POHVALNO

Goljufe strpali v zapor

Objavljeno 18. avgust 2011 21.29 | Posodobljeno 18. avgust 2011 22.40 | Piše: Gordana Possnig

Sodišča so za Iztoka Perčiča, Ivana Vučino in Draga Funkla izrekla že nekaj sodb

Drago Funkl in Iztok Perčič

CELJE – Drago Funkl, Iztok Perčič in Ivan Vučina so zaradi goljufij, ki jih delajo že več kot desetletje, dobri znanci slovenskih sodnih dvoran. Sodijo jim na skoraj vseh slovenskih sodiščih, in sicer za več kot 200 različnih kaznivih dejanj, zoper njih je vloženo več kot 30 obtožnic in obtožnih predlogov.

Z lažnimi dokumenti v lizinške hiše

Z goljufijami naj bi v svoje žepe pospravili že okoli milijon evrov, a jih je že tudi doletela roka pravice; nekatere sodbe so namreč letos postale pravnomočne. Zadnjo pravnomočno sodbo je izreklo ljubljansko višje sodišče, ki je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Iztoka Perčiča in Draga Funkla obtožilo zaradi goljufij za skoraj 800.000 evrov, ko sta z lažnimi dokumenti in ponarejenimi bilancami podjetij v zmoto spravila različne lizinške hiše, te pa so jima odobrile lizing za nakup dragih, prestižnih avtomobilov.

1. Enemu devet, drugemu pet let zapora

Te sta nato v nekaj dneh prodala, lizinga pa seveda nikoli odplačala. Višje sodišče jima je kazni še zvišalo, Funklu so prisodili devet let zapora, Perčiču pa pet, oba pa bosta morala plačati tudi denarno kazen, to je 10.000 oziroma 8000 evrov. Poravnati jo morata v treh mesecih.

2. Skupaj dobrih devet let

Za Iztoka Perčiča je to letos že druga pravnomočna sodba, saj je celjsko višje sodišče v začetku leta prav tako potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Perčiča in Ivana Vučino zaradi goljufije pri lažni prodaji tujega stanovanja v Izoli, s katero sta zaslužila 250.000 evrov, obsodilo na večletne zaporne kazni. Tudi zdaj jima je višje sodišče te kazni podaljšalo, vsakemu za leto dni. V zaporu bosta tako presedela skupaj dobrih devet let.

3. Zaradi oškodovanja kmetov še sedem let

Ivan Vučina je bil na mariborskem višjem sodišču pravnomočno obsojen še na sedem let zapora, ker naj bi oškodoval skoraj 100 prekmurskih kmetov. Goljufi so si tako skupaj prislužili že več kot 30 let bivanja za rešetkami.

Notar nevestno v službi

Kot notar pa se v njihovih nečednih zgodbah večkrat pojavlja Sergej Rojs iz Šmarja pri Jelšah, ki je za Perčiča sestavil tudi vse pogodbe za nakup in prodajo luksuznega stanovanja v Izoli in jih potem še overil. Na koncu se je izkazalo, da je overil lažno prodajo, saj nepremičnina, ki sta jo prodajala Perčič in Vučina, ni bila njuna last. Tožilstvo je zaradi tega posla tudi zoper notarja podalo obtožni predlog zaradi nevestnega dela v službi, a ga je celjsko okrajno sodišče nedavno oprostilo obtožbe, saj v njegovem dejanju ni našlo naklepa.

Tožilstvo naj bi se na oprostilno sodbo pritožilo. Notar Rojs se je pojavil tudi v zgodbi o goljufiji v Prekmurju, ker naj bi goljufi oškodovance pošiljali na overitve podpisov v Šmarje pri Jelšah, čeprav v njihovem domačem okolju deluje več notarjev.

Deli s prijatelji