DREVESA SO PADALA

Huda ura: strele netile požare, voda zalivala hiše

Objavljeno 04. avgust 2014 11.46 | Posodobljeno 04. avgust 2014 11.46 | Piše: A. L.

Gasilci so hiteli na pomoč mnogim v težavah.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Včerajšnje neurje jo je zagodlo marsikomu. Po več predelih Slovenije so beležili močnejše padavine, ponekod je zalivalo kleti, celo pesek in kamenje so nanesle na cesto. Manjkali niso niti udari strel, ki so netile požare, nekaj je bilo tudi zrušenih dreves. Gasilci in tudi reševalci so imeli tako polne roke dela.

Izpostavljamo težave občanov in občin, ki so ji beležili na Upravi RS za zaščito in reševanje:


3. avgust 2014

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 je zaradi močnih padavinskih voda zalilo kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Cvišlerji, občina Kočevje. Posredovali so gasilci PGD Šalka vas, ki so s potopnimi črpalkami izčrpali vodo ter pomagali pri čiščenju kletnih prostorov.

Okoli 15.35 je v naselju Cvišlerji, občina Kočevje, strela udarila v antenski drog na ostrešju stanovanjske hiše. Zaradi udara strele je zagorela slemenska lega. Pred prihodom gasilcev PGD Šalka vas sta požar poskušala pogasiti krajana z ročnimi gasilnimi aparati, vendar sta se pri tem zastrupila s prahom za gašenje. Reševalci NMP Kočevje so ju prepeljali v bolnišnico. Požar so dokončno pogasili gasilci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.57 je v kraju Slap, občina Vipava, strela zanetila požar na garažnem objektu. Gasilci PGD Vipava so pravočasno pogasili ogenj, tako da ni nastala večja škoda na objektu in notranjosti.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.37 je močno deževje naneslo večjo količino kamenja in peska na cesto Hrast pri Vinici v občini Črnomelj. Gasilci PGD Hrast - Perudina so očistili okoli 120 metrov cestišča in obcestne jaške.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.00 je močno neurje s točo zajelo občino Prevalje. V Spodnjem Kraju, Na Fari, Nicini, Pri Brančurniku, Pri postaji, na Trgu in na Stražišču je meteorna voda zalivala kletne prostore poslovnih in večstanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci PGD Prevalje, ki so čistili jaške za meteorno vodo, počistili prostore, ogrožene hiše zaščitili s protipoplavnimi vrečami in s potopnimi črpalkami izčrpali vodo iz poplavljenih objektov. Prav tako so posredovali na lokalni cesti Prisoje–Breznica, kjer je voda zaradi zamašenih cestnih prepustov zalila cestišče, ga poškodovala, do nadaljnjega pa je bila neprevozna. Gasilci so z gradbeno mehanizacijo očistili pregrado na Farškem potoku in preprečili nadaljnje razlivanje vode in ogrožanje objektov.

Ob 17.37 je zaradi močnega dežja narasel Potočnikov potok, ki je ogrožal stanovanjsko hišo na Javniku v občini Podvelka. Posredovali so gasilci PGD Brezno - Podvelka, ki so z gradbenim strojem očistili prepusta na potoku.

Ob 17.30 je močno neurje zajelo občino Ravne na Koroškem. Meteorne vode so zalivale in ogrožale stanovanjske objekte na Stražišču in na Tolstem vrhu. Posredovali so gasilci PGD Ravne na Koroškem, ki so čistili jaške za meteorno vodo ter črpali vodo iz poplavljenih objektov.

Prav tako so posredovali na lokalni cesti Ravne–Tolsti Vrh in z gradbeno mehanizacijo očistili zamašene cestne prepuste ter preprečili nadaljnje razlivanje vode in ogrožanje objektov.

Ob 18.26 je na Navrškem Vrhu, občina Ravne na Koroškem, prišlo do požara zaradi udara strele v stanovanjskem objektu. Do prihoda gasilcev KGZ Ravne na Koroškem je požar pogasil lastnik. Gasilci so s toplotno kamero pregledali objekt in ugotovili, da ni nevarnosti za ponovni vžig.

Ob 19.56 se je zaradi neurja podrlo drevo na cesto v naselju Remšnik, občina Radlje ob Dravi. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so drevo razrezali in ga odstranili.

Ob 20.18 so na cesti Brezno–Remšnik v naselju Remšnik, občina Radlje ob Dravi, posredovali gasilci PGD Radlje ob Dravi, kjer se je na cesto sprožil manjši zemeljski plaz. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, označili plazišče in omogočili pretok prometa. Plaz bodo v ponedeljek, 4. avgusta, sanirali delavci Komunalnega podjetja Radlje ob Dravi.

Ob 21.49 je meteorna voda zalila klet večstanovanjskega objekta na trgu na Prevaljah. Gasilci PGD Prevalje niso mogli črpati vode zaradi prenizkega nivoja. Stanovalci bodo sami s krpami očistili prostore.

Imate fotografije? Pošljite nam jih.

Deli s prijatelji