NJEGOVA PLAT ZGODBE

Izpoved znanega Ljubljančana, ki je pred policisti nokavtiral mučitelja psa

Objavljeno 29. november 2017 10.59 | Posodobljeno 29. november 2017 16.22 | Piše: Tomica Šuljić

V ponedeljek je pijan in drogiran 28-letnik sredi Ljubljane trpinčil mladička. Policiste je prehitel Aleksandar Repić, znan po šaljivih videoposnetkih na spletu.

Po treh udarcih je možakar padel in obležal na tleh. Foto: Igor Lampič

LJUBLJANA – Odnos človeka do živali se verjetno še nikoli ni tako spreminjal kot v tem tisočletju, predvsem zaradi truda številnih organizacij in posameznikov, da pomagajo živalim. Enega bolj nenavadnih, a, kot se na koncu zdi, učinkovitih sistemov je našel Aleksandar Repić, bolj znan kot Pici iz tandema Pici & Pero, ki s svojimi videoposnetki zabavata spletno občestvo.
Tudi v ponedeljkovem večeru je završalo na spletu – natančneje na družabnem omrežju facebook, potem ko je Ljubljančan Igor Lampič objavil minuto in 16 sekund dolg posnetek, pospremljen z naslednjim zapisom: »Ta fant v posnetku je maltretiral svojega psa, sem videl v drugem posnetku. Kar si naredil Aleksandar Repić imaš pri meni en velik like! In pijačo, seveda.« Na njem je viden prepir dveh moških za psa na vrvici, navzoča sta reševalca, v kader prikorakata tudi policista – a ne dovolj hitro, da bi preprečila pretep, po katerem eden izmed moških obleži na tleh.

On je zamahnil proti meni, pa sem se branil. Prvenstveno mi je bilo odstraniti psa od njega, vseeno mi je bilo za posledice.

Desna, leva, desna, tla

O tem, kaj se je dogajalo v ljubljanski četrti Moste, smo povprašali Repića, ki pravi, da se je zadeva začela najmanj kakšne pol ure pred posnetkom: »Tip, po moje star okoli 30 let, je tepel psa s povodcem, moj brat pa je to posnel na telefon in mi poslal posnetek. Ko sem to videl, sem šel z drugega konca Ljubljane ob treh popoldne, v največji gneči, v Moste,« pojasnjuje Pici. Posnetek, v katerem možakar kriči po ulici ter s povodcem udarja proti psu, je pozneje na spletu objavil Pero Martič.

Repič nadaljuje, da sprva ni vedel, kje je možakar s psom: »Iskal sem ga, nato pa zagledal gnečo na cesti. Parkiral sem pa na cesti zagledal pasjega mladiča, starega par mesecev, komaj je začel odraščati.« In čeprav za Picija in Pera velja, da sta posodobljena kranjska komedijanta, Pici ni bil preveč razpoložen za hece ob prihodu na prizorišče.

Istočasno s Picijem so tja prispeli tudi policisti; Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave pojasnjuje, da so bili v ponedeljek okrog 16. ure napoteni v Toplarniško ulico v Ljubljani zaradi kršitve javnega reda in miru s strani 28-letnega kršitelja, ki naj bi fizično napadel reševalca in poškodoval reševalno vozilo: »Reševalci pa so bili napoteni na intervencijo zaradi vinjenosti občana, ki pa se je začel ob njihovem prihodu vidno razburjati in razbijati po vozilu.« V posnetem ravsu je Repić pristopil med reševalca in možakarja, ko so pripeljali policisti: »Jaz sem hotel samo psa vzeti stran,« svojo vlogo pojasnjuje Repić, ki je zgrabil povodec, a 28-letnik ga ni spustil.

Med prerivanjem je vidno, kako je poskušal možakar Repića udariti, a je zgrešil. Repić se je obrnil proti policistoma, ki sta si natikala rokavice, nato pa v manj kot dveh sekundah spustil desni, nato levi in še enkrat desni kroše v brado možakarja s psom. »On je zamahnil proti meni, pa sem se branil. Prvenstveno mi je bilo odstraniti psa od njega, vseeno mi je bilo za posledice,« po dogodku pojasnjuje Repić. Ko je slednji še četrtič pripravil pest, je možakar zlezel na tla, a povodca se je še kar oklepal. Ko je spoznal še Repićevo desno in levo nogo, je le interveniral policist in odvlekel Repića, z možakarjem pa se je naprej ukvarjal njegov kolega.

Na posnetku je viden prepir dveh moških za psa na vrvici, navzoča sta reševalca, v kader prikorakata tudi policista – a ne dovolj hitro, da bi preprečila pretep, po katerem eden izmed moških obleži na tleh.

Pes na varnem, lastnik pridržan

Pučkova potrjuje, da je 28-letnik grdo ravnal s svojim psom: »Nanj je vpil in ga davil. Pri izvajanju postopka so policisti odredili pridržanje zoper 28-letnega kršitelja in uporabili prisilna sredstva.« Možakar si je (ob Picijevih pesteh) prislužil še sume kršitev štirih zakonov: ob kršitvah javnega reda in miru, zaščiti živali, osebne izkaznice ter zakona o proizvodnji prepovedanih drog in prometa z njimi imajo policisti še sum dveh kaznivih dejanj. Okoliščine policijske intervencije bo podrobno preverila komisija na Policijski upravi Ljubljana, še dodaja Pučkova. Za psa so poskrbeli v zavetišču za živali Gmajnice.

Policijske postopke je za »maksimalno korektne« označil Repić, ki pravi, da ima tudi sam psa, ki ga ima rad, nima pa rad znašanja nad šibkejšimi. Manj navdušen pa je bil nad reakcijami drugih, ki so videli ponedeljkovo dogajanje: »Marsikdo je to videl, ampak ljudje si zatiskajo oči in se obračajo. Naj vsaj pokličejo policijo. Naslednjič je to lahko vaš pes – ali vaš otrok.«

Deli s prijatelji