RAZSOJENO

Kriminalist je ni otipaval

Objavljeno 13. marec 2013 10.36 | Posodobljeno 13. marec 2013 10.36 | Piše: Boštjan Celec

Na PU Koper ni bilo spolnega nadlegovanja, so razsodili v Ljubljani.

Na PU Koper so ju le ločili. Foto: PU Koper

LJUBLJANA, KOPER – Koprski kriminalistični inšpektor Slavoljub Zupančič ni spolno nadlegoval svoje sodelavke, kriminalistke V. B., je po sojenju na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča oznanila sodnica Jasmina Javornik. Sodni proces je zaradi občutljivosti primera potekal za zaprtimi vrati, zato smo izvedeli le, da je bil oproščen zaradi pomanjkanja dokazov.

Neuradno je slišati še, da so mu sodili zaradi dveh kaznivih dejanj, obtožba ga je bremenila, da jo je otipaval med službenim časom na delovnem mestu. Kolega je sicer prijavila, ker pa v ožjem krogu bojda ni naletela na podporo, je celo zapustila policijske vrste. Iz teh je curljalo, da je vodstvo policijske uprave ni jemalo resno, vse skupaj so namreč reševali le tako, da so prostorsko ločili Zupančiča in kriminalistko, saj sta prej delala v isti pisarni.

Brez dokazov

Tožilstvo je za Zupančiča zahtevalo eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let, vendar je bilo razsojeno, da mu spolnega nadlegovanja ni dokazala, prav tako pa ne še enega domnevnega očitka na njegov račun, da je z otipavanjem zlorabil svoj položaj, da bi bil torej na koprski policijski upravi njen nadrejeni. Organi pregona so po naših podatkih že napovedali pritožbo.

Afera je izbruhnila leta 2008, ko je prav koprske policiste doletelo kar precej kazenskih ovadb, tudi ta o Zupančičevem zlorabljanju. Primer so s koprske policije predali specializiranemu tožilstvu v Ljubljani, kjer so zanj zahtevali uvedbo kazenske preiskave. Za leto dni so Zupančiča premestili na drugo delovno mesto znotraj SKP PU Koper, kakšna druga disciplinska sankcija ali celo suspenz pa ga ni doletel, saj jih s tožilstva ali sodišča menda niso obveščali o nadaljevanju postopka; niti o tem ne, da je bila proti njemu vložena tudi obtožnica. Če bi za to izvedeli, bi moral direktor PU Koper najverjetneje sprožiti ustrezne delovnopravne postopke.

Deli s prijatelji