ZMEDENA

Italijan (82) policista za ovratnik

Objavljeno 22. december 2017 22.23 | Posodobljeno 22. december 2017 22.23 | Piše: Moni Černe

Tržačan po obravnavi slovenskih policistov v bolnišnici. Obojestransko obtoževanje o fizičnem nasilju.

Po poročanju Italijanov je bil D. G. žrtev slovenskih policistov. Foto: Il Piccolo

KOZINA – Tržaška upokojenca, po naših podatkih 82-letni D. G.  in njegova 75-letna žena R. C., sta se sredi močnega večernega naliva v petek okoli pol desete zvečer vračala z večerje v občini Hrpelje - Kozina; Italijani so pač redni gostje restavracij, igralnic, še kakšnih drugačnih lokalov ter bencinskih servisov na naši strani meje. V krožišče je D. G. zapeljal v nasprotno smer, namesto da bi se v krožni tok vključil z desne strani, je vanj zapeljal z leve. Križišče je uspešno prevozil, saj tam na srečo ni bilo drugih udeležencev cestnega prometa, a njegovo vožnjo v napačno smer sta opazila kozinska policista, ki sta zapeljala za zakoncema in ju v naselju Krvavi Potok ustavila.

Ni hotel pihati

Od tu se poročilo Policijske uprave Koper in izjave, ki ju je čez vikend v njunem imenu za italijanske medije podal njun sin, močno razlikujejo.

»V petek ob 22. uri so policisti v Kozini ustavili 82-letnega državljana Italije, in sicer zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Ko sta mu bila predočen prekršek in izrečena globa, se je razburil, saj se ni strinjal s tako visoko globo,« je sporočila predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi Anita Leskovec. Višina globe za tak prekršek je 160 evrov, v tem primeru, ker je šlo za tujega državljana, ki bi moral prekršek poravnati na kraju dogodka, 80 evrov torej. In naprej: »Začel je kričati in mahati proti policistu in ga zatem še prijel za ovratnik. Po prvih zbranih ugotovitvah sta se začela prerivati, pri tem je kršitelj policista lažje poškodoval. Drugi policist je pristopil na pomoč in zoper kršitelja uporabil prisilna sredstva. Pri padcu se je voznik iz Italije lažje poškodoval (odrgnine), zato so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Izola. Policisti so državljanu Italije izrekli najprej globo zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov (neupoštevanje prometne signalizacije). Zatem pa so mu izrekli še globi po zakonu o javnem redu in miru, in sicer zaradi neupoštevanja odredbe policista in zaradi nedostojnega vedenja. V Splošni bolnišnici Izola mu je bil odrejen še strokovni pregled za alkohol, ki ga je odklonil, zato mu sledi obdolžilni predlog.«

911,12 evra znaša globa, ki so jo odmerili Italijanu.
 

Kot smo še izvedeli iz drugih virov, je D. G. ob srečanju s policisti nemudoma in zelo razburjen stopil iz avtomobila, policista brcnil v mednožje in bil nasploh nadvse žaljiv. 


Italijanska stran

Navedbe njunega sina časopisu Il Piccolo so bistveno drugačne: »Dva slovenska policista sta očeta pretepla do krvi, potem sta ga vklenila in ga pustila ležati na robu cestišča.«
Italijanskemu novinarju je sin kršitelja povedal, da so reševalno vozilo čakali vsaj pol ure, oče da je krvav ležal na mokrih tleh, z zbitim zobom, zlomljenim rebrom, modricami in odrgninami. Na vprašanje, kako naj bi se varuha reda in miru lotila očeta, je pojasnil: »Dva policista sta ga brcala, udarjala s pestmi in tudi mamo sta odrinila, tako da je padla na tla.« Preizkus alkoholiziranosti pa je po njegovem zavrnil zaradi prepričanja, da bodo naši policisti rezultate testa ponaredili.

D. G. je noč preživel s policisti v izolski bolnišnici, kamor je po dogodku v Kozini prišel tudi njegov sin in se s policisti spustil v srdit prepir, po nekaterih informacijah ni manjkalo veliko, pa bi aretirali še njega. Upokojenca so zatem iz izolske odpeljali v tržaško bolnišnico, kjer naj bi ležal še danes.

Preverjanje na PU Koper

Upokojenčev sin se je s policisti spustil v srdit prepir, po nekaterih informacijah ni manjkalo veliko, pa bi aretirali še njega.

D. G., ki se mu je kazen 80 evrov zdela previsoka, je poleg poškodb zdaj dobil tri globe, dve po zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJMR-1), po prvem odstavku 22. člena 333,83 evra, po 7. členu ZJMR-1 417,29 evra, in zaradi kršitve cestnih predpisov še 160 evrov. Skupaj 911,12 evra, koliko finančnih posledic bo imel zaradi obdolžilnega predloga, mu bo povedalo sodišče, prav tako je pričakovati, da se vsaj po naših cestah lep čas ne bo smel voziti. Na PU Koper bodo preverili upravičenost uporabe prisilnih sredstev, kot to storijo vsakič, ko se v postopku uporabi prisila. Moni Černe

Deli s prijatelji