DOLGI PRSTI

Iz kuhinje hotela izginilo za 30 tisoč evrov hrane?!

Objavljeno 19. januar 2013 14.05 | Posodobljeno 19. januar 2013 14.06 | Piše: Mihael Korsika

Kuhar Igor Razpet iz bovškega hotela Kanin trdi, da šef kuhinje krade hrano.

Iz samopostrežne restavracije v hotelu Kanin naj bi izginjala hrana. Foto: Igor Mali/Delo

BOVEC – V prestolnici ene najlepših evropskih dolin, ki je poleti polna kajakašev, plezalcev, padalcev in drugih adrenalinskih odvisnežev, z zimskim mrazom pride tudi čas za delovni počitek turističnih delavcev in drugih zaposlenih v gostinstvu. Ob meter visoki snežni odeji pa se je temperatura v idilični pokrajini pošteno dvignila ob prijavi na novogoriško policijsko upravo glede suma velike tatvine v enem izmed bovških hotelov, ki naj bi jo, tako eden od delavcev, izvedel eden izmed zaposlenih. Nečednosti, ki naj bi trajale kar sedem let, so se domnevno dogajale v največjem hotelu Kanin.

Obtožbe

Domačin Igor Razpet je v hotelski kuhinji zaposlen že dve desetletji, zato je zelo dobro seznanjen z dogajanjem. Na podlagi izkušenj in občutka o porabi hrane v samopostrežni restavraciji je ugotovil, da je poraba glede na število gostov prevelika. »Ker že 20 let delam v kuhinji, sem spoznal, da se v naši na veliko krade,« je povedal Igor. Po njegovi oceni se je vse skupaj začelo dogajati pred sedmimi leti, ko je hotel dobil novega vodjo kuhinje. »Ta je od vodilnih zahteval, da se sklene delovno razmerje tudi z njegovo ženo. Ugodilo se je njegovi zahtevi in je bila postavljena za vodjo izmene. Nikoli mi ni bila jasna ta zahteva do trenutka, ko sem spoznal, da mu ona krije hrbet za izvajanje kraje,« je prepričan. Dodal je, da se po Bovcu širijo govorice, da šefa in njegove žene nikoli ne vidijo v trgovinah po nakupih, zato je postal pozoren na njegovo delo.

Po njegovih ugotovitvah se je dogajalo v času, ko se je končala dopoldanska izmena. »Jemala sta na prefinjen način. Vsi smo odšli domov, on pa je ostal vedno eno uro za nami. Ugotovil sem, da odnaša špecerijsko blago, meso in druge izdelke v času med 12. in 13. uro, ko ni več nikogar na delovnem mestu,« je povedal Igor. Vodstvo po njegovih besedah ni ugotovilo nepravilnosti, saj je v samopostrežnem sistemu kuhinje težko nadzorovati dejansko stanje poslovanja. »Po grobih ocenah sem izračunal, da za povprečno gospodinjstvo porabi od 300 do 400 evrov na mesec. Ocenil sem, da sta okradla firmo v sedmih letih za 30.000 evrov blaga,« je še dejal. Povedal je, da je videl, kako šef kuhinje odnaša stvari, in da so to pripravljeni potrditi tudi nekateri sodelavci.

Igor je najprej z ugotovitvami seznanil direktorja hotela Borisa Kravanjo. »Prijavil sem tatvino nadrejenim in jih opozoril, da je to delo za kriminaliste. Ker ni bilo odziva, sem se za prijavo odločil sam,« je odločitev o prijavi svojega nadrejenega policiji pojasnil Igor.

Če smo v primeru domnevno spornih podpisov pri pobudi za referendum videli, kako so kriminalisti in policisti le dan po prijavi vkorakali v državni zbor, pa jih tri dni po prijavi še ni bilo.

Preiskujejo

Kuhinjo vodi Muriz Aličehajić, na katerega smo se obrnili za komentar prijave na policijo in glede očitkov o domnevni kraji. »Nič ne vem o tem, prvič slišim. Jaz nisem opazil, da bi hrana izginjala,« je odgovoril Aličehajić. Ko smo dodali, da je sum kraje leti prav nanj, je to ostro zavrnil. »Tega nisem naredil in stojim za tem. Mislim pa, da vem, katera oseba me je prijavila. Ta oseba se je spravila name, a ne vem, zakaj,« je za Slovenske novice še zatrdil vodja kuhinje.

Postavlja se vprašanje, zakaj v hotelu niso preiskali Igorjevih sumov, konec koncev ne gre za prav malo denarja. Direktor hotela Boris Kravanja nam je dejal, da je vse skupaj zelo sveže. Za sume kraj je izvedel šele prejšnji teden na sestanku s sindikatom, ko so govorili o stroških. »S policisti se bomo pogovorili, kako bi to preiskali. Naš interes je in naredili bomo vse, da se zadevi pride do dna,« je na naše vprašanje, ali bo v hotelu sprožil preiskavo glede sumov kraj, odgovoril Kravanja. Šele ko bo jasno, ali so ti upravičeni, se bodo lahko odločali o nadaljnjih korakih.

Policija potrdila prijavo

»Potrjujemo, da je policijska uprava pred kratkim oziroma 15. januarja 2013 prejela prijavo po elektronski pošti v zvezi z domnevnim sumom storitve kaznivega dejanja v enem od bovških hotelov. Omenjeno zadevo bodo obravnavali policisti pristojne enote (Policijska postaja Bovec), ki bodo v skladu s pooblastili preverili okoliščine omenjene prijave in bodo na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih dejstev podali ustrezen ukrep,« je za Slovenske novice sporočil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Deli s prijatelji