POŽAR

Lajež sosedove psičke je Jani rešil življenje

Objavljeno 30. januar 2013 11.53 | Posodobljeno 30. januar 2013 11.54 | Piše: Aleksander Brudar

Zlata prinašalka Cindy rešila sosedo Jano, ki je trdno spala v goreči hiši.

Jana in njena psička Majli pred hišo, ki jo je v soboto zajel požar (foto: Dejan Javornik, Novice).

LJUBLJANA – Kako človek hitro postane nemočen, ko mu ognjeni zublji nenadoma uničijo stanovanje ali hišo, v katero je vlagal večji del življenja, dokazuje tudi sobotni požar v Malovi ulici v Ljubljani. 64-letni Jani Snoj, lastnici hiše s številko 10, bo ta noč zagotovo še dolgo ostala v spomin. Ko se je namreč v petek pozno zvečer odpravila v posteljo in utonila v spanec, si ni niti predstavljala, da bo okoli druge ure zjutraj stala pred hišo in opazovala, kako jo goltajo ognjeni zublji. »Če dima nihče ne bi videl, verjetno tudi mene ne bi bilo več, tako da imam verjetno še en rojstni dan,« je še vsa pretresena povedala Jana. Prva je namreč požar opazila sosedova psička, zlata prinašalka Cindy, ki je takrat zbudila lastnika Tomija. Njegova žena Lili nam je povedala, da je Cindy okoli ene ure zjutraj začela zelo na glas lajati; pomislila je, da mogoče kdo hodi okoli hiše. Njen mož Tomi je nato šel preverit, zakaj je Cindy tako nemirna, in pred ograjo, ki loči ulico od dvorišča hiše, je videl, kako se je psička zaganjala ob njej in kazala na požar. Iz stavbe se je najprej valil le dim, nato je začelo močno goreti. Tomi je takoj stekel do hiše in začel preverjati, ali je kdo v njej. Trajalo je kar nekaj časa, preden je priklical sosedo.

Gasilci so trgali streho

»Moj pes je bil že omamljen, sosedov pa je tako močno lajal,« je povedala lastnica uničene hiše in dodala: »Sosed se je zbudil in tako dolgo tolkel po vratih, da sem se zbudila, saj sem zelo trdno spala.« Da je šlo za zelo zahrbten požar, pričajo tudi Janine besede: »Notri pod streho je gorelo. Gasilci so trgali streho, da so prišli zraven s cevjo in so začeli gasiti vrhnji del. Zgorela sta ves vrhnji del in strop. Potem je bila vso noč akcija. Tri, štiri ure so gasili gasilci, zdaj pa se soočam s tem.« Poleg Jane je bila v hiši tudi njena psička Majli, ki pa je od strupenih plinov omamljena ležala na tleh v kopalnici. Na srečo je z njo vse v redu, saj je med našim obiskom že veselo skakala po dvorišču.

Za Jano se začenja naporen čas, saj bo morala skoraj v celoti obnoviti dom. »Zdaj delamo, da bom lahko vsaj začasno tukaj živela,« je povedala sogovornica, ki se je po sobotnem jutru morala začasno izseliti iz hiše. »Fantje urejajo elektriko, vodo, centralno kurjavo, da bomo lahko ta del ločeno usposobili in da bom lahko prebivala v enem delu pogorele hiše. Potem pa bomo že sanirali naprej.« Kot pravi, ima na srečo hišo zavarovano. »Hišo je smiselno imeti zavarovano, ker nikoli ne veš, kaj se zgodi. Vsaj vidim, da bi lahko čisto vse zgorelo, in sem vesela, da smo vsaj nekaj pohištva in drugih stvari rešili,« optimistično konča.


Nepravilna montaža dimniškega sistema

Ljubljanski policisti so bili o požaru obveščeni nekaj minut pred drugo uro zjutraj. Kot so povedali na PU Ljubljana, so takoj, ko so prišli na kraj dogodka, evakuirali stanovalce in so dobili informacijo, da stanovalci pogrešajo še eno osebo. »Pri pregledu prostorov so policisti naleteli na zaklenjena vrata. Na klice in trkanje se ni nihče odzval, zato so gasilci nasilno odprli vrata ter iz prostora rešili 64-letnico,« so povedali. Ogenj so nato pogasili člani Gasilske brigade Ljubljana in PGD Barje, po do zdaj zbranih obvestilih je najverjetnejši vzrok zanj nepravilna montaža dimniškega sistema, zaradi česar je zagorelo na podstrešju hiše, in sicer na delu, kjer se dimniška cev stika z lesenim ostrešjem. Ostrešje je zgorelo v celoti, nastalo je za več deset tisoč evrov materialne škode. Policisti v zvezi s kaznivim dejanjem povzročitve splošne nevarnosti nadaljujejo zbiranje obvestil, so še povedali na PU Ljubljana.

 

Deli s prijatelji