TRČENJE

Križišče pri Reki vzelo dva balinarja iz Pivke

Objavljeno 21. julij 2014 15.35 | Posodobljeno 21. julij 2014 15.36 | Piše: Lovro Kastelic

V trčenju nad Reko ugasnili življenji Janeza Sedmaka in Marka Slabnika iz Pivke

V katastrofalni nesreči sta le malo po sobotnem poldnevu življenje izgubila Janez Sedmak in Marko Slabnik. Foto: Vedran Karuza/Novi List

PIVKA – Od Pivke do Klane na Hrvaškem ni prav daleč, do tja je slabih trideset kilometrov. Trojica se je z njegovim hyundaijem tucsonom že zjutraj odpravila na, moral bi to biti, spokojen izlet.

Vozil je 54-letni Janez Sedmak, doma iz Zagorja pri Pivki, ob njem sta se vozila še njegova prijateljica, 35-letna Ana Milosavljević, ter 52-letni Marko Slabnik, oba iz Pivke.

Ker se je pred dvema tednoma zgodila manjša nezgoda in se je Ani odkrušil zob, je temu izletu botroval prav ta zob.

Lastnica bara Cure, kjer streže tudi Ana, je svoji delavki zato odstopila prosti dan. Še včeraj se je praskala po glavi: »Tega ne bi smela storiti …« Tudi Marko je imel povsem prosto soboto.

Kot navdušen balinar jih je Janez, potem ko so Ani oskrbeli zob, povabil do klanskega balinarskega kluba Sv. Rok. »Večkrat smo se pomerili med seboj,« je priznal užaloščeni predsednik tega kluba Franko Karlović, ki je Janeza dobro poznal. Zato mu je bilo še toliko težje, ko je slišal, kakšna tragedija se je zgodila, le malce po poldnevu.

»Samo oglasili so se, pozdravili balinarje in krenili naprej na neki drugi balinarski turnir, ki je v popoldanskih urah potekal pri Pivki,« je dejal popularni Frenki. Sonce je pripekalo, Janez pa pripeljal iz Klana, do razkrižja, nekakšnega ipsilona, mimo katerega pripelje cesta iz smeri Viškova proti Rupi.

Menda je v nevsakdanjem križišču Janez zapeljal na levo, »moral bi pa na desno«, se je Karlović prijel za glavo. Prav tako iz neznanih razlogov ni počakal pri stop znaku. Z leve pa je prihajalo tovorno vozilo. Janez naj bi to videl, a prepozno ukrepal. Ni bilo časa. Trčenje je bilo neizbežno.

Voznik tovornjaka, ko je opazil, da se na njegovo stran ceste brez ustavljanja vključuje vozilo s postojnsko registracijo, je sicer nekaj poskušal, se želel hyundaiju nekako izogniti, a čelnemu trčenju ni mogel niti pod razno uiti, pravijo hrvaški policisti. Kamion, prepoln kamenja, je v tistem tako zavrtel Janezov avtomobil, da se je ta ustavil šele daleč proč.

Kljub vsem zračnim blazinam ni bilo nobene pomoči, niti za 54-letnega voznika Janeza, niti za 52-letnega Marka, ki je sedel zadaj. Sovoznico Ano so s hudimi poškodbami prepeljali v bolnišnico na Reki.

Prizor na kraju nesreče, pravijo očividci, je bil grd: razbito vetrobransko steklo, dodobra uničen spodnji del kamiona, kar je zgovorno kazalo, da je moral kamion Janezovo vozilo kar nekaj metrov vleči pod seboj.

Reški in klanski gasilci so prispeli nemudoma, za njimi še vsi preostali, preiskava nesreče je trajala skoraj do petih popoldne. Zdravniško pomoč je zaradi hudega šoka potreboval tudi voznik kamiona.

Karlovića je dan pozneje še vedno stiskalo v prsih: »Na naslednjem balinarskem turnirju se bomo poklonili in Janezu namenili minuto molka …«

Deli s prijatelji