DRUŽINSKA TRAGEDIJA

Mamico našla mrtvo, oče se je hotel ubiti

Objavljeno 28. junij 2014 09.55 | Posodobljeno 11. november 2019 08.44 | Piše: Aleš Andlovič

Nekdanjo ravnateljico mariborske waldorfske šole Alenko Eleno Begant sta otroka našla umorjeno.

Aleksander Begant je direktor zavoda Center za državljansko vzgojo, ki sta ga ustanovila z Alenko Eleno. Foto: Mediaspeed

LIMBUŠ – Med prebivalci sicer mirnega naselja vrstnih hiš, ki ga je v socialističnih časih postavil nekdanji lesni velikan Marles, je včeraj vladal nemir. Ljudje so radovedno pogledovali čez žive meje svojih malih dvorišč proti hiški na vogalu. Policijski avtomobil, ki je bil parkiran pred vhodom, je oznanjal tragedijo. Čez dovoz je bil potegnjen bel trak z modrim napisom Stop policija. Mariborski policisti so bili o dogodku bolj ali manj skrivnostni, dejali so le, da obravnavajo sumljivo smrt 48-letne ženske. O najdbi njenega trupla so bili obveščeni včeraj nekaj minut pred deseto uro zjutraj.

Mamica mrtva, očeta nikjer

Vrstno hiško v Limbušu, majhnem kraju slabih sedem kilometrov iz Maribora, so si včeraj popoldne ogledovali preiskovalni sodnik pa tožilec in zgodaj popoldne tudi forenziki. Kakšne so bile njihove ugotovitve, nam ni uspelo izvedeti, po naših podatkih pa naj bi 48-letna Alenka Elena Begant umrla nasilne smrti. Zgodaj zjutraj naj bi jo mrtvo našel njen mladoletni sin. O najdbi trupla naj bi s sestrico nemudoma obvestila dedka in babico, ki živita v vrstni hiši čez cesto, le slabih deset metrov stran. Oblečen v kopalni plašč naj bi stekel k starim staršem in jim povedal o tragediji, ki se je najbrž čez noč zgodila v njihovi hiški. O njunem očetu Aleksandru Begantu zjutraj ni bilo ne duha ne sluha.

Izvedeli smo, da naj bi policisti zakonskega partnerja pokojne našli dopoldne. Po naših zanesljivih informacijah naj bi možakarja odpeljali na zdravljenje na psihiatrijo, saj naj bi poskušal storiti samomor. Neuradno smo izvedeli, da si je najprej poskušal prerezati žile na rokah, nato pa naj bi še skočil v Dravo, a naj bi ga pravočasno rešili. Kaj se je v noči na petek dogajalo v hiši Begantovih, ne ve nihče.

Zgleden par

Sosedje nam niso znali povedati slabe besede o zakoncih. »Še ta teden sem ju videla, kako sta se na kolesih odpeljala na potep,« nam je vsa pretresena razlagala soseda. Tudi o morebitnih nesoglasjih med njima vsaj sosedje niso nič vedeli. Vrsto let je družina živela pod isto streho z Alenkinimi starši. Ko so otroci odraščali, je prostorska stiska postala prevelika, in mlada družina si je kupila hiško čez cesto. Vsaj navzven naj bi živeli harmonično. Mariborski policisti o podrobnostih tragedije še molčijo, a po naših neuradnih podatkih naj bi morilec Alenko večkrat udaril s trdim predmetom po glavi. Glede na to, da otroka med spanjem nista postala pozorna na dogajanje v drugi sobi, je sklepati, da se med Alenko in njenim morilcem ni vnel glasen spor, saj bi se otroka prebudila.

Alenka Elena Begant je bila med intelektualci v mestu pod Pohorjem izjemno priljubljena. Vrsto let je učila angleščino na srednji trgovski šoli, zatem je kot ravnateljica prevzela krmilo mariborske podružnice waldorfske šole. Pred nekaj meseci je zapustila zasebni vzgojno-izobraževalni zavod in se zaposlila pri nekem zasebniku. Zelo dejavna je bila v boju za človekove pravice, vrsto let je namreč vidno sodelovala v slovenski izpostavi Amnesty International. Z možem sta pred leti ustanovila Center za državljansko vzgojo, ki se je kot nevladna organizacija borila za svobodo, enakost, solidarnost, človekove pravice in predvsem pravice otrok.

Preiskava

Dan pred tragedijo v hiši Begantovih naj bi se vse odvijalo brez večjih nevšečnosti. Aleksander je imel v četrtek popoldne namen odpeljati svojega tasta k zdravniku, potem ko si je ta poškodoval nogo. Nato ga je po mavčno oblogo peljal prijazen sosed, Aleksander pa se je vrnil domov čez cesto. Kdaj se je s svojim oplom merivo pripeljala tudi Alenka, preiskovalci še ugotavljajo. Njenega jeklenega konjička so našli parkiranega na uvozu v garažo, medtem ko naj bi se bil Aleksander ponoči odpeljal s svojim avtomobilom.

Policisti o umoru sicer (še) ne govorijo, neuradno naj zakonskega partnerja pokojne ne bi imeli za osumljenca, a vendarle kaže, da je šlo tudi v tem primeru za najhujše kaznivo dejanje znotraj družinskega kroga.

Deli s prijatelji