NI ŠLO PO PLANU

Lipicanec brcnil veterinarko

Objavljeno 13. december 2017 22.53 | Posodobljeno 13. december 2017 22.54 | Piše: Jaroslav Jankovič

Nesreča med rutinskim posegom v kobilarni. Poškodovano so oskrbeli reševalci.

Konjeva brca z zadnjimi nogami je smrtno nevarna. FOTO: Jože Suhadolnik

LIPICA – Iz Lipice so sporočili, da se je pri izvajanju rutinskega veterinarskega posega v Kobilarni Lipica v ponedeljek okoli 13. ure zgodila delovna nesreča, v kateri je bila poškodovana članica veterinarske ekipe. Kot smo neuradno izvedeli, je lipicanec pri zdravstvenem pregledu zadnje noge brcnil zunanjo sodelavko veterinarko Ireno Marc, dr. vet. med., ki že leta sodeluje pri zdravstveni oskrbi lipicancev.

Kot so zapisali v Lipici, se je nesreča zgodila med izvajanjem posega na zadnji nogi konja, med katerim je ta brcnil veterinarko v roko. Kot nam je po telefonu zaupala Marčeva, jo je konj brcnil med delovnim veterinarskim posegom: Bila je mala delovna nesreča, a sem dobro, ni nobene velike panike.«

Kljub temu je bila brca tako huda, da so sodelavci Marčeve v Lipici poklicali reševalce, da so jo oskrbeli in jo odpeljali v bolnišnico v nadaljnjo oskrbo.
Konji so po naravi zelo občutljive in izjemno plašne živali, zato so za nevajene zelo nepredvidljivi. Po drugi strani je za izkušene konjarje delo s konji rutinsko, saj zlahka prepoznajo konjev namig, kako bo reagiral, odskočil, kdaj bo brcnil in podobno.

Nesreče, ko konj poškoduje konjarja, kovača, jahača ali veterinarja, so dokaj redke. Konjarji, ki vsak dan oskrbujejo po nekaj deset konj, čistijo njihov boks, nastiljajo in polagajo seno, jo običajno odnesejo s kakšno modrico na nogi ali kakšno plavico zaradi uščipa na roki. Pa vendarle se včasih zgodi, in prav to je doživela Irena Marc.  

 

Deli s prijatelji