POLICIJA POZIVA

Jezersko, Bohinj: veter podira drevesa, prebivalci ostanite na varnem

Objavljeno 11. december 2017 17.39 | Posodobljeno 11. december 2017 21.07 | Piše: M. U.

Sprožila se je tudi sirena za nevarnost. Na Gorenjskem opozarjajo na posebej močan veter na območju gorenjske avtoceste med Jesenicami in Kranjem.

Podrto drevo na Celovški.

KRANJ – Zaradi močnega vetra in padajočih dreves ‎je cesta Preddvor–Jezersko (in v nasprotni smeri) od vasi Potoče naprej zaprta. Na cesti so drevesa, kar pomeni veliko nevarnost za ljudi in premoženje, sporoča Bojan Kos iz PU Kranj. Zato je bila na tem območju sprožena tudi sirena.

Več o vremenu preberite tu.

Prebivalci na tem območju naj se zadržujejo na varnem in naj se izogibajo gibanju na prostem. Enako velja za voznike, ki naj se ne vozijo, dokler nevarnost ne bo mimo.

Močan veter drevesa podira tudi na območju Bohinja. Cesta do Jereke je zaprta. Intervencijske službe so na delu. 

 

Prometno informacijski center sporoča: Na Gorenjskem opozarjamo na posebej močan veter na območju gorenjske avtoceste med Jesenicami in Kranjem. Vozite previdno!

Veliko težav tudi na Koroškem

Močan veter in padavine z odjugo na Koroškem povzročajo precej težav. V Črni voda zaliva prostore šolske knjižnice in telovadnice, bilo je več izpadov elektrike. Za torek so odpovedali prevoze za 78 šolarjev vozačev, je povedala ravnateljica osnovne šole Romana Košutnik. Ob 16. uri je bilo na Koroškem brez elektrike okoli 1000 odjemalcev. Zaradi obilice padavin in ledu na strehi ter posebne oblike strehe je začelo zamakati pri strešnih oknih v knjižnici na črnjanski osnovni šoli, kjer pa jim je vsaj uspelo zaščititi knjige. Zamakajo tudi okna v telovadnici, kjer ravno obnavljajo parket, tako da se ravnateljica boji, da bo nastala še večja škoda. Vmes so na šoli deloma sami odklopili elektriko, bilo pa je tudi več izpadov pri dobavi električne energije zaradi posledic močnega vetra na širšem območju. Tako da je šola, ki jo obiskujeta 202 učenca, danes slabše ogrevana, pouk pa prilagojen razmeram. Hkrati veter s starega dela šole odnaša strešnike. Razmere v šoli skušajo sproti reševati, čakajo tudi na pomoč delavcev Elektra Celje, je povedala ravnateljica. Za torek so prevoznikom odpovedali vse prevoze otrok, saj se bojijo nevarnosti na cestah predvsem zaradi možnosti podrtih dreves, plazov in tudi poledice.

Voda zaliva ceste in travnike, obstaja nevarnost plazov

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na območju Črne voda zaliva nekatere ceste in travnike, obstaja nevarnost plazov. Na območju Slovenj Gradca je močan veter odkril streho hleva v Zgornjem Razborju, težave zaradi meteornih voda so imeli tudi v Trobljah.

Na območju Logarske doline in Zgornje Savinjske doline je bilo ob 16. uri brez električne energije 309 odjemalcev, na območju Velenja pa 106 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Celja. Dežurne ekipe so na terenu in se trudijo odpraviti okvare na daljnovodih.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo jugozahodnik v višjih legah presegal hitrost 100 km/h, ponekod po nižinah pa 70 km/h. Veter bo slabel jutri dopoldne.

Od danes do jutri zvečer bo v zahodni in severozahodni ter deloma v osrednji Sloveniji padlo od 50 do več kot 100 mm padavin.

 

Deli s prijatelji