ZAMAN SO GA ČAKALI

Ker se je uprl, so zapornika Casiraghija stlačili v medicinko

Objavljeno 29. november 2017 18.32 | Posodobljeno 29. november 2017 18.49 | Piše: Boštjan Celec

Znanca sodnikov in paznikov včeraj na sodišče ni bilo.

Bo Jančar danes le dočakal ohlajenega pripornika? Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Stephen Casiraghi se je včeraj znašel v medicinki. Tako na Povšetovi pravijo sobi za osamitev, v katero strpajo pripornike, ki se jim utrga film. V njej ni ničesar, da pripornik ne bi povzročil razdejanja, vse stene pa so oblazinjene, da se ne bi mogel samopoškodovati. Preden jetnika porinejo vanjo, se mora zaradi varnostnih razlogov sleči do golega, če se noče, mu pomagajo. Da kljub temu ohrani človeško dostojanstvo, si lahko nadene neko papirnato obleko. V sobi sme ostati najdlje 72 ur, potem ga morajo iz nje izpustiti, a če je še naprej jezen, ga kaj lahko doleti novih 72 ur medicinke.
In kdo ve, ali se je Casiraghi do danes že ohladil, saj je sodnik kazenskega oddelka okrožnega sodišča v Ljubljani Martin Jančar napovedal, da bo opoldne »poskus dve, če ne bo šlo, pa bomo poskušali z videokonferenco«.

Zna biti tudi čisto kul

Še prejšnji teden nas je Casiraghi s Povšetove poklical, napovedal včerajšnji začetek sojenja in pribil, da bo »tudi zaradi tega nezakonitega pripora od države potegnil višjo odškodnino, kot jo bo Janša«.
A ko bi se proces moral začeti in se je pred sodno dvorano znašla cela četa policistov PP Center, ki bi morali biti zaslišani kot priče, Casiraghija ni bilo. Jančar je razkril, da ga tudi ne bo. »Iz zavoda za prestajanje kazni zapora so nas namreč obvestili, da obdolženega ne bodo pripeljali, saj se je upiral in so ga zato zaprli v posebno sobo. Poročilo o dogodku bodo poslali naknadno,« je dejal sodnik. Pomenljivo je pripomnil: »Saj neke zaplete je bilo tako ali tako za pričakovati.«
Res je, pri Stephenu Casiraghiju nikoli ne veš, kakšne volje bo. Kot nam je dejal eden od paznikov, ki ga pozna že od nekdaj, »je inteligenten in zna biti čisto kul«, če mu pa kaj ni prav...
S sodnikom Jančarjem se nista najbolje ujela že na začetku postopka, ko je septembra proti njemu izpeljal predobravnavni narok zaradi filmskega bega pred policisti po ljubljanskih ulicah, ki naj bi ga za volanom clia uprizoril marca. Ko je preverjal njegove podatke, mu je Casiraghi zabrusil, da so to »osebno varovani podatki, o katerih ne smem govoriti«, ko je tožilstvo pozval, naj mu predstavi obtožnico, je začudeno vprašal, »a zdaj bomo imeli bralne vaje ali kaj«, ko pa ga je pobaral, ali krivdo po obtožbi prizna, je pribil »ne morem se zagovarjati, ker sem vklenjen in so mi kršene človekove pravice in svoboščine«.

Ne bodo ga pripeljali, saj se je upiral in so ga zaprli v posebno sobo.


Potem ko je na predobravnavnem naroku zavrnil ponudbo tožilstva, da bo v primeru priznanja krivde obsojen na pet let in šest mesecev zapora, mu bodo torej danes znova poskušali začeti soditi.

Skozi rdečo 90 na uro

Če bo hotel ali ne, mu bo tožilstvo predstavilo obtožbo. Ta mu očita, da je 25. marca le dva tedna potem, ko se je po dolgih 20 letih ždenja v zaporih vrnil na prostost, ušpičil novo neumnost, zaradi katere se je znova znašel v priporu in na zatožni klopi. Kupil si je clia, na njem sta bili nameščen različni registrski tablici. Ko se je vozil po Ljubljani, so ga poskušali ustaviti policisti, a je zapeljal proti njihovemu vozilu, nato pa iz centra Ljubljane oddirjal naprej proti Mostam, prevozil rdečo luč in znak stop, s hitrostjo do 90 kilometrov na uro ogrožal druge voznike in pešce.
Ko so ga le ustavili in obvladali ter ga odpeljali v prostore za pridržanje in sta mu moščanska policista vročila odločbo o odvzemu prostosti in pridržanju, pa naj bi jima zagrozil, da ju bo že našel ter se jima maščeval. V obtožbi piše nekako takole: Zastrašujoče je pogledal proti obema in dodal, da bo imela čez dve leti po njegovi vrnitvi na prostost ljubljanska policija veliko dela, pri tem pa sta se policista počutila ogrožena in sta se bala za svoje življenje in osebno varnost.
Casiraghijeva odvetnica Nataša Ljubič je sicer neuspešno zahtevala izločitev vseh dokazov iz spisa, saj naj bi ravno policija v njegovem primeru ravnala napak, saj naj bi bil vse od vrnitve iz zapora »nezakonito zasledovan, ker je znana osebnost, ki je bila v preteklosti že obravnavana«, nova zaporna kazen Casiraghiju najverjetneje ne uide.
In še v Novem mestu so ga posadili na zatožno klop, ker naj bi leta 2013 na Dobu pravosodnima policista zabrusil »kaj je, pičke dolenjske, smradi, nabijam vas na kurac. Boste videli, kaj bo, ko bom prišel ven, takrat bom z vami že uredil stvari.« Potem naj bi ju še popljuval, da sta bila zaradi možnih infekcij primorana oditi na bolniško.
Casiraghi odgovarja, da je bil žrtev mučenja, da mu je pravosodni policist med spremstvom iz Maribora na Dob preveč zategnil lisice, po njegovem pa je šlo »za grdo in ponižujoče ravnanje in mučenje, počutil sem se ogroženo, zaradi preveč zategnjenih lisic sem čutil močne bolečine«. In zaradi tega naj bi se razburil. 

Deli s prijatelji