KEHA

Kipi na odpad, tatovi v arest

Objavljeno 10. julij 2014 08.59 | Posodobljeno 10. julij 2014 09.00 | Piše: Špela Ankele

Debelih šest let po kraji bronastih kipov trojico poslali v zapor.

Prvoobtoženemu Admirju Horozoviću so prisodili leto in sedem mesecev za zapahi. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Šest let in pol po odmevnem izginotju desetih bronastih kipov iz zgornje Gorenjske je zgodba včeraj dobila epilog na kranjskem sodišču. Trije Jeseničani, ki so jih policisti prestregli sredi januarske noči leta 2008, ko so se na Belem Polju pri Hrušici z žago v rokah lotili še enajstega spomenika, so včeraj priznali krivdo in se pokesali. Sodnica Marjeta Dvornik je vsem trem, obtoženim velike tatvine oziroma poskusa tega kaznivega dejanja, dosodila zaporne kazni. Admir Horozović in Aleš Sefaj sta dobila leto in sedem mesecev zapora, pet mesecev manj za zapahi pa je odmerila Mirnesu Hamziću. Hkrati bodo morali trem gorenjskim občinam, ki so za postavitev novih spomenikov odštele več kot 83.000 evrov, povrniti škodo. Sodba še ni pravnomočna, obramba, ki je predlagala pogojno kazen oziroma pretopitev kazni v družbenokoristno delo, pa je že napovedala pritožbo.

Januarja 2008 smo tudi v Slovenskih novicah obširno poročali, da v treh gorenjskih občinah kot po tekočem traku izginevajo bronasti kipi. Najprej je v radovljiški občini, in to iz Drage pri Begunjah, izginil več kot dva metra visok bronasti kip Talca. V tistih januarskih dneh so iz sosednje, žirovniške občine izpuhteli še trije kipi, saj sta iz parka pred tamkajšnjo osnovno šolo izpuhtela doprsna kipa Janeza Jalna in Frana Saleškega Finžgarja, iz bližnjih Most pa še 180 centimetrov visok kip Ustreljenega talca. Na Jesenicah so iz Spominskega parka na Plavžu izginili kipi štirih narodnih herojev (Jožeta Gregorčiča - Gorenjca, Matije Verdnika - Tomaža, Antona Dežmana - Tončka in Andreja Žvana - Borisa). Hkrati sta iz parka sredi Jesenic izginila bronasta doprsna kipa revolucionarja, delavskega pisatelja in pesnika Toneta Čufarja ter delavskega zaupnika, prvoborca NOB in častnega občana Jesenic Venclja Perka. Izginevanju kipov so nekateri pripisovali tudi politični predznak, saj je bila večina ukradenih del povezana z obdobjem narodonoosvobodilnega boja. Kot rečeno, so policisti trojici Jeseničanov, tedaj starih med 19 in 24 let, stopili na prste, ko so se okoli 2. jutranje ure lotili še spomenika talcev pri Hrušici. Kmalu za prijetjem osumljencev se je upanje, da bodo kipe našli nepoškodovane, razblinilo. Na obrobni ljubljanski deponiji so policisti našli razkosane kipe, s prodajo katerih naj bi bili tatovi »zaslužili« pičlih 1500 evrov.

V zaključni besedi je okrožna državna tožilka Tanja Frank Eler poudarila, da bi bila edino primerna zaporna kazen: »Nastala ni samo materialna škoda, ampak so bila prizadeta tudi čustva – tako prebivalcev občin, kjer so se zgodila kazniva dejanja, kot tudi sorodnikov žrtev, ki so pokopane na grobiščih. Dejstvo je tudi, da obtoženi niso pokazali nobenih zadržkov.« Obramba je menila drugače, saj so odvetniki poudarjali, da bi bila edina primerna pogojna kazen oziroma pretopitev kazni v družbenokoristno delo. Zaporna kazen, ki jo je predlagala tožilstva, »je neustrezna, nehumana in nesorazmerna s težo kaznivih dejanj«, so menili zagovorniki. Odvetniki so drug za drugim naštevali olajševalne okoliščine: od tega, da imajo obtoženi majhne otroke, do tega, da so nekaznovani, zaposleni in da so bili zanje bronasti kipi edini spodrsljaj v življenju. A sodnica Marjeta Dvornik je pri odmeri kazni bolj kot obrambi prisluhnila tožilstvu. Ob izreku kazni je še poudarila, da lahko zaprosijo za alternativno prestajanje kazni, a le, če sodišču dostavijo dokaze, da so zaposleni.
 

V obtožnici so bili omenjeni še trije

Obtožnica, ki je opisovala krajo bronastih kipov in prikrivanje, je sprva omenjala šest ljudi. Poleg trojice Jeseničanov, ki so jim včeraj odmerili zaporne kazni, so bili omenjeni še Zlatan Hašimović, Nesib Brguljak in Džemo Ramić. Zadnji je včeraj le za kratek čas sedel na zatožno klop kranjskega sodišča. Obtožnica mu očita, da je storil kaznivo dejanje prikrivanja, češ da je skupaj s soobtoženim odkupil za 660 kilogramov kosov bronastih kipov in jih v vrečah hranil na robu svoje deponije. Ker krivde ni priznal, mu bodo sodili ločeno. Soobtoženi Zlatan Hašimović je krivdo za očitana kazniva dejanja že priznal in dobil petmesečno zaporno kazen, Nesib Brguljak pa je umrl.

Deli s prijatelji