URADNO

Italijanska roparja obtožena tudi poskusa umora

Objavljeno 18. avgust 2011 17.36 | Posodobljeno 18. avgust 2011 19.30 | Piše: Mo. S.

Pri predaji sta ob sebi imela pravo malo orožarno

Najdeni kosi orožja

KOPER – Primorski policisti so na novinarski konferenci predstavili še zadnje podrobnosti oboroženega ropa banke v Luciji. Italijanska državljana sta z orožjem ustrahovala uslužbence in najmanj 11 strank v banki, nato pa sta se z gotovino odpeljala na motornem kolesu.

Vzela sta 46 vrečk in gotovino iz blagajne

Kriminalisti so po ogledu kraja ugotovili, da sta storilca stopila v banko, nakar je eden z macolo začel razbijati stekleno varovalo nad pultom za stranke, drugi pa je ljudi, ki so poskušali oditi iz prostora, prestregel ter jim grozil z avtomatsko pištolo škorpijon. Ko je prvi razbil pregrado, je preskočil pult in odšel v prostore, kjer je trezor. Ker vanj ni mogel vstopiti, je poskušal uslužbenca banke z udarci prepričati, naj mu pomaga. Iz prostorov sta vzela 46 vrečk denarja in gotovino iz blagajne.

Izgubila denar, oblačila in pripomočke

Po ropu sta se odpeljala proti naselju Korte. Okoli 10. ure sta prispela do blokadnega mesta policije v naselju Gažon, pri tem obrnila motorno kolo, sopotnik pa je izstrelil najmanj štiri naboje proti trem policistom iz Kopra, ki so izvajali blokado.

Ena krogla se je odbila od kamnitega zidu stanovanjske hiše in policista zadela v stegno, vendar brez hujših posledic. Osumljenca sta zapeljala na prvo kolovozno pot, ki pa je bila zaprta s pregrado. Tam sta odvrgla vozilo in zbežala proti bližnjemu gozdu, medtem pa odvrgla oziroma izgubila večjo količino denarja, oblačila, rokavice, čeladi in druge predmete.

Do zob oborožena

Izsledili so ju malo pred 14. uro ob suhi strugi potoka, približno 800 metrov od bližnje stanovanjske hiše v Šalari. Predala sta se mirno, nato pa so jima odvzeli prostost. Gre za 22- in 24-letnega Italijana. Pri sebi sta imela pištoli, in sicer eden znamke zastava kalibra 357 magnum s tremi naboji v bobnu, drugi pa pištolo beretta, kalibra 7,65 milimetra z vstavljenimi osmimi naboji.

Na tleh sta imela še avtomatsko pištolo škorpijon z enim nabojem kalibra 7,65 milimetra v cevi in še devetimi v nabojniku in torbico rjave barve z dvema dodatnima nabojnikoma s 27 naboji. S seboj sta imela tudi dve PVC-vrečki, v katerih je bilo 20 nabojev 357 magnum in dva naboja kalibra 7,65 milimetra. V bližini kraja prijetja so našli delno zakopano vrečo banke iz Lucije, v kateri so bile odvzete vrečke z gotovino dnevno-nočnih trezorjev.

Ukradla motorno kolo in tablice

Roparja sta že nekaj dni pred ropom na območju Bergama najela kombi, s katerim sta očitno prepeljala motorno kolo na območje Milj v Italiji. To je bilo namreč ukradeno že maja letos, nemške registrske oznake pa pred kratkim v Nemčiji.

Rop sta skrbno načrtovala, doma imela tudi drogo

Glede na najdbe orožja, zemljevidov in drugih zapiskov, kjer sta imela osumljenca točno označeno pot iz Lucije preko Šareda do Gažona, nato do Gračišča in proti Italiji, je bilo jasno, da sta se kar nekaj časa pripravljala na izvršitev ropa. Italijanski varnostni organi so pri enem od osumljenih našli in zasegli približno 4500 evrov in manjšo količino kokaina ter hašiša.

Obtožena štirih kaznivih dejanj, preti jima visoka kazen

Danes so ju privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, kazenska ovadba pa ju bremeni ropa (od treh do 15 let zapora), poskusa umora (najmanj 15 let zapora), nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem (od pol leta do petih let zapora) ter prikrivanja (največ eno leto zapora).

Deli s prijatelji