SELITEV

Hilda Tovšak prepuščena Mariborčanom

Objavljeno 08. marec 2013 13.09 | Posodobljeno 08. marec 2013 13.09 | Piše: A. L., STA

Slovenjgraško sodišče je spis v nadaljnjo obravnavo odstopilo oddelku mariborskega sodišča, ki je specializiran za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj.

Častno razsodišče Združenja Manager je Tovšakovo izključilo iz omenjenega združenja.

MARIBOR – Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je v skladu z zakonom o sodiščih zadevo, v kateri so Hilda Tovšak in še 13 oseb obdolženi dajanja in prejemanja daril pri gospodarskem poslovanju, z današnjim dnem preneslo na specializirani oddelek okrožnega sodišča v Mariboru, so pojasnili na slovenjgraškem sodišču.

Zakaj selitev?

Slovenjgraško sodišče je spis v nadaljnjo obravnavo odstopilo oddelku mariborskega sodišča, ki je specializiran za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj. Slovenjgraško sodišče ima sicer dovolj sodnikov, da bi lahko izpeljalo postopke, a se prav zaradi ustanovljenega posebnega oddelka na sodišču pod okriljem istega višjega sodišča zadeva prenaša na mariborsko sodišče, so še pojasnili na slovenjgraškem sodišču.

Nezakonito dajanje in prejemanje daril

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je 28. februarja po Sloveniji opravil 34 hišnih preiskav in pri tem prostost odvzel 10 osebam, po zaslišanjih pa so jih šest izpustili. NPU je po preiskavah napovedal, da bo ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril. Po preiskavah so ostali pridržani nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak ter Uroš Plankar, Aleš Pangerc in Poljak Marek Andrzej Konfisz, ki so bili nato konec prejšnjega tedna privedeni pred preiskovalno sodnico okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu. Ta je za Tovšakovo, Plankarja in Pangerca odredila 30-dnevni pripor 2. marca, za poljskega državljana pa dan kasneje, 3. marca.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je konec prejšnjega tedna pojasnil, da so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.

Po neuradnih podatkih gre za varilce pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Deli s prijatelji