NE ČUTI SE KRIVEGA

Kikija potiskal 400 metrov in ga ubil

Objavljeno 08. december 2015 13.26 | Posodobljeno 08. december 2015 13.27 | Piše: Oste Bakal

Roku Šeböku dve leti vikend zapora, ker je do smrti povozil Christiana Preliča - Kikija.

MURSKA SOBOTA  – Grozljiva in bizarna prometna nesreča je včeraj doživela epilog na okrožnem sodišču v Murski Soboti. Potem ko na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za tragedijo, v kateri je umrl 41-letni priljubljeni gostilničar iz Suhega Vrha, streljaj iz Moravskih Toplic, Christian Prelič - Kiki, je sodnica Natalija Pavlič Goldinskij po hitrem postopku končala javno obravnavo zoper 25-letnega Roka Šeböka iz Sela na Goričkem. Poslušala je obtožnico in kratek pisni zagovor obtoženega, zaslišala ducat prič in izvedencev, ter se odločila, da ni treba izvajati novih dokazov, ki jih je predlagal zagovornik obtoženega, odvetnik Jože Šafarič. Zato je po nekoliko modificirani obtožnici, ki jo je zastopala okrožna državna tožilka Manuela Frumen, ter zaključnih nagovorih strank izrekla sodbo, s katero je očitno bolj zadovoljno tožilstvo.

Peš po bližnjici

Kot so septembra lani dejali na lokalnem pokopališču, je Kiki odšel nepričakovano in nadvse tragično. Šebök ga je najprej povozil in nato pod kolesi svojega vozila znamke Kia Soul potiskal, po nekoliko spremenjeni obtožnici, več kot 400 (sprva kar 700) metrov, potem pa še odpeljal s kraja dogodka. Policisti so ga pozneje le odkrili in je končal pred sodniki. A nobena kazen Kikija ne bo vrnila njegovi 14-letni hčerki Ani, 36-letni ženi Meliti, njegovim staršem Angeli in Živku, štirim bratom in sestri, sorodnikom, neštetim prijateljem in gostom njegovega gostinskega lokala Stara sablja v Suhem Vrhu.

V noči na nedeljo, 14. septembra 2014, ko mu je bilo dovolj plesa in zabave v Gasilskem domu Selo, kjer so imeli prireditev s plesom Ličkanje koruze, se je po bližnjici odpravil peš v Suhi Vrh, žena Melita pa naj bi prišla z avtomobilom. Tako so Šeböku očitali da je usodnega dne ob pol dveh ponoči na krajevni cesti mimo gasilskega doma v Selu proti Vučji Gomili z avtomobilom prevozil Christiana Preliča iz Suhega Vrha, ki je ležal na cesti. Vožnjo je potem nadaljeval, ne da bi ponesrečencu, ki je zaradi poškodb pozneje umrl, pomagal. Policisti so povzročitelji prišli na sled v ponedeljek, poldrugi dan po nesreči, ko je na črpalko v Murski Soboti, čeprav je bilo slabo vreme, saj je deževalo, odpeljal oprat svoj avtomobil in pri tem izrecno zahteval pranje podvozja. Na prizorišču so še našli vijak, s katerim je bil pritrjen odbijač njegovega vozila, na os vozila pa se je zataknil tudi kos Preličeve majice. Šebök se ni zagovarjal, v kratkem pisnem »zagovoru« pa je zatrdil, da mu je zelo žal, da je bil udeležen v nesreči, vendar se ne počuti krivega, ne za nesrečo, še posebno pa ne za zapustitev kraja dogodka.

Dodajal plin

Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je v zaključnem govoru med drugim dejala, da povzročitelj svoje vožnje ni prilagodil razmeram na cesti. Oprla se je na mnenje izvedenca cestnoprometne stroke Željka Leskovška, ki je zatrdil, da bi obtoženec moral zaznati, da je v nekaj trčil in da ima nekaj pod vozilom. Telo je z avtomobilom namreč potiskal skoraj 400 metrov, ob tem pa je moral dodajati plin, da se je vozilo sploh premikalo. Obdukcija je pokazala, da bi pravočasna zdravniška pomoč rešila Preličevo življenje, saj je bil ta, pred stikom s povzročiteljevim avtomobilom, živ. Po zaslišanih pričah in izvedencih je predlagala, da bi Šeböku izrekli poldrugo leto zapora za povzročitev nesreče s smrtnim izidom, osem mesecev zaradi zapustitve kraja dogodka. Po drugi strani pa je odvetnik Jože Šafarič v sklepni besedi dejal, da njegov varovanec vse do takrat, ko so mu policisti zasegli avtomobil, skoraj zagotovo ni vedel, kaj je naredil. Če bi namreč hotel, bi sam zakril sledi, in ne da je avtomobil odpeljal oprat na črpalko pred pričami. Za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti je sodišču zato predlagal pogojno obsodbo, za zapustitev ponesrečenca v prometni nesreči pa oprostilno.

Sodnica Natalija Pavlič Goldinskij pa je sledila tožilstvu, ker da je za tovrstna dejanja zagrožena še višja kazen. V obrazložitvi sodbe je med drugim povedala, kako je upoštevala dejstvo, da obtoženec do zdaj nikoli ni bil kaznovan, prav tako je upoštevala pokojnikovo krivdo, ker je močno opit ležal na cesti. Šebök bo, poleg zaporne kazni, še leto dni ostal brez vozniškega dovoljenja za vožnjo avtomobila. Kazen dveh let zapora bo prestajal ob koncu tedna, saj mu je sodnica Pavlič Goldinskijeva izrekla vikend zapor, da bo lahko kot traktorist še naprej opravljal svoj poklic v družbi Panvita. S tem bo lahko poravnal tudi stroške postopka ter najverjetnejšo odškodnino za pokojnikovo družino, to je pooblaščenec, odvetnik Ciril Logar, vložil v ločenem pravdnem postopku.

Sodba sicer ni pravnomočna, zagovornik obtoženega najverjetneje načrtuje pritožbo na višje sodišče v Mariboru. 

Deli s prijatelji