RDEČI PETELIN

Hišo in prašiče rešili,
 papige pa so zgorele

Objavljeno 21. junij 2011 20.18 | Posodobljeno 21. junij 2011 23.30 | Piše: Oste Bakal

Požar v Gornjem Lakošu povzročil za najmanj 50.000 evrov škode

Gasilci so rešili prašiče in še marsikaj drugega.
LENDAVA – Zgodaj zjutraj na prvi poletni dan je številne prebivalce skrajnega severovzhoda države prebujalo zavijanje alarmnih siren. Gasilci in policisti so hiteli proti Gornjemu Lakošu. Tam pa Robert Gerenčer, ki v hiši v Vrtni ulici 5 v Gornjem Lakošu, živi z ženo Darinko, 16-letno hčerjo Tadejo, 13-letnim sinom Alenom ter s stricem Štefanom, niti nekaj ur po požaru ni mogel dojeti, kaj se je navsezgodaj dogajalo. Čeprav si še v najhujši mori ni predstavljal, kaj bo doživel 21. junija, je bil nedvomno dovolj zbran, da je hitro in učinkovito ukrepal, najprej sam, nato še s sosedi in na koncu z gasilci. Vsi skupaj so preprečili, da poleg popolnoma uničenega gospodarskega poslopja in garaže ni zgorela še hiša. Ob tem so gasilci rešili tudi prašiče in še marsikaj drugega.

Zgodilo se je natanko ob 6.47, ko je Roberta Gerenčerja iz sna vrgel močan pok. Pogledal je na uro in nemudoma stekel na dvorišče, kjer je zagledal, da so avtomobil, parkiran v garaži ob gospodarskem poslopju, zajeli ognjeni zublji. Niti za trenutek ni okleval, takoj je izklopil elektriko in plin v hiši, družino pa poslal iz hiše. »Takoj sem poklical tudi številko 113, sosedje so poklicali gasilce na 112, tako da smo delali usklajeno. Gasilci so dejansko prišli hitro, saj prej tudi niso mogli, a tudi če bi, ne bi mogli rešiti tistega, kar je zgorelo, kajti avtomobila in gospodarsko poslopje so bili v ognju v nekaj sekundah,« je kljub tragediji, ki ga je prizadela, prisebno govoril nesrečni Robert, ki je za zdaj še na plačilni listi lendavske Nafte, a ne ve, kako dolgo še. Žena je brezposelna, hči je v srednji šoli v Mariboru, sin pa v osnovni v Lendavi. Da bi nekoliko lažje preživeli, Gerenčerjevi doma tudi kmetujejo. K sreči tokrat niso bili ogroženi prašiči, ki jih redijo, je pa ogenj pogoltnil nekaj papig in otrokoma povzročil še hujšo žalost.

»Ne vem, ali so tudi prašiči kaj dobili in jih bo treba zaklati, dejstvo pa je, da so gasilci storili vse, da vse skupaj ni še bolj tragično. Hvala bogu, da so rešili hišo, saj sicer ne bi imeli kje živeti,« nam je razlagal Gerenčer. Ob tem ni pozabil omeniti vseh, ki so mu priskočili na pomoč. Sam je prav tako pomagal pri gašenju in si ob tem poškodoval desno roko.

Kot nam je še povedal, je o škodi prehitro govoriti, je pa pogorelo skoraj novo ostrešje, sinov moped in veliko orodja. Meni, da je škode za več kot 50.000 evrov. Na srečo je imel traktorje, ki so bili včasih parkirani v gospodarskem poslopju, tokrat drugje. Ugiba, da je požar izbruhnil zaradi napake na avtomobilu, v katerem je imel skoraj vse osebne in druge dokumente ter večjo vsoto denarja. »Šele med gašenjem požara mi je sosed, pri katerem sem bil sinoči na obisku, povedal, da je nekaj zasmrdelo po plastiki, ko sem se odpeljal od njega. Ne vem, kaj bi bilo, dejstvo pa je, da s peugeotom 407 nisem imel nikoli težav in da je bil redno servisiran in vzdrževan,« še dodaja. Ob tem omeni, da je bilo z vozilom ob pol šestih zjutraj gotovo še vse v najlepšem redu, saj je stric Štefan odhajal v službo in bi zagotovo kaj videl.

Natančen vzrok požara bodo sicer ugotovili policijski preiskovalci in forenziki.

Izpostaviti velja požrtvovalno in hitro intervencijo gasilcev ter nesebično medsosedsko pomoč, ki očitno ne pozna ovir.
Deli s prijatelji