DRUŽINSKA TRAGEDIJA

Klinični psiholog o smrti 13-letnega Maja: Takih umorov bo še več

Objavljeno 05. april 2017 09.41 | Posodobljeno 05. april 2017 09.42 | Piše: P. Pa.

Čeprav se zdi, da je umorov vse več, statistika kaže nekaj povsem drugega.

LJUBLJANA – Huda stiska je 49-letnega Gorazda Dolenška privedla do tega, da je vzel življenje svojemu 13-letnemu sinu Maju in nato sodil še sebi. Družinska tragedija je pretresla kozjanski konec, prav tako pa vso Slovenijo. A po besedah kliničnega psihologa Bojana Zalarja bomo v prihodnosti vse večkrat priče takim in podobnim vestem.

Blodnje so ga pripeljale do skrajnosti

 »Takih in podobnih umorov bo vse več. Vidimo, da jih je v zadnjem času vedno več. Ljudje si dovolijo preseči tisto, kar je bilo včasih tabu ali je bilo prepovedano. Kulturološke razlike vidimo v šoli, iz samih občutkov krivde. Ljudje prevzemajo stvari v svoje roke,« je dejal v oddaji 24ur Zvečer.

Zalar je pojasnil, da se človek res lahko znajde v tako hudi stiski, da zaradi depresivnih blodenj začne razmišljati o prekinitvi življenja, da vidi to kot edini izhod za prekinitev trpljenja. Omenil je, da se podobno dogaja tudi pri detomorih. Težave, v katerih se je omenjeni znašel, so ga očitno privedle do tega, da je svoje blodnje uresniči. Zalar je še dodal, da je v ozadju umora vedno neka vsebina. »Nobeno dejanje ni brez vsebine. Če bi bilo nekaj brez vsebine, potem človek ne bi vedel, kaj naj naredi.«

Od pištole do sekire

V omenjenem primeru policija še vedno opravlja preiskavo. Višji kriminalistični inšpektor Damjan Miklič je povedal, da še vedno poteka sodna obdukcija. Policija pa tudi preiskuje okoliščine, ki so privedle do tega tragičnega dogodka.

Miklič je še dejal, da gre v ozadju družinskih tragedij večkrat za preplet različnih motivov. Storilci pa za storitev kaznivega dejanja najpogosteje uporabijo nož ali pištolo. Med orožjem se znajdejo tudi predmeti, ki so pri roki, kot so vrvi in sekire.

Čeprav se zdi, da je umorov vse več, to ne drži. Miklič je pojasnil, da je to število v zadnjih letih upadlo. »Če smo v sredini 90. let beležili okoli 100 umorov in ubojev na letni ravni, je to število do leta 2006 upadlo na 80, leta 2015 jih je bilo 45, lani pa še samo 25.«

 

 

Deli s prijatelji