MAŠČEVANJE

Kar 22-krat zabodel in porezal medicinsko sestro

Objavljeno 13. december 2017 19.27 | Posodobljeno 13. december 2017 19.28 | Piše: Moni Černe

Jelki Jerančič prisodili 50 tisočakov odškodnine. Napadalec ni bil prišteven.

Kar 60 policistov je sodelovalo v iskanju napadalca. FOTO: Janez Mužič

KOPER, PIRAN – Grozovit napad 11. februarja lani nekaj minut pred pol deveto zjutraj je zdaj 51-letno Jelko Jerančič iz Lucije skoraj stal življenje. V ambulanti medicine dela in športa Zdravstvenega doma Piran je to medicinsko sestro, za katero pacienti zaradi strokovnosti in človečnosti najdejo samo besede pohvale, kar 22-krat z nožem zabodel in porezal takrat 29-letni Valter Merlić iz Kopra. Da bi bila tragedija zdravstvene delavke še večja, je usoda hotela, da je septembra istega leta nepričakovano izgubila moža.

22 poškodb z nožem je dobila medicinska sestra.

Ni bila prava tarča

Komu se je v resnici hotel maščevati Merlić in zakaj? Tarča njegovega napada je bila v resnici zdravnica, specialistka medicine dela, prometa in športa dr. Nataša Dojčinovski. V času napada na medicinsko sestro je sedela vrata stran, zaprta v ordinaciji, krike, ki so prihajali do nje, pa je pripisala prepiru med zasvojenci, ki imajo svoje prostore Projekta Človek nadstropje nižje, v drugem nadstropju ZD Piran.

Merlić, dolgoletni zasvojenec s prepovedanimi mamili, ki je bil v kazenskem postopku spoznan za neprištevnega, izrečen mu je bil ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je v ZD Piran sprva prišel z namenom, da obišče organizacijo Projekt Človek, prostore centra za zdravljenje odvisnikov. Zašel je v tretje nadstropje zdravstvenega doma, tam je najprej ukradel jakno ter obstal v čakalnici med petimi naročenimi pacienti. Ko ga je sestra Jerančičeva vprašala, koga išče, je odgovoril, da svojo mater. Sestra mu je pojasnila, da je tam ni. Napotila ga je v splošno ambulanto in mu na njegovo vprašanje, kdo je tu zdravnik, odgovorila, da dr. Dojčinovskijeva. Merlić je sicer odšel, vendar ne za dolgo.
Maščevanje družini psihiatra dr. Oliverja Dojčinovskega je napovedal že prej. Mož Nataše Dojčinovski ga je namreč v preteklosti obravnaval in zanj odredil hospitalizacijo, in ko je bil v bolnišnici, je Merlić napovedal maščevanje.

Merlić je sestro vprašal, ali je dr. Dojčinovskijeva, in jo začel zabadati.

Enajstega februarja 2016 se je torej vrnil v 3. nadstropje, vstopil v ambulanto, Jerančičevo, ki je ravno obravnavala pacientko, vprašal, ali je dr. Dojčinovskijeva, in jo, še preden mu je odgovorila, začel zabadati. Merlić je po dogodku pobegnil, Piran pa je okupiralo okoli 60 policistov, ki so napadalca po kaki uri in pol iskanja aretirali.

Hude poškodbe

Jerančičeva, ki je bila že leta 2006 žrtev nasilja nekega pacienta, je v napadu utrpela poškodbo mrežnice levega očesa, številne rane po obrazu, vbodnine desne nadlahti, obeh podlahti in zapestij, komolca ter obeh goleni. Na levem, prej zdravem očesu, ji je ostalo le pet odstotkov vida, kar je po oceni izvedencev enako izgubi očesa, doživlja posttravmatsko stresno motnjo, boji se zaprtih prostorov, ne more delati toliko ali tako kot prej. Ne more voziti avta, telovaditi, dvigovati, telesnim naporom ni več kos.
Koprsko delovno sodišče je pod vodstvom predsednice senata, višje sodnice Martine Andrejašič Zazula, v sodbi, ki je v smislu boljše varnosti zdravstvenega osebja prva tovrstna v Sloveniji in je izjemnega pomena (spomnimo na lansko smrt mehiškega zdravnika urologa, do katerega je brez težav pristopil in ga usmrtil njegov pacient v Splošni bolnici Izola), sklenilo, da je Zdravstveni dom Piran podcenil tveganje nasilja s strani tretje osebe.
Svoji sodelavki je ZD Piran solidarno z zavarovalnico Adriatic, pri kateri je zdravstvena ustanova zavarovana, dolžan izplačati dobrih 50 tisočakov odškodnine za pretrpljene telesne in duševne bolečine, za zmanjšanje življenjske aktivnosti, za skaženost in prestani strah.
Dolžni so ji poravnati tudi stroške sodnega postopka in zakonske zamudne obresti od vložitve tožbe, od junija 2016. Odvetnik Jerančičeve Franci Matoz pravi: »Upam, da bo sodba čim prej pravnomočna, gre za medicinsko sestro, ki ta denar nujno potrebuje, da vsaj deloma odpravi posledice poškodb, ki jih je dobila.« 


Le bunka ni bila dovolj

Sodišče je ugotovilo, da so zaposleni vodstvo ZD Piran že pred napadom na Jerančičevo večkrat opozorili na neželene dogodke v tretjem nadstropju, a delodajalec vseeno ni zagotovil dovolj varnega delovnega okolja na tem oddelku (namesto kljuke so na vratih namestili le tako imenovano bunko), za zaposlitev dodatnega kadra, kar bi morebiti preprečilo napad, pa se vodstvo iz finančnih razlogov ni odločilo. ZD Piran in zavarovalnica sta odškodninsko odgovornost za dogodek zavračala, posttravmatsko stresno motnjo žrtve sta poskušala preložiti na duševno stanje žrtve zaradi izgube moža, a sodišče temu ni verjelo. V tej skoraj tragični zgodbi po mnenju sodišča ni šlo za objektivno nepredvidljiv dogodek.

 

Deli s prijatelji