HEKERJI

Kibernetski napad: računi Slovencev okradeni, poslovanje prekinjeno

Objavljeno 06. december 2017 23.17 | Posodobljeno 06. december 2017 23.23 | Piše: Ma. M.

Podjetje NiceHash potrdilo vdor v njihove sisteme. Ne vedo še, kakšna je škoda.

Nekatera podjetja so bitcoine začela izdajati tudi v fizični obliki. Ne gre za nič drugega kot lično oblikovan kovanec, na katerem je pod varnostnim premazom zapisana posebna koda. Lastnik premaz odstrani in prepiše kodo – podobno kot s karticami polnimo predplačniške telefone.

LJUBLJANA – Skoraj ves dan sistem podjetja NiceHash – slovenske družbe, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut – ni deloval. Po mnogih ugibanjih, da je prišlo do vdora v njihov sistem in s tem verjetno opustošenja na milijone računovimage, so nekaj po 21. uri to vest iz podjetja potrdili.

Kot je poročal portal 24ur.com, naj bi ukradli za približno 56 milijonov evrov kriptovalut. Odtujili naj bi bitcoine, ki so jih z računov uporabnikov prenakazali na en naslov, nato pa s tega na več drugih računov, še navaja portal.

V uradnem sporočilu za javnost so med drugim zapisali: »Na žalost je prišlo do vdora v sistem, vključujoč NiceHashovo spletno stran. Trenutno zadeve preiskujemo, zato so ustavljene vse operacije za nadaljnjih 24 ur. Pomembno je to, da je bil naš sistem okužen in tako ukradene naše poslovanje. Za zdaj še pregledujemo, koliko računov je bilo pod udarom hekerjev.«

Dodajajo še, da so zelo zaskrbljeni, da imajo poleg interne preiskave zadeve pod drobnogledom tudi policija in ostali pristojni organi. In še: »Trudimo se, da bi NiceHash čim prej usposobili z vsemi največjimi varnostnimi ukrepi.«

Vsem svetujejo tudi, da zamenjajo svoja gesla na spletnih računih.
 

Deli s prijatelji