PO UMORU KLICALA POLICIJO

Mamo zaklala zaradi penzije

Objavljeno 04. maj 2017 20.23 | Posodobljeno 04. maj 2017 20.23 | Piše: Oste Bakal

Duška Gluvič je nekaj ur po umoru 74-letne mame Anke sama poklicala policijo.

MARIBOR – Mariborsko sosesko Tabor je v petek popoldne pretresla vest, da se je v stanovanjskem bloku v Metelkovi ulici 14 zgodila huda tragedija. Duška Gluvič, ki je minuli teden praznovala 44. rojstni dan, je po neuradnih podatkih z nožem vzela življenje svoji 74-letni materi Anki Gluvič.

Policisti so osumljeno najhujšega kaznivega dejanja prijeli takoj po dejanju. Ko so od nje zbirali prva obvestila v policijskem kombiju, so ljudje, ki so se zbrali pred blokom, potrdili, da je dolgolaska, ki govori s policijo, Ankina hči.

Duška Gluvič je osumljena umora, za kar ji grozi najmanj 15 let zaporne kazni. Ogled kraja kaznivega dejanja je opravila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru, kriminalisti pa so v nadaljevanju z zbiranjem obvestil ugotovili in potrdili, da se je osumljenka v dopoldanskem času sprla z mamo. Pri tem je pograbila oster predmet in jo z njim večkrat zabodla, ženska je zaradi poškodb izkrvavela na kraju dogodka. Tiskovna predstavnica PU Maribor Anita Kovačič Čelofiga je pozneje potrdila, da je preiskovalni sodnik zoper osumljenko odredil 30-dnevni pripor.

Šef mariborskih kriminalistov Robert Munda je o tragediji med prazniki razkril, da se je umor zgodil v dopoldanskem času, osumljena pa je šele po nekaj urah sama poklicala policijo.

Po besedah Munde so policisti ob prihodu na kraj dogodka – umor se je zgodil v stanovanju Anke Gluvič – osumljeno izsledili v stanovanju, kjer se je zgodil zločin. Dodal je, da je osumljena že večkrat prišla navzkriž z zakonom.

Duška mi je pisala, naj pridem ob petih popoldne k njeni materi. Popoldne me je še klicala, a sem zvonjenje telefona prespal. 

Zakaj sta se mati in hči sprli, prvi mož mariborskih kriminalistov ni vedel povedati, tako tudi ni mogel potrditi domnev sosedov, ki so na kraju dogodka izjavljali, da je bil posredi zagotovo denar. Duška Gluvič je namreč v programu zdravljenja odvisnosti od drog z metadonsko terapijo, a pri zdravljenju ni bila uspešna, sosedje pa vedo povedati, da je mater redno prihajala izsiljevat za denar, ki ga je potrebovala za mamila. Zaradi interesa preiskave je bilo za Mundo preuranjeno govoriti tudi o tem, v katerem prostoru v stanovanju se je zgodil umor.

Očividci petkove kriminalistične preiskave so predvidevali, da se je zločin morda zgodil na balkonu. K takšnemu sklepu jih je vodilo dejstvo, da je na pločniku pod balkonom stanovanja Anke Gluvič ležal ključni dokaz – okrvavljeni nož, s katerim je Duška materi vzela življenje. Je pa precej nenavadno, da očitno ni nihče slišal, kako hudo je v petek zavrela kri med materjo in hčerjo.

Na prizorišču dogodka smo govorili tudi s partnerjem osumljene, ki je povedal, da je za informacijo, da se je v bloku njegove tašče zgodilo nekaj hudega, saj so ljudje tam videli reševalce in polno policistov, izvedel v kavarni Keksarna. »Znanec me je stresel in povedal, naj grem pogledat, saj tam vendar živi moja tašča. Ko sem prišel pred blok in videl policijo, sem samo pogledal proti Ankinemu balkonu in vse mi je bilo jasno,« je pretresen zrl v policijsko vozilo, kjer so kriminalisti opravljali pogovor z osumljeno.

V vsem je videla zaroto

Iz žepa je potegnil telefon in s tresočo se roko preverjal, kdaj ga je Duška nazadnje poklicala. »Duška mi je pisala, naj pridem ob petih popoldne k njeni materi. Popoldne me je še klicala, a sem zvonjenje telefona prespal, saj sem v gostilni spil špricar in zakinkal za mizo. Žal mi je Anke, super ženska je bila, hudo pa mi je tudi zaradi Duške. Ampak ko zdaj razmišljam, lahko mislim samo na to, da mi je okoliščina, da sem zaspal za mizo, rešila življenje. Mogoče bi pospravila tudi mene, saj se je zadnje čase še posebno čudno vedla. Zelo je bila paranoična, zaroto je videla v vsem. Imela je hude psihične težave,« je bil v razgovoru z nami pretresen Duškin partner.

V nogavicah in jakni blodila po ulici

Drugi sogovorniki pa so o petkovem dogajanju povedali, da se je osumljena dopoldne čudno vedla. Videli so jo bloditi po cesti oblečeno le v nogavice in usnjeno jakno. A kot je povedal Munda, so jo odpeljali v običajno policijsko pridržanje, saj ni bilo razlogov, da bi jo na psihiatrijo. In osumljenka niti med pridržanjem menda ni potrebovala pomoči psihiatra, njeno zaslišanje je bojda potekalo nemoteno, zato naj bi se pred preiskovalnim sodnikom težko zagovarjala kot neprištevna. Hči in mati sta se sicer po pričevanju sosedov pogosto sporekli, zato naj bi policija v preteklosti pri njiju že posredovala. »Hčerka je bila ločena. Kupila ji je stanovanje pa vikend, ona pa je vse razprodala. Ima slabo družbo,« je dejala soseda v bloku. A policija podrobnosti preiskave ne razkriva, prav tako ne motiva. Zato sosedje le ugibajo, a Stanko kljub temu pravi: »Denar, denar, denar. Po moje ji ni hotela dati denarja.« Razlog za Duškin obisk naj bi bila namreč pokojnina, ki jo je 74-letnica prejela na dan, ko je umrla.

Ali je bila upokojenka sama doma, ko je hči dvignila roko nad njo, še vedno ni mogoče izvedeti, a sosedje so domnevali, da je bil prvi očividec zločina 90-letni moški, ki je z Anko Gluvič živel v zunajzakonski skupnosti. Videli so ga namreč na dvorišču, in to hitro potem, ko so se iz stanovanja v drugem nadstropju bloka slišali kriki na pomoč, storilka naj bi bila jokala in kričala: »Ubila sem jo, ubila sem jo, ubila sem mamo!« Kako je Duška Gluvič materi z nožem vzela življenje, še vedno ni popolnoma jasno; najprej so govorili o tem, da naj bi ji prerezala vrat, nato pa so kriminalisti poročali, da jo je večkrat zabodla z ostrim predmetom. 

Deli s prijatelji