ZEBLO JO JE

Hotel ogreti sestrico, hiša je gorela

Objavljeno 16. december 2017 13.30 | Posodobljeno 16. december 2017 13.54 | Piše: Aleksander Brudar

Deček je želel ustreči sestri, ki jo je zeblo, a se je zgodila nesreča. Vsi otroci so pravočasno zapustili hišo, požar so pogasili gasilci.

Zaradi vročine se je stopil kotliček. Foto: Marko Feist

PODSTENJE – Kako hitro se lahko zgodi nesreča, je lahko v torek na svoji koži izkusil mladoletni sin družine iz Podstenja pri Ilirski Bistrici. Ura je bila nekaj pred šesto popoldne, ko je mamo, ki je bila po opravkih, po telefonu poklical sin. »Rekel je, da hiša gori. Prestrašila sem se, saj sem mislila, da gori že cela hiša,« nam je včeraj v domači kurilnici razlagala sogovornica. Dodala je, da je sin tudi že klical gasilce, skratka, da so dobro vedeli, kaj morajo v takem primeru narediti. No, ko je gospa, mati sedmih, nemudoma prihitela domov, je otroke našla pri sosedih, kamor jih je tudi napotila. Še pravočasno so zapustili hišo in hvala bogu nihče ni bil poškodovan. Zelo hitro so prispeli gasilci in preprečili širitev zubljev na preostale dele hiše.

»Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak. Požar so pogasili in prezračili hišo. Nastalo je nekaj materialne škode,« so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Delom so končali že ob 18.25.

Rekel je, da hiša gori. Prestrašila sem se, saj sem mislila, da gori že cela hiša.

Ne bi smel politi z bencinom

V policijskem poročilu PU Koper so zapisali, da so bili otroci sami doma in da so, ker jih je zeblo, sami zakurili, ogenj pa se je nato razširil. Na navedbe, da je otroke zeblo, se je mati le nasmehnila, saj, kot nam je pojasnila, je bilo v torek čez dan razmeroma toplo, bilo je kar 13 stopinj Celzija, in da tudi doma ni bilo mrzlo. Pojasnila je, da je eno od hčerk zeblo, ker da je premalo spala, in je bratu naročila, naj zakuri. In brat je to tudi storil. Šel je v kletni del hiše, kjer je kurilnica, in najprej poskušal zakuriti z belo kocko za kurjenje. Sprva je šlo vse po načrtu, potem pa je ogenj ugasnil in deček se je spomnil bencina. Tega naj bi nato, če so domneve starejših pravilne, zlil v kurišče, a je ogenj očitno zajel kanto z gorivom. Mladoletnik je deloval preudarno: kanto je brž odnesel v kopalnico, tam je ogenj stopil straniščni kotliček za vodo. Kanto je dal pod prho in odprl vodo – to je bila napaka. Zaradi vode je nastal še večji plamen. Nasvet: gorljivih snovi nikar ne gasite z vodo, ampak z gasilnim prahom ali ogenj poskusite zadušiti s krpo.

Deček kazensko ovaden

Za dečka bo to zagotovo dobra šola. Njegova mama nam je povedala, da je zaradi pretresenosti nad dogodkom včeraj ostal doma. K sreči se ni poškodoval. Kot so še sporočili s policije, bo mladoletnik kazensko ovaden zaradi povzročitve splošne nevarnosti. »Kaj jaz vem, kakšna je praksa,« je bila zaskrbljena mati. Poudarila je, da ima otroke težko ves čas na očeh in da bi se lahko kaj takega zgodilo, tudi če bi bila doma. Vse skupaj se je še srečno končalo, je sklenila mati. Letos je to za družino iz Podstenja že druga nesreča. Poleti jim je streho razbila toča. 

Deli s prijatelji