NASILJE

Kri je zavrela v lokalu nad Ljubljano: Grbić, udaraš, ko pi*ka. To ti je metak!*

Objavljeno 17. marec 2017 14.23 | Posodobljeno 17. marec 2017 16.10 | Piše: A. L.

Tožba je težka 71 tisoč evrov.

Eno od dvigal, ki vodi do kluba. Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Klub v središču prestolnice, ki se nahaja v vrhnjem nadstropju, je po Sloveniji precej znan. V času, ko se je imenoval Global, se je v njegovi bližini zgodila tragedija, v kateri je umrl 20-letni Gorazdimage. Ni pa to edini incident. Na sodišču se trenutno odvija tožba Petra Košmerla proti družbi BBR Security in trem varnostnikom Daliborju GrbićuAdisu Arifoviću in Srečku Tomiću zaradi dogodka v zdajšnjem Topu. Od njih zahteva prek 71 tisoč evrov odškodnine. 

Na sodišču je pričal Grbić in opisal dogajanje tistega usodnega dne. Po njegovi pripovedi je bila noč precej mirna, okoli 5. ure, ko je bilo že vsega tako rekoč konec, pa sta se dve skupini stepli pred dvigalom. Varnostnikom je uspelo ločiti razgreteže, eni od skupin pa so poklicali dvigalo, da bi jo čim prej odstranili iz kluba, s čimer so želeli preprečiti ponovno srečanje z drugo skupino. A dvigalo, ki je prispelo, ni bilo prazno. Z njim naj bi se v lokal povzpel Peter Košmerl. Grbić mu je ukazal, naj zapusti dvigalo, saj izvajajo ukrepe, Košmerl pa tega po pripovedi obtoženega ni hotel storiti. Ne glede na to so se s skupino spravili v dvigalo, a so bili pretežki, zato je Košmerlu, ki edini ni bil v konfliktu z nobeno od skupin, vnovič naročil, naj zapusti dvigalo. Ker tega ni želel storiti, ga je naposled prijel za roko, sledil pa je upor, pripoveduje toženi Grbić, ki je varnostnik pri BBR Security. Košmerl naj bi vpil, krilil z rokami in tudi verbalno grozil z »'metkom' v čelo«. Varnostnika naj bi, to naj bi se videlo tudi na posnetku, pravi Grbić, zgrabil za vrat in še zamahnil proti njemu. »Boril se je kot lev,« izpostavlja Grbić in dodaja, da so visokoraslega in močnega Košmerla s kolegi varnostniki s strokovnimi udarci komaj obvladali, tudi sam je utrpel udarec v ličnico. Ker je govoril o pištoli, jih je bilo strah tudi za ljudi v lokalu. Naposled so ga odpeljali v pritličje, kjer so počakali policijo. Košmerl se je po izpovedbi Grbića umiril oziroma ni bil več fizično nasilen, a še vedno naj bi grozil. Grbić je ponovil tudi besede, ki naj bi mu jih izrekel Košmerl: »Grbić, udaraš ko pi*ka. To ti je metak!

Kakšne prijeme uporabljajo varnostniki? Eden od njih je na sodišču pojasnil, da prijeme za roko ali okoli vratu.

Pooblaščenko Košmerla je zanimalo, ali je njena stranka razumela, kaj pomeni ukrep. Grbić je ponovil, da je jasno in glasno povedal, da ukrep izvajajo, ni pa znal povedati, iz njegovih besed pa ni bilo mogoče sklepati, ali je to Košmerl tudi razumel.

Na sodišče sta bili vabljeni še dve priči, ki sta potrdili navedbe Grbića – oba sta varnostnika (eden zaposlen, drugi honorarno) pri BBR. Eden je v pričanju povedal, da je Košmerl šel v zgornje nadstropje, čeprav mu je bilo izrecno prepovedano. Ko je prišel gor, so se po Grbićevih navodilih in neupoštevanju začeli prerivanje in udarci. Tudi ta varnostnik je izpovedal, da je prvi začel Košmerl. Tudi on je dejal, da je Košmerl spodaj, ko so ga že pospremili iz kluba, varnostnikom dejal, da udarjajo kot balerine. Ocenil je tudi Košmerlovo stanje in dejal, da je mogoče, da je užival še kakšne druge substance. Sam je v preteklosti veliko treniral in je dejal, da mešanje anabolikov in alkohola lahko sproži pri ljudeh nenadzorovano agresijo.

Za njim je pričal še drugi varnostnik, ki je sicer zaposlen v drugem podjetju, sodeluje pa tudi z BBR. V večjem delu je ponovil navedbe, da sta se spoprijeli dve skupini pred dvigalom, on pa je prišel na pomoč. Tam je videl tudi Košmerla, ki se je pripeljal z dvigalom, navodil Grbića, da naj zapusti dvigalo, pa ni hotel upoštevati. Ko ga je prijel za roko, se je začelo prerivanje.

* Grbić, udarjaš kot ženska. To pomeni kroglo v čelo.

Deli s prijatelji