PIROMAN NA DELU

Je požigalec Lesi udaril še sedmič?

Objavljeno 19. julij 2014 23.46 | Posodobljeno 19. julij 2014 23.45 | Piše: Aleš Andlovič

Vikend v Hošnici zajeli ognjeni zublji, preiskovalci ugotovili, da je bil požar spet podtaknjen.

Pri Katarini Repič je gorelo že junija letos in septembra lani. Foto: Igor Mali

HOŠNICA PRI POLJČANAH –  »Gorelo? Seveda je, ampak to je na drugem bregu. Nisem prepričan, da je bil to požigalec, ki straši v okolici sosednjega Ptuja, veliko bolj bi tovrstna dejanja pripisoval nekomu drugemu,« nam je zgodbo o pogorelem vikendu začel pripovedovati eden od prebivalcev Hošnice, idiličnega kraja nedaleč od Poljčan. Ko smo ga vprašali, koga ima v mislih, je odkimal in dejal: »Nič ne bom rekel, da se kaj podobnega ne bi zgodilo še meni. Tudi za druge Hošničane pogovori o pogoreli nekdanji viničariji niso prijetni. »Niti policisti ne vedo, kdo je to bil. Morda pa res požigalec s ptujskega konca,« nam je dejal drugi domačin, ki je obiskal vaškega prijatelja.

Ogenj je na majhni zidani vikendici izbruhnil že minuli vikend. Kriminalisti so dolgo tavali v temi, na koncu pa vendarle potrdili, da je bil požar v Hošnici podtaknjen. Gasilci so hitro posredovali in preprečili najhuje, a vendar je hiška dodobra uničena. Kot smo izvedeli, je lastnica majhne hiške Marija Čerin, ki sicer že vrsto let živi na Obali. Domačini so nam dejali, da je nekateri še sploh niso videli v teh krajih. Kako tudi, ko pa se je že pred davnimi leti preselila na Primorsko, vikend z vinogradom pa podedovala po svojem bratu Francu Primožiču.

Ta je umrl v nenavadnih okoliščinah pred dobrimi štirimi leti. Na neki veselici naj bi pregloboko pogledal v kozarec, naslednji dan so ga odpeljali v bolnišnico, po vsem telesu pa naj bi imel vrsto podplutb. Poznavalci razmer so prepričani, da ga je nekdo pretepel, uradna različica vzroka njegove smrti pa je bila, da naj bi možakar padel s postelje in dobil smrtne poškodbe.

Čeprav domačini sumijo, da je tokrat udaril nekdo iz njihove sredine, policisti kljub vsemu poizvedujejo, ali je bil požig v Hošnici povezan s serijo požigov v okolici Ptuja. Če je požigalec, ki se ga je zaradi vračanja na kraje zločina prijel vzdevek Lesi, zares udaril tudi tokrat, bi bil to njegov sedmi požig od začetka letošnjega maja. Takrat je Lesi še tretjič v zadnjih šestih letih zažgal hlev družine Franca Irgla. Ni minil mesec dni, ko so v Spodnjem Velovleku, vsega slabih pet kilometrov stran, zgorele povsem nova nakladalka sena in več deset bal sena.

Kar na dveh mestih je piroman zanetil ogenj pri lovskem domu v Drstelji, ki leži le tri kilometre od Janežovskega Vrha. Toda ogenj je na objektu, ki ga lovci uporabljajo kot hladilnico, in na lovski opazovalnici, sam ugasnil. Ker še vedno ni imel dovolj, se je vrnil v Janežovski Vrh. Tam se je konec junija lotil nadstrešnice Andreja Irgla, z bencinom polil pod nastrešnico zložen kup lesa. Ogenj je povsem uničil nadstrešnico in tračno žago, ki jo je lastnik hranil tam. Pred trinajstimi dnevi sta sledila še njegova požiga številka pet in šest. V Brstju pri Ptuju je sredi noči zgorel senik. Lastnica, 97-letna Katarina Repič, nam je takrat dejala, da je isto poslopje gorelo že septembra lani. Ptujski gasilci še niso pogasili zubljev, ko so že dobili nov klic na pomoč. Vnela se je bala sena na slab kilometer oddaljeni deponiji smeti v Gajkah.

Je požigalec Lesi kriv tudi za požig v Hošnici? Dokler ne bo prijet, preiskovalci raziskujejo tudi v tej smeri. Četudi oddaljenost (Hošnica je od Janežovskega Vrha oddaljena skoraj 40 kilometrov) ne govori o tej možnosti. Morda pa je izbira drugega teritorija le piromanov ukrep na napovedane vaške straže na ptujskem območju. Po zadnjih požigih so v vaseh okoli Ptuja namreč postajale vse glasnejše govorice, da bodo sami ujeli požigalca njihovih domov.

Deli s prijatelji