avtoceste in s kraja prometne nesreče peš pobegnil v smeri Zamarkove. Ob 9.21 so ga v Zgornjem Partinju izsledili in prijeli policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

Iz vozila je poleg voznika izstopilo še šest oseb, ki so prav tako začele bežati s kraja prometne nesreče. Vseh šest sta policista PPIU Maribor v bližini prijela. Nato sta ugotovila, da sta v prtljažnem delu poškodovanega vozila še dve osebi. Ena od njiju je v prometni nesreči utrpela hude telesne poškodbe, druga pa lahke. Vseh osem je bilo nelegalnih prebežnikov in so državljani Sirije, Iraka, Tunizije in Somalije.

Hude poškodbe

Hudo telesno poškodovanega je v UKC Maribor prepeljal helikopter. Zaradi pristanka je bila avtocesta nekaj časa popolnoma zaprta.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1 in nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu KZ-1 je bil osumljeni v sredo, 20. decembra, s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je odredil pripor. 

Deli s prijatelji