FILMSKO

»Ko je ležal pod mano, je ženski molil tri tisoč evrov«

Objavljeno 15. avgust 2014 22.41 | Posodobljeno 15. avgust 2014 22.42 | Piše: Nataša Čepar

Andrej Tratar, vodja hotelskega lokala, je po filmsko obračunal z lopovi.

Takole je Andrej Tratar prestregel albanskega tatu in ga onesposobil, španska turistka pa je dobila nazaj svojih 3000 evrov. Foto: Nataša Čepar

KOPER – »Natakarici je razlagal, da se zanima za nakup hotela, naročil je najdražji viski, ki ga imamo, kazal ji je šop denarja in fotografijo ferrarija v svojem etuiju. Spil je nekaj rund in z enim od deklet zaplesal,« opisuje dogajanje izpred nekaj tednov Andrej Tratar, vodja hotelskega lokala ob koprski promenadi. Govoril je o gostu, priletnem Avstralcu slovenskega rodu, za katerega se je večer začel precej zabavno, končal pa tako, da so ga – okradli, po njegovih besedah kar za deset tisoč avstralskih dolarjev. K Avstralcu je namreč v nekem trenutku prisedel moški, se z njim pogovarjal, celo objemal, in si pustil plačati pivo. Ko pa je prvi ponovno odšel na plesišče, je drugi pustil nedotaknjeno pivo na mizi in naglo odšel. Z njim je izginil tudi Avstralčev šop bankovcev. Okradeni je potem vsem, ki delajo v lokalu, obljubil bogato nagrado, če se bo denar našel.

Denar pustil na stranišču

»Na srečo je eden od sodelavcev s telefonom posnel prizor večernega dogajanja v lokalu in slučajno ujel tudi Avstralca in njegovega domnevnega tatu, zato smo posnetek takoj predali policiji,« pripoveduje Tratar. »Čez dva dni pa smo prav tega moškega, ki je prisedel k Avstralcu, videli na koncertu v Taverni. Poklical sem policijo, a če bi jih čakal, bi mi pobegnil. Najprej je hodil počasi, potem pa vedno hitreje. Pognal sem se za njim in ga kmalu dohitel. Zgrabil sem ga in zvlekel do hotelske recepcije,« nadaljuje.

Policisti so pozneje ugotovili, da gre za 57-letnega Gorenjca, denar, natančneje 9300 avstralskih dolarjev (kar znaša slabih 7000 evrov), pa so našli na stranišču bližnjega lokala. Po Tratarjevih besedah je nepridiprav napačno presodil, da gre za ponaredke, saj so avstralski dolarji plastificirani, zato jih je zavrgel. »Čakal sem, da se bo Avstralec oglasil in nam dal obljubljeno nagrado. Vsa naša ekipa se je ta čas na njegov račun pogostila za skoraj 300 evrov, ampak od obljube ni bilo nič,« je razočaran Tratar. Predvideva sicer, da se je Avstralec že vrnil domov.

Albanec ležal pod njim

»Nista minila dva dneva, pa sem imel opravka še z enim kradljivcem,« se zasmeji sogovornik. Tokrat je bil na delu Albanec, na videz urejen gospod, ki se je – držeč jakno čez ramo – najprej sprehodil čez jedilnico. Pri eni od miz je spustil jakno čez stol, kjer je bila odložena ženska torbica, se nekoliko odmaknil in spet prišel po jakno, obenem pa skrivaj pobral še torbico. Okradena španska gostja je pravočasno opazila, da njene torbice ni več, in je skupaj s kolegicama stekla za zmikavtom.

»Bil sem pri vratih in lopova takoj prijel. Ker se je upiral, sem moral uporabiti nekaj prijemov s silo, da sem ga onesposobil,« razlaga Tratar. »Ko je ležal pod mano, je ženski molil tri tisoč evrov, kolikor je pred tem na hitro pograbil iz torbice, in me prosil, naj ga izpustim, ampak sem vseeno poklical policijo,« še pojasni. »Mislim, da se bodo tatovi od zdaj naprej izogibali temu lokalu,« doda Tratar, ki pa se je tudi v tem primeru obrisal pod nos za kakršno koli nagrado.

Odprl že 21 lokalov

»V gostinstvu sem že dolgo,« omeni 45-letni Tratar, sicer Ljubljančan. Na različnih koncih Slovenije je pomagal odpreti kar 21 lokalov. »Ko pa stvar postane rutinska, vedno pograbim svoji dve torbi – od katerih je ena športna –, sedem v avto in grem novim izzivom naproti,« zatrdi. Zdaj novo zgodbo vidi prav tu, v Kopru. »Ko je prijatelj prevzel ta lokal, v katerem delam, so nas napadli zaradi lesene kolibe v ospredju, kjer zdaj prodajamo sladoled, da ne spada v to okolje. Mislim pa, da nam bodo na koncu vsi hvaležni, ker skrbimo, da se tukaj lahko ljudje zabavajo prav vsak večer,« meni. »Vsaka čast mu, da skrbi, da v lokalu poteka vse kot mora biti in da se lahko gostje počutijo varno,« pa pripomni še Tratarjev šef Tomislav Bijelić.

Deli s prijatelji