GOLJUFIJA

Iphonofilom pobral 150 tisočakov, telefonov pa ni dobavil

Objavljeno 29. junij 2011 12.00 | Posodobljeno 29. junij 2011 12.32 | Piše: A. L.

Policisti so 24-letnika odkrili; oškodovance pozivajo, naj prijavijo kaznivo dejanje

Iphone je stilsko oblikovan mali računalnik, s katerim lahko tudi telefonirate
LJUBLJANA – V ponedeljek so policisti ljubljanske policijske uprave odvzeli prostost 24-letniku iz okolice Ljubljane. Sumijo ga namreč, da si je namreč krepko privoščil potencialne kupce Applovega iphona 4.

Z zbiranjem obvestil in nadaljnjimi postopki so policisti ugotovili, da je 24-letnik v sredini leta 2010 odprl oziroma registriral podjetje s sedežem na Beblerjevem trgu v Ljubljani, ki se je ukvarjalo s prodajo mobilnih telefonov znamke Apple iPhone 4. »Naročanje in kontakti so potekali izključno prek interneta, elektronske pošte in mobilnih telefonov. Vsak kupec je po dogovoru po elektronski pošti prejel predračun, na katerem sta bila navedena cena mobilnega telefona in rok dobave. Po prejetem predračunu so stranke nato prek spletnih bank oziroma z nakazilom na račun podjetja plačale predračun in čakale na dobavo naročenih mobilnih telefonov, ki pa jih osumljeni strankam ni dobavil,« so sporočili na policiji.

Enega podaril, novega odprl

Marca letos, ko je več strank že zahtevalo vrnitev denarja oziroma dobavo telefonov, je osumljeni podjetje prenesel na drugo osebo (brezplačno) in ustanovil novo podjetje z drugim nazivom s sedežem v Krškem in poslovalnico na Brnčičevi ulici v Ljubljani ter nadaljeval svoje početje (prodajo iphonov 4 in mobilnih telefonov znamke Samsung – vendar brez dobave).

S svojimi dejanji je storil več deset kaznivih dejanj poslovne goljufije, kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja in nekaj kaznivih dejanj goljufije, saj je v imenu podjetij sklenil posle, oškodovance pa preslepil, da bodo obveznosti izpolnjene.

Policisti pozivajo: oškodovanci, javite se

Z dejanji je 24-letnik pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku okoli 150.000 evrov. S kazensko ovadbo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Policisti pozivajo vse oškodovance, da se zglasijo na policijski postaji v Medvodah in tam prijavijo opisano kaznivo dejanje.
Deli s prijatelji