POGREŠAN

Izginuli Jure žrtev
 trgovine z organi?

Objavljeno 07. april 2012 18.05 | Posodobljeno 07. april 2012 18.05 | Piše: E. N.

Govorice vodijo v Žabjek, radiestezisti pa ga vidijo v tujini.

Jureta Erjavca pogrešajo že več kot en mesec (foto: policija).

DOLENJSKE TOPLICE – Svojci, policisti in kriminalisti še vedno iščejo 21-letnega Jureta Erjavca iz Sel pri Dolenjskih Toplicah, ki je pred dobrih mesecem izginil, kot da bi se ugreznil v zemljo. Družina in vaščani so skupaj z Juretovimi prijatelji prečesali številne kraje, kjer bi lahko bil pogrešani mladenič; iskali so okoli Prečne, v gozdu nad Krko pri Cegelnici, na območju Irče vasi, vendar brez uspeha. Novomeški policisti so opravili več kot 170 razgovorov z osebami, ki so ga poznale in ki bi morda kaj vedele o njegovem izginotju. Na tamkajšnji policijski upravi so ustanovili celo skupino kriminalistov in policistov, ki se ukvarja zgolj s tem skrivnostnim primerom. Kriminalisti niso dobili podatkov, ki bi nakazovali, da je bil Jure morda žrtev kaznivega dejanja, o njegovem izginotju pa je policija obvestila tudi tuje varnostne organe.

Romi in droge

Med krajani Dolenjskih Toplic in Juretovimi prijatelji in znanci sicer krožita dva scenarija njegovega izginotja, oba pa sta povezana z Romi in drogami. Eden izmed njegovih prijateljev, ki noče biti imenovan, je prepričan, da Jure ni odšel sam od doma. »Če bi šel sam, bi se prav gotovo v tem mesecu vsaj javil bližnjim, da je z njim vse v redu,« je prepričan.

Juretovo nekdanje dekle živi v romskem naselju Žabjek, vendar ni Rominja, ima pa, kakor je slišati, težave z mamili. Odvisna naj bi bila od drog, živi pa v hiši, v kateri naj bi bile »droge doma«. V zaporu sta namreč že dva človeka iz te hiše, eden zaradi trgovine z drogami, drugi, domnevni narkoman, pa je bil aretiran v povezavi z umorom ljubljanskega zlatarja Toneta Paplerja novembra lani. »Po prvem scenariju je bila Juretu dolžna nekaj denarja, čez 1000 evrov. Jure naj bi ga hotel dobiti od nje, a se je zapletlo, stvari so v svoje roke vzeli Romi,« nam je pripovedoval sogovornik.

Po drugi različici pa naj bi bil Jure morda celo vpleten v preprodajo drog. »Sam se ni drogiral. Lahko, da je bil sprva prisiljen v preprodajo,« ocenjuje njegov prijatelj. »Hotel naj bi ven iz tega mafijskega kroga, vendar mu vpleteni zaradi občutljivih informacij, za katere je Jure prav gotovo vedel, tega na noben način niso mogli dovoliti, zato so ga odpeljali. Govori se, da je imel tisti večer, ko je skrivnostno izginil, pri sebi kar 3000 evrov,« je še povedal.

Prijatelj sicer ocenjuje, da Juretovo izginotje nima prav nobene zveze z ljubeznijo in da so v ozadju droge in Romi. »Če bi policija pritisnila na prebivalce hiše v Žabjeku, kjer živi njegova punca, bi prav gotovo kaj izvedeli,« je še prepričan.

Žrtev trgovine z belim blagom?

Še najbolj pretresljive govorice o Juretovi usodi pa smo slišali v neposredni bližini njegovega rojstnega kraja. Po nekaterih naj bi ga Romi zdaj zadrževali nekje na območju Bele krajine, po drugi pa mladeniča, pred katerim je bilo še vse življenje, ni več med živimi. »Govori se, da so ga Cigani odpeljali v Italijo, ga tam ubili in prodali njegove organe,« nam je zaupala ena izmed krajank Dolenjskih Toplic. Je bil Jure res žrtev trgovine z belim blagom? Pogovarjali smo se tudi z nekaterimi njegovimi prijatelji, ki želijo ostati neimenovani, imajo pa vedno manj upanja, da je še živ. 

Policija prosi za pomoč

21-letni Jure Erjavec iz Sel pri Dolenjskih Toplicah je visok približno 185 centimetrov, srednje postave in ima skodrane lase. Ob izginotju je bil oblečen v črno bundo z rdečo podlogo, modre hlače in pulover svetlejše zelene barve. Na glavi je imel črno kapo, obut je bil v visoke športne copate. »Ponovno prosimo vse, ki bi pogrešanega opazili ali kar koli vedeli o njegovem izginotju, naj nas o tem takoj obvestijo in pokličejo interventno številko policije 113 ali na anonimni telefon 080 1200,« so sporočili iz policije.

Radiestezist ga je videl v tujini

Družina Jureta Erjavca se je po pomoč obrnila tudi na radiesteziste, vendar je vsak izmed njih Jureta umestil na drug kraj. Eden ga je »videl« zaprtega v kleti v neposredni bližini Dolenjskih Toplic, drugi na drugem koncu Slovenije, eden pa celo v tujini. Upati je le, da ne v Italiji.

Deli s prijatelji