SMRT TREH PRI CELJU

Mačkova zagovornica bi izločila dokaze o njegovi pijanosti

Objavljeno 08. julij 2011 16.21 | Posodobljeno 08. julij 2011 16.21 | Piše: A. L./STA

Na odredbi za odvzem Mačkove krvi in urina naj bi bil podpisan policist

Ena oseba od štirih je preživela, a s hujšimi telesnimi poškodbami
CELJE – Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje Branku Mačku, ki je oktobra leta 2009 povzročil tragično prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v njej pa so umrli trije mladi ljudje. Že na začetku obravnave je Mačkova zagovornica Nuša Maček zahtevala, da svojci žrtev zaradi morebitnega zaslišanja zapustijo sodno dvorano. Kot je dejala Mačkova, so sorodniki žrtev večkrat v javnosti trdili, da je bilo ravnanje Mačka naklepno in da je Maček že dve leti od nesreče deležen šikaniranja. Za Mačkovo so sporna tudi pooblastila Francija Matoza, ki je zagovornik oškodovancev. Ta pooblastila se namreč glasijo na ime Bojan Maček – in ne Branko.

Za kratek čas prekinili, a so nadaljevali

Predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek je zato za kratek čas obravnavo prekinila, saj se je senat moral opredeliti do zahtev Mačkove. Po posvetu je sodnica zavrnila predloge obrambe, saj obramba ni natančno navedla, koga bi zaslišala. Zato oškodovani lahko spremljajo glavno obravnavo. Zahtevam zagovornice je nasprotoval tudi Matoz, ki meni, da očitek Mačkove glede oškodovancev ni utemeljen, saj oškodovanci še niso podali premoženjsko pravnih zahtevkov. Tudi tožilec Ivan Žaberl meni, da so govorice, ki jih je omenjala Mačkova, neutemeljene, zato podpira navzočnost oškodovancev v sodni dvorani.

Mačkov zagovornik Damir Ivančič pa je sodišče opozoril, da je Matoz v bistvu predložil prazna pooblastila, zato na obravnavi ne more biti navzoč.

Edina preživela podala zahtevek za odškodnino

Odvetnik Drago Tržan, ki je zagovornik edine preživele v nesreči, Jerneje Rošer, je njeno odsotnost z današnje obravnave opravičil zaradi študijskih obveznosti, podal pa je tudi premoženjsko pravni zahtevek, saj Rošerjeva še ni dobila odškodnine.

Zahtevali so izločitev dokazov

Mačkova je tudi zahtevala izločitev nekaterih dokazov, saj je zanjo sporen strokovni odvzem krvi in urina, ker originalnega dokumenta nima niti tožilstvo. Na odredbi za odvzem Mačkove krvi in urina naj bi bil podpisan policist, čeprav je ogled nesreče vodil preiskovalni sodnik. Zaradi slabega zdravstvenega stanja Mačka je sodnica obravnavo znova prekinila za kratek čas, med prekinitvijo pa bo senat odločal o tem, ali mora biti originalni dokument glede odvzema krvi in urina v kazenskem spisu.

Sodni senat se bo o tem dokumentu izrekel na eni izmed naslednjih obravnav, po mnenju Mačkove pa so Mačku kri odvzeli zaradi kirurškega posega, pregled telesnih tekočin pa naj sploh ne bi bil opravljen. Mačkova je prepričana, da ravnanje obtoženega ni bilo naklepno, opozorila je tudi, da je križišče v Arji vasi, kjer je Maček zapeljal v napačno smer na avtocesto, neustrezno označeno s prometno signalizacijo.

Po prebrani obtožnici je Maček povedal, da se ne more zagovarjati zaradi slabega počutja, dejal je tudi, da trikrat dnevno dobiva posebno terapijo v bolnišnici. Glavna obravnava se bo tako nadaljevala 2. septembra.
Maček je prometno nesrečo 2. oktobra 2009 povzročil vinjen in z vožnjo po napačni strani avtoceste, pred nesrečo pa naj bi bil spil tri steklenice penine. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 12 let zapora in odvzem vozniškega dovoljenja. V prometni nesreči so umrli trije mladi Celjani, in sicer 24-letni voznik Peter Kračun, 21-letna Tjaša Koštomaj, 22-letna Nataša Godec, Petrovo dekle Jerneja Rošer pa je bila hudo poškodovana. Maček je bil v nesreči le lažje poškodovan.
Deli s prijatelji